UDMR, PSD si ALDE vor sa prelungeasca mandatele alesilor locali: Nu au timp in 4 ani sa faca investitii si sa ia fonduri europene

Marti, 19 Mai 2020, ora 11:47
6631 citiri
UDMR, PSD si ALDE vor sa prelungeasca mandatele alesilor locali: Nu au timp in 4 ani sa faca investitii si sa ia fonduri europene
Foto: Facebook / UDMR

In plina pandemie de COVID-19, UDMR vine cu o propunere legislativa prin care mandatele primarilor si celorlalti alesi locali se lungesc de la 4 la 5 ani. Proiectul a trecut tacit de Camera Deputatilor si a ajuns la Senat, unde se bucura de sprijinul PSD si ALDE, avand sanse mari sa fie adoptat.

Propunerea legislativa a fost depusa la inceputul lunii februarie de catre mai multi senatori si deputati ai UDMR, condus de Kelemen Hunor (foto), si a trecut tacit de Camera Deputatilor, in conditiile in care activitatea Parlamentului a avut de suferit din cauza restrictiilor impuse pentru COVID-19.

In expunerea de motive initiatorii invoca experienta altor state membre ale UE care au "aplicat cu succes modele de administratie publica locala cu mandat de 5-7 sau de 8 ani", cum ar fi Austria sau Belgia.

"Un mandat mai mare al alesilor locali confera stabilitate politica", mai sustin politicienii UDMR, care aduc si alte argumente, printre care amortizarea "bulversarilor" produse de suprapunerea alegerilor locale cu alte alegeri, cum ar fi cele parlamentare, dar si faptul ca "nevoia de investitii locale in Romania este aproape imposibil de acoperit in mandate de cate 4 ani", iar fondurile europene "sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani".

Desi a fost depus pe 10 februarie, dupa ce OMS confirmase declansarea pandemiei de COVID-19 la nivel mondial, si UDMR a cerut procedura de urgenta, in expunerea de motive nu exista nicio referire la aceasta, in conditiile in care alegerile locale erau programate sa aiba loc in Romania in luna iunie, iar cele parlamentare la finalul acestui an.

Proiectul a ajuns la Senat si a fost votat, luni, in Comisia de Administratie publica. Astazi, el se afla pe ordinea de zi a Comisiei Juridice, dupa care va intra la vot in plenul Senatului, care este camera decizionala. Sansele ca el sa fie adoptat sunt foarte mari, proiectul fiind sustinut si de PSD, si ALDE.

"Vedeti cum isi paseaza mingea PSD si UDMR? Aceste partide tin cu dintii de actualele mandate si de cele viitoare, ca nu au niciun interes sa mearga in alegeri: s-ar alege cu mai putine mandate de alesi locali, caci romanii s-au trezit!", a scris pe Facebook senatorul USR Florina Presada, care a votat impotriva proiectului UDMR in Comisia de Administratie, in timp ce PNL s-a abtinut, iar PSD si ALDE au votat pentru.

"Daca ne amintim si de modificarile facute de PSD et co. la ordonanta privind stabilirea datei alegerilor locale, si initiativa PSD privind prelungirea mandatelor alesilor locali, vedem ca PSD si 'fratii' sai UDMR si ALDE fug de alegeri ca dracul de tamaie. Vor sa stea la carma administratiei publice locale cat de mult se poate. Daca aceasta initiativa este adoptata, va deveni extrem de dificil de organizat alegeri locale si parlamentare in acelasi an, miza initiala a anului 2020 inainte de pandemie", a adaugat Florina Presada.

Proiectul de lege prevede ca mandatele primarilor, consilierilor locali si judeteni cresc de la 4 la 5 ani, mentionandu-se explicit ca "prevederile prezentei legi intra in vigoare incepand cu mandatul autoritatilor administrate (sic!) publice locale alese in anul 2020".

Reamintim ca saptamana trecuta PSD a obtinut prin vot in plen ca Parlamentul sa stabileasca data alegerilor locale, nu Guvernul, asa cum prevede legea actuala. PNL a contestat legea adoptata la Curtea Constitutionala, care este asteptata sa ia o decizie pe 25 mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#lege UDMR mandat prelungit primari, #mandat alesi locali prelungit UDMR , #lege