Proiect PSD-ALDE prin care titularii pot scoate din ariile protejate zonele cu resurse minerale

Sambata, 08 Septembrie 2018, ora 18:40
4229 citiri
Proiect PSD-ALDE prin care titularii pot scoate din ariile protejate zonele cu resurse minerale
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi deputati PSD-ALDE au depus la Senat un proiect de lege astfel incat titularii de licente sa poata scoate din interiorul ariilor protejate suprafetele destinate exploatarii resurselor minerale.

"Prin exceptie de la prevederile alin (3), modificarea limitelor ariilor protejate este posibila, prin scoaterea unor suprafete din interiorul ariilor naturale protejate, daca titularii detin licente de concesiune pentru exploatarea de resurse minerale neregenerabile, in temeiul legislatiei minere in vigoare.

Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel incat perimetrul exploatatiei minere si drumurile de acces la exploatare sa fie in afara ariei protejate. Suplimentar, intre noile limite ale ariei naturale protejate si limitele exploatarii minere va fi pastrata o zona minima, tampon, de latime 100 de metri pe toata lungimea de grantuire", arata o prevedere a articolului 56 din proiectul de lege.

Alineatul 3 al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 prevede urmatoarele: " (3) Modificarea limitelor ariilor naturale protejate de interes national, in sensul delimitarii unei precizii mai bune, se face la initiativa structurii de administrare/custodelui ariei naturale protejate in baza unui studiu stiintific, cu avizul consiliului stiintific, cu aprobarea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si padurilor. In cazul ariilor naturale protejate de interes national, fara limite identificate pana la aprobarea prezentei ordonante de urgenta a Guvernului prin lege, stabilirea limitelor si modificarea lor se fac prin hotarare a Guvernului, la propunerea custodelui ariei naturale protejate respective, in baza unui studiu stiintific, cu avizul Academiei Romane si cu aprobarea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si padurilor".

Propunerea legislativa a PSD-ALDE mai prevede ca "modalitatea de stabilire a limitelor noilor arii naturale protejate se stabileste prin hotarare a Guvernului".

Initiatorii propunerii legislative sunt deputatii ALDE, Ica Florica Calota si Florin Toma Petcu, dar si deputatul PSD Neculai Iftimie. Acestia sustin ca proiectul de lege va da posibilitatea titularilor de licente sa scoata din interiorul ariei protejate a unor suprafete destinate exploatarii resurselor minerale.

"Propunerea legislativa anexata da posibilitatea titularilor de licente pentru scoaterea din interiorul ariei protejate a unor suprafete de teren aferente perimetrului de exploatare a resurselor minerale, pentru care exista licente de concesiune a activitatii miniere de exploatare, in baza legislatiei minere in vigoare. De asemenea, prin actul normativ se propune ca modalitatile de stabilire a noilor limite ale ariilor naturale protejate sa se reglementeze prin hotarare a Guvernului", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Pe 5 septembrie, initiativa legislativa pentru completarea art.56 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice a fost inregistrata la Senat, prima camera sesizata, for decizional fiind Camera Deputatilor.

Citeste mai multe despre:

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#lege arii protejate resurse minerale , #lege