PSD vrea taxa pe recunostinta: Copiii, obligati sa dea bani parintilor, bunicilor si strabunicilor, altfel sunt dati in judecata si risca inchisoarea

Joi, 04 Iulie 2019, ora 13:33
41973 citiri
PSD vrea taxa pe recunostinta: Copiii, obligati sa dea bani parintilor, bunicilor si strabunicilor, altfel sunt dati in judecata si risca inchisoarea
Foto: Facebook / Dumitru Gherman

Zeci de parlamentari ai PSD, printre care si ministri, carora li s-au alaturat si patru deputati din alte grupuri, au depus la Parlament o propunere legislativa intitulata "Legea recunostintei intre generatii" prin care copiii sunt obligati sa aiba grija financiar de parinti, altfel risca sa fie amendati sau chiar sa ajunga la inchisoare.

Propunerea legislativa a fost inregistrata in data de 27 iunie, iar luni a fost trimisa la Senat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Expunerea de motive este semnata, in calitate de initiator, de deputatul PSD Dumitru Gherman (foto) si o prima ciudatenie consta in faptul ca la finalul propunerii legislative in numele presedintelui Camerei Deputatilor este invitat sa semneze ... Liviu Dragnea, incarcerat la Rahova inca din 27 mai, locul lui fiind luat la scurt timp de Marcel Ciolacu (PSD).

Textul expunerii de motive este un amestec bizar de reflectii personale si amenintari, parand mai degraba un eseu compus la examenul de bacalaureat si presarat cu mai multe greseli, cea mai frecventa fiind cea fundamentala - virgula intre subiect si predicat. Demn de remarcat este si faptul ca tinerii romani plecati la munca in strainatate sunt direct indicati drept principalii responsabili pentru problemele pe care le au varstnicii ramasi acasa.

Contract in familie, pentru ca statul "trebuie" sa intervina

Redam doar cateva fragmente din expunerea de motive a proiectului prin care se doreste reglementarea legala a "abandonului emotional":

"Familia - ca nucleu de baza al societatii - este supusa unor profunde si nedorite perturbatii asupra unitatii si solidaritatii necesare asigurarii existentei si continuitatii in spatiul national romanesc".

"Marea migratie a fortei de munca tinere din Romania, spre state din vestul Europei, indeosebi dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, are un impact economic, social si uman incalculabil, efectele negative incep deja sa se manifeste, cu deosebire asupra persoanelor varstnice, aflate la capat de drum, fara putere si, in cele mai multe cazuri bolnave si lipsite de sprijinul si afectiunea copiilor sau a nepotilor".

"Este vorba de un nou tip de abandon de care sufera persoanele varstnice, abandonul emotional, tema pe care ar trebui sa o abordam nu numai din punct de vedere sociologic, ci si din punct de vedere legislativ".

"Nu ar fi lipsit de logica chiar posibilitatea de a se reglementa aceste raporturi intre generatiile din aceeasi familie, prin contract, in care sa fie stipulate drepturile si obligatiile reciproce".

"Ne aflam intr-o lume in care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligatii reciproce intre oameni, nici chiar intre membrii aceleiasi familii, dezumanizarea sub influenta banilor, egoismul si lupta pentru dobandirea averilor create prin munca parintilor si bunicilor, determinandu-i pe tineri sa uite ca au si obligatii, nu numai drepturi".

"Reamintim faptul ca, aplicarea de rele tratamente copilului minor sau abandonul acestuia de catre parinti, se pedepseste cu inchisoarea, conform Codului Penal, mergand pana la decaderea din drepturile parintesti. Oare, a avea grija unui batran cu pensie si cu diverse proprietati, este mai grea decat cresterea si educarea unui copil pana la varsta de 26 de ani, fara venituri si fara proprietati, sau e vorba de o discriminare? Atunci de ce sa privim diferit cele doua perioade din viata unui om?".

Initiatorii spun ca prin aceasta lege a "recunostintei" se urmareste instituirea unui "raport echitabil si firesc intre drepturile si obligatiile reciproce ale diferitelor generatii din interiorul aceleiasi familii".

Initiatorul, un pensionar care a activat in PSM, urmasul PCR

Deputatul PSD Dumitru Gherman, cel care a depus la Parlament in calitate de initiator aceasta propunere legislativa, este, conform CV-ului de pe site pensionar, divortat si are doi copii, iar intre anii 1991 si 2003 a fost membru al Partidului Socialist al Muncii (PSM), fondat de Ilie Verdet si considerat continuatorul PCR, el fiind condus pana la desfiintare de fosti activisti de partid din perioada comunista.

Printre semnatarii proiectului se numara si ministrul Muncii, Marius Budai (PSD), ministrul Economiei, Niculae Badalau (PSD), dar si deputatii PSD Eugen Nicolicea si Florin Iordache. Contactati de jurnalistii de la Libertatea, Niculae Badalau si Florin Iordache au dat de inteles ca nu prea au habar de acest proiect pe care apare si semnatura lor.

In schimb, Eugen Nicolicea a explicat ca exista multi batrani care au ramas in grija statului si, pentru ca relatia parinte-copil "a inceput sa slabeasca", initiatorii acestei legi considera ca "este necesara interventia statului".

Cum se baga Guvernul in familia ta - 20% din venituri, pensia de intretinere

In expunerea de motive se mai arata si ca "Noul Cod Civil are prevederi ambigue referitoare la obligatia legala de intretinere a parintilor, respectiv a bunicilor, obligatie ce ar trebui sa revina copilului major, apt de munca si care realizeaza venituri, nu este reglementata expres in lege".

Dincolo de exprimarea defectuoasa, retinem ca initiatorii acestei legi sunt constienti de faptul ca noul Cod Civil are deja prevederi care se refera la pensia de intretinere.

Si atunci, ce se introduce ca noutate?

Mai multe. De exemplu, conform textului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, la art3 "Drepturile parintilor", alin.4 prevede explicit ca "Modul de determinare si de evaluare a gradului de satisfacere a nevoilor economice si sociale ale parintilor se determina pe baza standardelor de evaluare a nevoilor persoanelor varstnice, ori prin alte metode stabilite de Guvern", dandu-se astfel frau liber imaginatiei celor care vor ocupa fotoliile de la Palatul Victoria.

Apoi, alin. 6 prevede ca "Parintii au dreptul la respect si recunostinta din partea copiilor, fara nicio conditie sau restrictie", iar intr-un articol separat, art. 4, se prevede explicit ca "drepturile parintilor prevazute la Art. 6 se aplica si bunicilor, respectiv strabunicilor". Sa insemne asta ca un strabunic va beneficia de ajutorul financiar prevazut mai jos si din partea copiilor, si a nepotilor si a stranepotilor?!

Capitolul III al legii introduce obligatii atat pentru parinti si bunici de a-si intretine copiii, respectiv nepotii, cat si invers. Astfel, "copiii majori apti de munca sunt obligati sa-si intretina si sa-si ingrijeasca parintii inapti de munca, aflati in dificultate, necesitand sprijin material".

Proiectul mai prevede ca "Daca nu exista un contract scris, ori testament" in acest sens, "problema achitarii pensiei de intretinere de catre copiii majori se solutioneaza pe cale amiabila" sau pe cale judecatoreasca. Tot instanta va stabili cuantumul pensiei de intretinere, fixand o suma lunara, cuantumul tuturor cheltuielilor suplimentare introduse, inclusiv pentru problemele de sanatate, neputand depasi "o cincime din venitul net lunar al celui obligat". Prevederile se aplica si pentru bunici si strabunici.

Si copiii vitregi sunt obligati de a-si intretine parintii vitregi inapti de munca.

Intrebari care nu-si gasesc raspunsul sunt: Cei care au mai multi copii vor primi 20% din veniturile fiecaruia? Sau 20% e suma totala pentru intretinerea celor din familie sau fiecare parinte, bunic si strabunic are dreptul la cate 20%?

Initiatorul vrea sanctiuni cu inchisoarea, dar nu stie in baza carei legi

La capitolul Sanctiuni, proiectul prevede ca "Fapta unei persoane care incalca cu vinovatie prevederile prezentei legi, referitoare la familie, constituie infractiune si se sanctioneaza conform dispozitiilor Art. 305 din Codul Penal".

In mod ciudat, art. 305 din Codul Penal in vigoare in acest moment se refera la ... infractiunile de serviciu, mai exact la "Neglijenta in pastrarea informatiilor" si prevede pedepse cu "inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".

Cel mai probabil autorul a facut trimitere la art 305 din vechiul cod penal, care nu mai este in vigoare de cativa ani, articol care se referea la "Abandonul de familie", care a devenit art. 378 in actualul Cod Penal si care prevede, printre altele, ca "neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda".

In loc de concluzie, o intrebare: Cum reglementeaza aceasta lege "abandonul emotional" al varstnicilor, invocat la inceput de initiatorii proiectului?

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#legea recunostintei generatii, #lege pensie copii parinti, #lege intretinere copii parinti , #lege