Seful deputatilor juristi: Problema cainilor, in legea din 2008. Cand o schimba

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 15:01
2213 citiri
Seful deputatilor juristi: Problema cainilor, in legea din 2008. Cand o schimba

Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca de la Partidul Conservator, spune ca marile probleme cu cainii fara stapan au inceput in 2008, cand s-a modificat legea si s-a interzis eutanasierea cainilor, cu exceptia situatiilor in care sunt bolnavi incurabil.

Ciuca a declarat pentru Ziare.com ca situatia se va rezolva la inceputul saptamanii viitoare, in Parlament, dupa intalnirile de luni si marti dintre principalii decidenti.

"Singurul aspect care genereaza probleme de aplicare si interpretare e cea privind eutanasierea. Ordonanta 2005 din 2001, care a fost adoptata in 2002, rezolva si problema asta - spunea ca un caine capturat si dus in padoc, dupa 7 zile, nu e nici adoptat, nici revendicat de proprietar, e eutanasiat, fara sa sufere, cu anestezie generala.

In 2008, cand s-a transpus in legislatia nationala o directiva europeana, s-a mai introdus un articol ca eutanasierea se va aplica doar cainilor si pisicilor bolnavi incurabil, conform unui certificat medical emis de un medic veterinar. Asta nu era in legislatia nationala, am introdus-o noi. Introducandu-se acest amendament, primarii n-au mai putut sa eutanasieze cainii, doar sa-i captureze si sa-i tina in padocuri. Pentru ca nu aveau bani pentru cate mii de caini sunt, cea mai mare parte din caini au ramas pe strada", a explicat deputatul PC.

Ritm alert pentru rezolvarea situatiei

Ciuca a mai spus si ca modificarea legislatiei privind eutanasierea, prin punerea in acord a observatiilor Curtii Constitutionale privind legea adoptata de PDL in 2012, se va face rapid.

"Avem in procedura parlamentara o initiativa depusa in 2007, adoptata in 2012, si Curtea Constitutionala ne-a intors-o anul acesta la Parlament, cu observatii. Observatiile spun ca trebuie sa gasim niste criterii clare, transparente, pentru administratiile locale si pentru toata lumea, in baza caruia sa se faca un clasament in functie de prioritate a masurilor care se aplica cainilor fata stapani, iar ultima din lista sa fie eutanasierea.

Noi am discutat si saptamana trecuta, si ieri, cu presedintele Camerei si cu premierul, luni vom discuta si cu presedintii de comisii, pentru ca aceasta initiativa este si la Comisia de Administratie, si la Comisia Juridica, e o lege unde se da raport comun. Noi avem luni si marti intalniri ca sa discutam lucrul asta. Domnul Liviu Harbuz (deputat PSD-n.red) care s-a ocupat in detaliu zilele acestea de subiect, cei din administratie si cei de la ANSVSA vom avea o intalnire, astfel incat sa vedem ce se poate face. Vrem sa avem o varianta negociata, sa nu mai tergiversam", a precizat deputatul.

Oprescu putea face mai mult, dar nu e doar vina lui

Intrebat daca il considera responsabil pentru situatia copilului ucis de caini pe primarul Sorin Oprescu, asa cum au spus reprezentantii PNL si PSD, Ciuca a raspuns ca acesta putea face mai mult, dar nici legea nu-l ajuta, cum nu ajuta nici alti primari.

"Se putea face mult mai mult decat s-a facut, dar nu stiu daca vina e exclusiv a lui Oprescu sau, daca vreti, e o culpa comuna sau e un lucru care trebuia prevazut. Primul lucru pe care ni-l spun administratiile locale e "ne-ati obligat sa facem padocuri, dar ne-ati interzis sa-i eutanasiem". De padocuri nu avem bani, daca nu il pot eutanasia, trebuie sa ii asigur masa si cazare", a mai declarat Ciuca.

Scandalul cainilor maidanezi a izbucnit dupa ce un copil de 4 ani din Capitala a fost ucis de o haita de caini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Bogdan Ciuca lege maidanezi, #lege caini modificare , #lege