Guvernul modifica legea pentru artisti: Acum raman fara bani tocmai la sfarsitul vietii

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 17:44
3121 citiri
Guvernul modifica legea pentru artisti: Acum raman fara bani tocmai la sfarsitul vietii
Foto:houstonwebnet.com

Durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale artistilor interpreti sau executanti va fi extinsa la 70 de ani, deoarece actualul termen ii lipseste pe acestia de venituri tocmai la finalul vietii, reiese dintr-un proiect de lege elaborat de Guvern.

"S-a constatat ca artistii interpreti sau executanti debuteaza, in general, devreme si, adeseori, actualul termen de 50 de ani (prevazut de lege, n.r.) nu le protejeaza executarile sau interpretarile pe intreaga durata a vietii, lipsindu-i pe

acestia de veniturile necesare tocmai in perioada de sfarsit a vietii", se arata in documentul obtinut de Mediafax.

Urmare a acestei situatii, a fost elaborat actul normativ care prevede ca durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale artistilor interpreti sau executanti va fi extinsa de la 50 ani la 70 ani.

Modificarea va fi operata in regim de urgenta

Din cauza faptului ca directiva Comisiei Europene in domeniu, nu a fost transpusa in legislatia nationala pana la 1 noiembrie 2013, asa cum era necesar, modificarea propusa de Guvern va fi operata in regim de urgenta. Oficialii de la Bruxelles au declansat deja impotriva Romaniei procedura in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru.

Infringement impotriva Romaniei. Ce trebuie sa faca autoritatile

Din documentul amintit reiese ca termenul de protectie a unei compozitii muzicale cu text inceteaza dupa 70 de ani de la decesul ultimului supravietuitor dintre textier si compozitor, indiferent daca acestia au fost sau nu desemnati drept coautori, cu conditia ca acea contributie adusa respectivei compozitii muzicale cu text sa fi fost creata in mod special pentru aceasta.

De asemenea, durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale producatorilor de fonograme va fi de 50 ani de la data primei fixari. Daca in decursul acestei perioade fonograma face obiectul unei publicari legale sau al unei comunicari publice legale, durata de protectie a drepturilor va fi de 70 de ani de la data la care a avut loc prima dintre acestea.

In cazul in care pe fonograma sunt inregistrate interpretarile mai multor artisti interpreti sau executanti, acestia isi pot rezilia contractele lor de cesiune. In cazul in care contractul de cesiune se reziliaza, drepturile producatorului de fonograme asupra fonogramei inceteaza.

Dreptul de a obtine remuneratia suplimentara anuala este gestionat de organismele de gestiune colectiva.

In cazul in care un artist interpret sau executant are dreptul la o remuneratie platita treptat, nici platile in avans, nici reducerile definite in contract nu se deduc din platile efectuate catre artist dupa cel de al 50-lea an de la publicarea legala a fonogramei sau, in lipsa unei astfel de publicari, dupa cel de al 50-lea an de la comunicarea legala catre public a acesteia.

Cum se procedeaza pana la aprobarea proiectului de lege

Pana la transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei 2011/77/UE, compozitiilor muzicale cu text le sunt aplicabile dispozitiile din directiva, fara a se aduce atingere actelor de exploatare ce au avut loc inaintea datei de 1 noiembrie 2013.

De asemenea, contractelor de cesiune prin care un artist interpret sau executant are dreptul la plati treptate si care sunt incheiate inainte de 1 noiembrie 2013 le sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile din directiva.

In lipsa unor clauze contractuale contrare exprese, se va considera ca un contract de cesiune incheiat inainte de 1 noiembrie 2013 continua sa produca efecte si dupa data la care, in temeiul legislatiei anterioare, drepturile artistului interpret sau executant ar fi incetat sa mai fie protejate.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#proiect drepturi patrimoniale artisti, #guvern proiect lege, #drepturi artisti , #lege