Opinii Adoptarea Legii ANI: "Daca-i musai, cu placere!"

Sambata, 28 August 2010, ora 16:49
1894 citiri
Opinii Adoptarea Legii ANI: "Daca-i musai, cu placere!"

Dupa lupte seculare care au durat cateva luni de zile, Legea ANI a fost adoptata de Senat cu 78 de voturi pentru si o abtinere (Mircea Geoana).

78 de onorabili s-au razgandit, cum s-ar spune, desi mai corect s-ar zice ca "au fost razganditi" de presiunea enorma a opiniei publice, a unor lideri si mai ales de cea a organismelor UE, care au facut destul de urat atunci cand au constatat ca alesilor poporului roman nu prea le dau ghes inimile sa-si declare averile dobandite pe timpul rodnicei lor activitati puse in slujba neamului.

Acest vot pare sa fie punctul terminus al unei confruntari sangeroase intre cei carora le lipseste in totalitate organul rusinii si cei la care, macar rezidual, acesta mai functioneaza. Caci suntem convinsi ca niciunuia dintre alesi prevederile legii nu i-au produs frisoane de bucurie.

Chiar asa, cum sa-ti ceara socoteala un fitecine pentru conturile, casele, terenurile, tablourile, bijuteriile pe care le-ai agonisit cinstit prin munca plina de abnegatie a ta si a familiei tale? Pai, nu e asta o violare a sacrei Constitutiuni care-ti garanteaza dreptul la viata personala, la intimitate, care iti acorda prezumtia de nevinovatie si protectie impotriva abuzurilor?

Unde mai pui ca o asemenea deconspirare a averilor este mana cereasca pentru fel de fel de hoti si infractori care dobandesc astfel informatii pretioase pentru a-i prada pe cetatenii onesti si lipsiti de aparare impotriva faradelegilor.

Numarul deloc exagerat al celor care au consimtit in cele din urma sa plateasca tribut moralitatii si bunului simt, explicatiile, scuzele, ezitarile ilustreaza din plin faptul ca susnumitii si-au calcat peste inimi si au votat scrasnind amarnic printre dinti legea pe care numai cu cateva luni in urma au masacrat-o.

Cel mai bine s-au comportat senatorii PDL, care au executat fara cracnire ucazul sefilor, spalandu-si macar formal pacatul de a fi contribuit anterior si prin votul lor la amputarea legii. Acelasi lucru se poate spune despre udemeristi, cu exceptia arhanghelului luptei anti-ANI, senatorul Gyorgyi Frunda, care a ramas "acasa" in semn de protest fata de acest nemaivazut abuz contra drepturilor omului.

Penelistii au votat si ei pentru, desi cu durere in suflet. "Este cam neconstitutional, dar fie, daca toata lumea ne piseaza si ne acuza de fel de fel de complicitati si pacate!" Interesant in acest episod este ca, iata, cele doua partide liberale au votat totusi la unison. Oare nu ar putea fi acesta un gingas preludiu al unei posibile apropieri?

Cei care au calcat puternic in strachini au fost din nou pesedistii. Ei au fost prezenti, dar n-au votat. S-au pronuntat, deci, contra. Atitudinea este explicabila daca ne gandim la starea materiala a multor "social-democrati", dar contravine flagrant spiritului ideologiei social-democrate.

S-ar putea intelege pana la un punct un anume amoralism privitor la modul de dobandire a unor averi, o atitudine mai toleranta fata de unele eludari ale legilor, pledoaria pentru diminuarea rolului coercitiv al statului, dar numai din partea unor partide situate mai la dreapta esichierului. Stiti povestea cu: "Nu ma intrebati de primul milion castigat!"

Este insa jenant si chiar ridicol cand un partid declarat de stanga, care trebuie sa fie solidar cu interesele si punctele de vedere ale celor multi, devine implicit un exponent al unor structuri oligarhice si protector al celor care sunt in postura de a abuza de functiile lor publice. Este un bun exercitiu de decredibilizare.

Ei macar au fost sinceri!

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#adoptare lege ANI , #lege
Comentarii
Poza Iogica
Iogica
rank 5
alesilor poporului roman nu prea le dau ghes inimile sa-si declare averile dobandite pe timpul rodnicei lor activitati puse in slujba neamului.