PNL - ipocrizia anticoruptiei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 18:08
9062 citiri
PNL - ipocrizia anticoruptiei

PNL a reusit uluitoarea performanta de a-si dinamita intreg discursul in favoarea statului de drept, prin votul in bloc, decisiv, impotriva proiectului de infiintare a Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

Si voturile liberalilor au fost cele decisive. Fiind lege organica, era nevoie de 84 pentru, au fost doar 66, iar impotriva au votat 36 de senatori, intre care 32 liberali.

Scopul Agentiei trebuie sa fie triplu: identificarea bunurilor care pot fi sechestrate sau confiscate in cadrul procesului penal, administrarea bunurilor mobile sechestrate in cadrul procesului penal si valorificarea lor.

Proiectul a fost initiat de ministrul Justitiei si nu reprezinta o gaselnita a dlui Cazanciuc. Ideea e veche, a aparut in mandatul lui Catalin Predoiu, cand a fost infiintat in MJ Oficiul national de prevenire a criminalitatii si cooperare pentru recuperarea creantelor provenite din infractiuni.

Dar aparitia Agentiei cu atributii depline in domeniu a tot trenat din motive care nu cred ca reprezinta un mare secret pentru nimeni. Intr-un caz de coruptie, zona care ii doare pe politicieni, pedeapsa este cea care ia ochii, dar esentiala este recuperarea prejudiciului. Si pentru repararea pagubei suferite de stat, dar si pentru o reala inhibare a fenomenului.

Cat timp hotul stie ca ramane cu prada, pana la urma poate face un calcul simplu: doi-trei ani de puscarie pentru niste milioane de euro poate merita. De-abia daca ramane si fara bani situatia se complica.

O asemenea Agentie nici macar nu este o inventie romaneasca. Ea functioneaza in mai multe tari europene. In Franta, de exemplu, exista din 2011 Agentia pentru Gestionarea si Recuperarea Bunurilor Sechestrate si Confiscate, care a si reprezentat modelul pentru proiectul romanesc. Pana anul acesta, Agentia a confiscat aproape 88 de mii de bunuri in peste 45 de mii de cauze. Doar anul trecut Agentia a varsat la bugetul statului 103 milioane de euro.

Asta in conditile in care la noi, spunea recent procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi, gradul de recuperare a bunurilor sechestrate de catre ANAF este de 12%.

Eu nu spun ca proiectul Ministerului Justitiei este perfect. Ma deranjeaza de exemplu faptul ca directorul Agentiei este numit de ministrul Justitiei, deci de un om politic. Ma deranjeaza faptul ca interdictia de a nu fi fost membru al unui partid politic in ultimii ani a fost limitata la a nu fi membru de partid in momentul numirii.

Dar nu dai foc casei ca sa scoti cainele de sub pat. Nu i-am auzit pe liberali invocand un argument solid si concret pentru care au votat impotriva legii. Viceliderul grupului PNL de la Senat, Dumitru Oprea, spune ca liberalii au fost nemultumiti de ingnorarea amendamentelor lor. Care amendamente? Cum s-au batut pentru ele? Unde si-au explicat obiectiile?

Liniste si pace in comisii, liniste si pace in plen, dar vot impotriva. Acum eu zic asa: fie senatorii liberali sunt precum cainii, adica au privire inteligenta, dar nu stiu sa se exprime, fie sunt atasati cu trup si suflet coruptiei pe care, daca nu o apara PSD, cum se intampla in general, o protejeaza ei, indiferent de orice prejudiciu de imagine previzibil.

Este adevarat ca Senatul nu e camera decizionala, verdictul va fi dat de deputati si este posibil ca pana atunci liberalii sa isi revina in simtiri, macar in cele electorale, daca nu in cele principiale, dar semnalul dat la acest prim vot este foarte, foarte prost.

Repet, daca i-as fi vazut cramponati de niste chestiuni concrete, bine explicate, poate ca as fi inteles opozitia lor. Dar asa, nu cred ca au scuza. Ori e prostie pura, ori e ticalosie pura. Alta varianta nu vad. Degeaba faci mitinguri plouate ca sa dai jos un premier acuzat de coruptie, cand tu votezi impotriva recuperarii banilor de la corupti.

Si daca ei isi imagineaza ca vor castiga alegerile de anul viitor transmitand asemenea mesaje antijustitie si in favoarea hotiei, exhibandu-si periodic ipocrizia, nu pot decat sa le urez somn usor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Agentie recuperare prejudicii, #PNL vot Agentie prejudicii , #lege
Comentarii
Poza GuzganRozaliu_vrajitor
GuzganRozaliu_vrajitor
rank 5
Despre PNL are Radu Banciu o vorbă :„PNL-iștii sunt PSD-iști proști”