PNL ataca Legea securitatii cibernetice la CCR: Incalca grav democratia

Marti, 23 Decembrie 2014, ora 16:38
3852 citiri
PNL ataca Legea securitatii cibernetice la CCR: Incalca grav democratia

PNL ataca la Curtea Constitutionala Legea securitatii cibernetice a Romaniei, cunoscuta drept Legea Big Brother 3, dupa ce proiectul de lege a fost adoptat vineri de Senat, a anuntat vicepresedintele PNL Ludovic Orban. Voturi in favoarea legii au venit insa si din partea senatorilor liberali.

"Senatul a adoptat aceasta lege, Senatul fiind camera decizionala. Cei 69 de deputati apartinand PNL care au sesizat CCR considera ca aceasta lege incalca grav democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului si incalca in mod concret o serie de articole din Constitutia Romaniei.

(...) De asemenea, consideram ca este incalcat art.1 alin.3, care prevede ca Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate si alin. 5, care prevede ca In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", a spus vicepresedintele PNL, marti, intr-o conferinta de presa.

Protest la Palatul Parlamentului, fata de securitatea cibernetica

Acesta subliniaza ca "s-au incercat lucruri similare", dand exemplu legea Big Brother si legea cartelelor pre-pay cu buletinul, care au fost declarate neconstitutionale.

"Din punctul nostru de vedere, initiativa lui Ponta, care a permis unor servicii sa intre cu bocancii in viata cetateanului roman, reprezinta o grava incalcare a democratiei. Noi, ca liberali, nu putem permite ca acest lucru sa se intample", a mai declarat Ludovic Orban.

Proiectul de lege, votat si de senatorii PNL

Totodata, el a fost intrebat in legatura cu faptul ca toti senatorii PNL au votat pentru acest proiect de lege, asa cum au facut si senatorii grupului PDL.

"Am luat legatura cu marea majoritate a senatorilor, cu care am vorbit personal. Le-am explicat ca noi ca si deputati nu am putut sa ne pronuntam din cauza faptului ca procedura adoptarii tacite a fost aceea care a permis trecerea legii prin Camera Deputatilor si ca este un drept fundamental pe care il avem, si anume acela de a sesiza CC.

De asemenea, consider ca prioritare sunt drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului roman, in raport cu posibila nemultimire care ar putea sa apara din partea unui coleg din Senat", a mai afirmat deputatul PNL, citat de Mediafax.

Senatul a adoptat proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei

Vineri, Senatul a adoptat proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei. Astfel, legea prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica, iar coordonarea activitatilor ar urma sa revina MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT.

In acest caz, Senatul este camera decizionala, legea fiind adoptata tacit de Camera Deputatilor pe 17 septembrie.

Aproximativ 25 de persoane au protestat, duminica, la Palatul Parlamentului, fata de adoptarea legii privid securitatea cibernetica a Romaniei.

Ce spune Traian Basescu despre Legea securitatii cibernetice

Sambata, in cadrul ultimei conferinte de presa sustinuta de Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei, acesta a fost intrebat ce ar fi facut daca ar fi primit la promulgare Legea securitatii cibernetice - ar fi promulgat-o sau ar fi trimis-o la CCR.

"Nu stiu ce scrie, dar am atentionat in expunerea mea ca totusi trebuie sa existe un control pe accesul structurilor de securitate in bazele de date ale operatorilor Internet si telefonie. Trebuie sa existe un control judecatoresc", a spus Traian Basescu.

In plus, intrebat ce este mai important, dreptul la intimitate sau dreptul la siguranta, el a replicat: "Nu exista, cel putin din abordarea unui sef de stat, fie ca este Basescu, fie ca este Obama, fie ca este presedintele Frantei sau oricine altcineva (...) imperativ mai mare pentru un sef de stat decat securitatea".

"Ce v-ar spune oricare dintre noi, fie ca sunt eu sau orice alt sef de stat, v-ar spune da, dar din aceste imperative legate de securitate sa nu se faca sau sa nu se mai faca abuzuri - asta, daca as fi presedintele Obama, dansul ar trebuie sa spuna sa nu se mai faca. In ceea ce-l priveste pe presedintele Romaniei eu pot sa spun: da, dar sa nu se faca abuzuri. Deci control judecatoresc", a mai subliniat Traian Basescu.

F.N.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#PNL sesizat CCR Legea securitatii, #proiect lege securitatea cibernetica, #Legea securitatii cibernetice CCR , #lege