Limbajul semnelor ar putea deveni limba oficiala in Romania

Sambata, 03 Februarie 2018, ora 09:04
6471 citiri
Limbajul semnelor ar putea deveni limba oficiala in Romania
Foto: Pixabay

Limbajul semnelor ar putea deveni limba oficiala, ceea ce inseamna ca fiecare autoritate publica trebuie sa asigure un interpret care sa ajute persoanele in nevoie sa se faca intelese. Totul face parte dintr-un proiect de lege, care urmeaza sa fie depus luna viitoare de catre deputatul PNL Adriana Saftoiu.

Pentru ca legea sa raspunda tuturor nevoilor, parlamentarul a avut mai multe intalniri cu oamenii care au nevoie de aceasta schimbare. Ultima discutie a fost la Brasov, acolo unde Adriana Saftoiu s-a intalnit cu persoane surde care considera proiectul sansa lor la o viata mai buna.

30.000 de romani cu deficiente de auz traiesc in Romania intr-o totala izolare. Fie ca este vorba despre accesul la educatie, munca sau servicii publice, pentru aceste persoane statul pare sa puna bariere invizibile de limbaj. Daca nu sunt insotite de un apartinator la ghiseele institutiilor publice, de cele mai multe ori, persoanele surde ajung sa renunte la rezolvarea problemelor, pentru ca nu reusesc sa se faca intelese.

"Toate institutiile ar trebui sa se asigure ca limbajul mimico-gestual sau limbajul semnelor poate fi folosit. Ceea ce nu inteleg multi este ca acesti oameni nu gandesc in cuvinte, ci in semne. De multe ori, aud argumentul ca pot scrie, dar va spun ca pentru ei cuvintele de legatura nu exista si nu dau aceeasi semnificatie pe o care o dam noi limbajului scris. Ceea ce ma intristeaza este ca institutii ale statului care se ocupa de problematica lor sunt agresive in a respinge o astfel de initiativa.

Ei spun ca exista prevederi in anumite legi care le-ar garanta aceste drepturi persoanelor surde. Realitatea arata ca modul in care este legiferata problemea, nu obliga statul in niciun fel sa garanteze aceste drepturi, ci este o optiune, adica statul poate sa asigure sau nu. Dupa mine, daca aceste drepturi ar fi garantate de statul roman, nicio persoana surda nu s-ar confrunta cu probleme", a declarat Adriana Saftoiu.

Daca legea va fi votata si limbajul semnelor va fi recunoscut in tara noastra, institutiile statului vor avea la dispozitie cinci ani pentru ca limbajul mimico-gestual sa fie folosit in toate institutiile statului. Practic, acest lucru va insemna ca atunci cand o persoana surda solicita un interpret, orice institutie sa fie capabila sa cheme unul, pe baza de programare, asa cum se intampla deja in statele civilizate ale Europei.

"Daca limbajul semnelor va fi recunoscut in Romania, voi incerca sa reiau legea privind autorizarea interpretilor, care sunt putini in tara noastra. Voi avea o discutie la Ministerul Educatiei pentru ca din anul 2018 sa fie introdusa o sectie de limbaj mimico-gestual in cadrul Facultatii de Litere. In egala masura, cred ca la facultatile de medicina, asistenta sociala si psihologie ar trebui introduse cursuri obligatorii pentru accesibilizarea persoanelor cu dizabilitati", a spus Adriana Saftoiu.

Persoanele cu dizabilitati de auz au probleme si privind accesul la educatie. Potrivit statisticilor, doar 1% reusesc sa promoveze examenul de Bacalaureat.

In alte tari, cum este Portugalia, mentiunile din Constitutie vizeaza in mod expres accesul la educatia obligatorie. In Norvegia, orice copil surd are dreptul sa acceseze educatie in limbajul semnelor, acesta devenind prima limba.

De asemenea, limbajul semnelor este recunoscut oficial si in Belgia, Germania, Noua Zeelanda, Chile si Republica Ceha.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#limbajul semnelor limba oficiala , #lege