Votul prin corespondenta si cel electronic, din nou in Parlament: "Testul suprem pentru clasa politica"

Joi, 05 Martie 2015, ora 13:08
3114 citiri
Votul prin corespondenta si cel electronic, din nou in Parlament: "Testul suprem pentru clasa politica"

Doua noi proiecte de lege, pentru votul prin corespondenta, respectiv pentru votul electronic, au ajuns iar in atentia parlamentarilor.

Deputatul PMP Eugen Tomac a depus cele doua proiecte de lege in Parlament, dupa ce timp de doua luni s-au aflat in dezbatere publica.

"Asa cum am promis, am depus in Parlamentul Romaniei, cele doua initiative legislative care vor face dreptate milioanelor de romani, umiliti la 16 noiembrie.

Dupa ce majoritatea parlamentara a respins, in luna decembrie, proiectul votului prin corespondenta, am revenit cu o varianta imbunatatita a acestuia si o initiativa noua, care prevede introducerea votului electronic", scrie pe Facebook Eugen Tomac.

Vot prin corespondenta pentru diaspora? Cand informatizam sectiile de votare? Interviu cu presedintele AEP

Acesta promite ca va merge la fiecare sedinta a Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice si a Legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale "pentru a sustine schimbarea din temelie a modului de organizare a alegerilor peste hotare".

"Acesta este testul suprem pe care clasa politica trebuie sa-l sustina in fata cetatenilor sai. Prezenta milioanelor de romani de peste hotare obliga autoritatile de la Bucuresti sa ajusteze cadrul juridic, astfel incat acestia sa poata vota in conditii decente.

Romanii din Europa reactioneaza: Vot prin corespondenta sau cerem dizolvarea Parlamentului

Cele doua proiecte de lege au intrat in procedura legislativa a Parlamentului, urmand a fi dezbatute in plenul celor doua Camere dupa incheierea acesteia", conchide Tomac.

Votul prin corespondenta a fost respins, in luna decembrie, chiar dupa alegerile prezidentiale, de Camera Deputatilor. Astfel, raportul de respingere al Comisiilor de administratie si juridica a fost adoptat cu 203 voturi pentru, 84 de abtineri si 8 voturi impotriva, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Comisiile de administratie si juridica au apreciat ca votul prin corespondenta prezinta vulnerabilitati semnificative din punctul de vedere al sigurantei procesului de votare.

Votul prin corespondenta, respins: "Dispret, dezinteres, spirit ceausist. Romanii din afara nu sunt tradatori"

Deputatul Eugen Tomac, initiatorului proiectului, a declarat atunci pentru Ziare.com ca, astfel, parlamentarii au transmis un semnal de dispret si dezinteres fata de milioanele de romani din afara tarii.

D.R.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#vot corespondenta Parlament, #Tomac vot electronic proiect , #lege