Proiect de lege: Inchisoare de pana la 10 ani pentru cei care promoveaza doctrine antitiganiste

Sambata, 07 Septembrie 2019, ora 19:03
15697 citiri
Proiect de lege: Inchisoare de pana la 10 ani pentru cei care promoveaza doctrine antitiganiste
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi deputati PSD si minoritati au depus, in Parlament, un proiect legislativ care prevede stabilirea unor masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului, mai exact pedepse cu inchisoarea de la 3 luni la 10 ani.

"Prezenta lege are ca scop stabilirea unor masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului. Fapta persoanei de a promova, in public, in orice mod, idei, conceptii sau doctrine antitiganiste se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi. Distribuirea sau punerea la dispozitia publicului, prin orice mijloace, de stiri si informatii, materiale antitiganiste constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani.

Confectionarea, vanzarea, raspandirea, precum si detinerea in vederea raspandirii de simboluri antitiganiste se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si utilizarea in public a simbolurilor antitiganiste", prevede proiectul legislativ.

Totodata, "nu constituie infractiune daca vanzarea de simboluri antitiganiste este savarsita in interesul artei sau stiintei, cercetarii ori educatiei sau in scopul dezbaterii unor aspecte de interes public".

"Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter antitiganist, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup", se mai arata in proiectul de lege depus de mai multi deputati PSD si minoritati.

Initiatorii motiveaza ca aceasta propunere legislativa este necesara deoarece doctrinele anti-rrome nu au putut fi combatute prin actuala legislatie.

"Necesitatea adoptarii unui act normativ distinct care sa introduca masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului decurge si din faptul ca propagarea in public a ideilor, conceptiilor si doctrinelor anti-rrome, stereotipurilor si prejudecatilor fata de rromi, precum si a simbolurilor sau materialelor anti-rrome, in special pe internet si prin intermediul retelelor de socializare, nu au putut fi combatute prin intermediul mijloacelor legislative aflate la dispozitie in prezent.

In acelasi timp, promovarea luptei impotriva antitiganismului trebuie sa fie avuta in vedere intr-un context mai larg, alaturi de lupta impotriva intolerantei, discriminarii, rasismului, xenofobiei etc. Este important de mentionat ca in 2019 se implinesc 81 de ani de la introducerea in Romania a legilor rasiale, care au constituit catalizatorul Holocaustului pe teritoriul romanesc, iar adoptarea legii mentionate anterior 'va reprezenta atat un instrument legislativ esential, cat si o expresie a puternicului angajament politic de a actiona hotarat impotriva tuturor formelor de manifestare ale acestei perceptii, bazata pe ura impotriva rromilor', de lupta impotriva 'intolerantei, discriminarii, rasismului, xenofobiei', iar prestigiul Romaniei va fi puternic consolidat in plan international", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Termenul de "antitiganism" se refera la discriminarea persoanelor de etnie rroma.

"Desi termenul constata o recunoastere institutionala in crestere, nu exista inca o intelegere comuna a naturii si implicatiilor sale. Antitiganismul este adesea folosit intr-un sens restrans pentru a indica atitudinea anti-rroma sau exprimarea stereotipurilor negative in sfera publica sau discursul de ura. Cu toate acestea, antitiganismul da nastere unui spectru mult mai larg de expresii si practici discriminatorii, inclusiv multe manifestari implicite sau ascunse. Antitiganismul nu se refera numai la ceea ce se spune, ci si la ceea ce se face si la ce nu se face. Pentru a recunoaste impactul sau complet, o intelegere mai precisa este cruciala", potrivit expunerii de motive a proiectului.

Propunerea legislativa a fost inregistrata la Senat, ca prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#proiect lege doctrine antitiganesti, #inchisoare doctrine antitiganesti , #lege