Senatori PNL, despre votul pozitiv la legea plagiatellor: Am votat din convingere, pentru autonomia universitara

Marti, 11 Octombrie 2016, ora 17:31
2310 citiri
Senatori PNL, despre votul pozitiv la legea plagiatellor: Am votat din convingere, pentru autonomia universitara
Foto: site Senat (Arhiva)

Senatorii PNL care au votat in favoarea proiectului de lege care da dreptul universitatilor de a retrage titlurile de doctor, CNADTCU devenind doar for de contestatie, spun ca si-au exprimat votul din convingere, intrucat sunt in favoarea autonomiei universitare.

Senatorul PNL Mariana Campeanu, care este si vicelider in grupul parlamentar al PNL, intrebata de ce a votat "pentru" la proiectul de lege privind plagiatul, nu a dorit sa comenteze. Ea a spus doar: "Intrebati-l pe liderul de grup".

Un alt senator care a votat in favoarea proiectului, ca si parlamentarii PSD si ALDE, liberalul Tapu Nazare, a afirmat ca a votat astfel pentru ca este in favoarea autonomiei universitare.

"Asa este in toata Europa si in Statele Unite si de aia am votat", a spus el.

Intrebat de ce a votat impotriva recomandarii conducerii PNL, Nazare a raspuns: "Biroul Politic face recomandari, nu obliga parlamentarii cum sa voteze. Asa este in toata Europa si in lumea civilizata. De aia am considerat ca trebuie respectata autonomia universitara".

Si senatorul Ciprian Rogojan a votat in favoarea proiectului si pentru respingerea cererii de reexaminare. Intrebat despre vot, Rogojan a spus ca a votat din convingere.

"M-am gandit ca trebuie sa existe autonomia universitatilor. Doar din acest punct de vedere am votat", a spus el, precizand ca nu stie despre o decizie a conducerii partidului in acest sens.

"Nu stiu despre discutia din Biroul Politic, eu v-am spus din ce punct de vedere am votat. Imi doresc ca o universitate sa aiba dreptul la autonomie si, atat timp cat acolo se tin tezele de doctorat, trebuie sa-si asume ceea ce se intampla in interiorul acestora. Nu m-am dus dupa nicio recomandare a liderilor de grup. Din cate am vazut in partid, s-a votat si pentru si impotriva in partid", a mai afirmat Rogojan.

Senatorul Alexandru Peres, care s-a abtinut, a recunoscut ca are dubii in privinta modului in care se reglementeaza aceste teze de doctorat, in sensul ca o institutie centralizata (CNADTCU - n.red.), la nivel national, sa judece aceste teze de doctorat.

"Eu mai am o alta problema, in schimb. De ce toate universitatile au posibilitatea de a da drumul la diplome de doctorat? Sa existe maxim patru universitati care sa faca acest lucru", a spus Peres, precizand ca votul de abtinere se contabilizeaza ca vot impotriva.

Teodor Atanasiu, Mariana Campeanu si alti zece senatori PNL au votat, luni seara, alaturi de PSD si ALDE, in favoarea proiectului de lege care modifica legea educatiei si respinge reexaminarea presedintelui Klaus Iohannis privind plagiatele, desi decizia in conducerea partidului a fost de respingere a legii.

Potrivit listei de vot electronic publicata pe site-ul Senatului, la proiectul privind plagiatul au votat in favoarea legii, alaturi de PSD si ALDE, senatorii PNL Petre Nicoara, Teodor Atanasiu, Ciprian Rogojan, Valeriu Boeriu, Octavian Motoc, Marius Neculoiu, Mariana Campeanu, Corneliu Popescu, Viorel Grigoras, Tapu Nazare Eugen, Titus Pasca si Marius Emil Pascan, care si-a anuntat in plen demisia din partid.

S-au abtinut de la vot senatorii liberali Mircea Dobra, Alexandru Peres, Tudor Barbu, Ioan Cristina.

In plus, nu au votat deloc Nelu Tataru si Nicolae Vlad Popa.

In sala de plen, in momentul votului s-au aflat 30 de parlamentari de la PNL.

In sedinta Biroului Politic National al partidului, care s-a desfasurat luni la pranz, decizia conducerii PNL a fost de a nu sustine modificarile la Ordonanta de urgenta privind plagiatul, aflata pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, niciunul dintre senatori nu a ridicat problema acestui vot, decizia fiind unanima in sensul unui vot negativ pentru acest proiect.

Presedintele Klaus Iohannis a criticat rezultatul votului.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#senatori PNL lege plagiat , #lege