Ziare.com

PMP a depus un proiect de lege privind votul prin corespondenta la prezidentiale

Miercuri, 21 Martie 2018, ora 19:33

   

PMP a depus un proiect de lege privind votul prin corespondenta la prezidentiale
PMP a depus miercuri in Parlament un proiect de lege privind votul prin corespondenta la alegerile prezidentiale, ca in cazul alegerilor parlamentare, a declarat presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Potrivit acestuia, votul prin corespondenta este o optiune "sigura, moderna pe care o intalnim si in alte state ale Uniunii Europene".

"Astazi depunem in Parlament o lege amendata - Legea 370/2004 privind alegerea presedintelui, astfel incat mecanismul pe care l-am folosit pentru alegerile parlamentare pentru Camera Deputatilor si Senat sa poata fi extins si pentru alegerile prezidentiale cu imbunatatiri substantiale in ceea ce priveste procedura de vot (...) astfel incat toti cetatenii romani de peste hotare sa poata vota si prin corespondenta (...) ", a spus Eugen Tomac intr-o conferinta de presa.

El sustine ca romanii din diaspora care la alegerile prezidentiale din 2014 au iesit la vot "sunt cei care au avut rabdare", iar cei care nu au votat nu au avut curajul acesta, de aceea se optiunea votului prin corespondenta "reprezinta o optiune sigura".

"La alegerile prezidentiale din 2014, cei 360.000 de cetateni (din diaspora - n.red.) care au iesi la vot sunt cei care au avut rabdare. Foarte multi cetateni nu au avut curaj sa stea ore in sir la cozile create in jurul misiunilor diplomatice (...) Aceasta optiune a votului prin corespondenta in mod clar reprezinta o optiune sigura, moderna pe care o intalnim si in alte state ale UE si credem ca o dezbatere pe acest subiect se impune pentru ca legea trebuie modificata pana la sfarsitul acestui an pentru a o aplica anul viitor", a mai afirmat Tomac.

Potrivit proiectului depus la Parlament, printr-o singura cerere alegatorul poate opta fie pentru votarea prin corespondenta, fie pentru votarea la sectia de votare din strainatate.

Cererea se poate depune inca de la 1 ianuarie a anului in care au loc alegeri la termen pentru presdintele Romaniei, inclusiv prin posta electronica. Intregul proces de votare prin corespondenta este gratuit pentru alegator, cheltuielile fiind suportate de la bugetul de stat.

De asemenea, proiectul legislative mai arata ca, ulterior inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta, alegatorul primeste o scrisoare care contine documentele necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta pentru primul si al doilea tur de scrutin: un plic exterior, prevazut cu elemente de siguranta care asigura sigilarea acestuia, autoadresat, pe care sunt imprimate "Vot prin corespondenta pentru primul tur de scrutin", numele si prenumele si adresa din strainatate a alegatorului prin corespondenta, un cod de bare care asigura identificarea unica a alegatorului prin corespondenta, precum si adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenta.

Proiectul legislativ a fost depus la Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata.

Citeste si: USR vrea modificari pentru alegerile din 2019: Romanii din tara sa poata vota prin corespondenta
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre vot corespondenta prezidentiale
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1844 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Poșta electronică e mai sigură.

Da, ar fi bine să votăm prin email.

Cat despre cealaltă poștă, s-o lăsăm baltă, căci nimeni nu-și dă adresa la vreo "personalitate" de prin diasporă, care să se ocupe cu trimisul scrisorilor. Nimeni nu-și dă adresa exactă, doar aiureli fictive, fiindcă cei care sunt de peste 40-50 de ani afară, știu cat rău fac acele "unelte" comunistoide, ce au fost trimise pe-aici, sub masca altor aspecte, făcand pe-aici aceleași fărădelegi pe care le sufeream cu toții sub dictatura comunistă.

Cum in Romania acum este și mai rău din punct de vedere al securității individului, deoarece oricine te poate injunghia pe la spate sau da foc casei, nu numai foștii așa-zis securiști, te poți aștepta la orice. Și, pe deasupra, cine-i fraier să-i fie cunoscută adresa de dușmanii pe care toată viața i-ai ținut cat mai departe de tine și familia ta ? Te vor impozita și pentru aerul pe care nu l-ai respirat in Romania timp de vreo 50 de ani.

Dacă totuși se ajunge la așa ceva, consider că fiecare cetățean să aibă dreptul să știe dacă a votat prin corespondență, căci o pot face alții pentru el chiar fără să știe. Cel mai eficace este votul prin email dar și atunci trebuie să primești răspunsul, că ai votat, imediat ce ai trimis emailul. Iar asta cu cel puțin o lună inainte de ziua cand au loc alegerile. Altcumva o să fie o "bulibășeală" și mai mare.

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați

 

Votul prin corespondenta este o necesitate pentru Romania moderna.

Din pacate, suspiciunile Disporei fata de incriere pe listele de electori gestionate de catre ceea ce numiti ciuma rosie, vor face ca electoratul Diasporei sa fie modest, in raport cu mumarul real de electori valizi.

Ariana din Carpati abordeaza acest subiect, destul de clar.

Din pacate, dansa nu intelege ca votul electronic este legat intim de votul prin corespondenta, prin mecanismele de verificare si autentificare ale unicitatii votului. Ambele modalitati de vot sunt tributare increderii votantilor in administratia electorala. Aceasta ar trebui sa prevada o separare perfecta intre registrele electorale, pe de o parte, si parlament, guvern, partide politice, pe de alta parte ! Este singura modalitate prin care cetateanul are incredere in vot.

De exemplu, nu am sa transmit adresa mea unui Dragnea (exemplu non exhaustiv) sub nici o forma !

 

simplificati metoda

chiar si prin corespondenta , daca concepeti formulare incalcite , mai bine nu o faceti.
pentru cei care traiesc in diaspora se cere pasaport romanesc valid , de ce ?
cred ca este suficient daca am CNP iar pasaportul este expirat. Cu CNP si cu pasaport romanesc, chiar expirat sa putem vota

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor