Comisia de Cod Electoral: o nebuloasa in PNL cu vagi explicatii

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 07:27
2741 citiri
Comisia de Cod Electoral: o nebuloasa in PNL cu vagi explicatii
Foto: Ziare.com

Deputatul PNL Ioan Oltean, unul dintre liberalii care fac parte din comisia parlamentara de Cod Electoral, explica de ce Mihai Voicu a renuntat la conducerea comisiei si de ce PNL nu a nominalizat pe altcineva. In plus, vicepresedintele PNL este increzator ca pana la 1 noiembrie va exista o lege a votului prin corespondenta.

Intrebat de Ziare.com in legatura cu numarul de parlamentari PNL care au fost in greva japoneza in primele doua zile ale saptamanii, ca masura de protest fata de lipsa unei legi a votului prin corespondenta, Ioan Oltean a precizat: "Nu as putea sa spun exact cati au fost".

"Pe toti pe care i-am vazut erau cu banderole, nu am vazut absolut niciun membru PNL prezent la sedinta comuna fara banderola pe brat.

Nu vreau sa vorbim despre utilitatea sau eficienta acestei actiuni. Pot sa spun insa ca ea a fost acceptata in unanimitate si ca toti am gasit-o ca o modalitate prin care PNL atrage atentia Puterii si opiniei publice asupra unui angajament pe care ni l-am luat si pe care il respectam - acela de a adopta o lege in timp util o lege care sa creeze posibilitatea tuturor romanilor, indiferent unde s-ar afla ei, sa poata sa mearga la vot", ne-a declarat Ioan Oltean.

Legea votului prin corespondenta, gata pana la 1 noiembrie?

Acesta sustine ca, dupa numirea noului presedinte in fruntea comisiei de Cod Electoral, in persoana deputatului PSD Gabriel Vlase, lucrarile acesteia pot face ca legea sa treaca de ambele Camere pana la 1 noiembrie. In plus, si-a exprimat speranta ca protestul PNL produce deja efecte.

"Sa speram ca deja produce efecte. Am numit un nou presedinte la comisia de Cod Electoral, a fost deja convocata prima sedinta cu noul presedinte. Sa speram ca este un efect al modului in care noi ne-am comportat si am atentionat Puterea legat de acest angajament.

Sa speram ca maine, saptamana viitoare, vom finaliza acest proiect de lege si pana la 1 noiembrie este timp suficient sa treaca prin cele doua Camere, in asa fel incat sa nu existe niciun fel de problema in ce priveste posibilitatea aplicarii lui la alegerile parlamentare de anul viitor", a mentionat vicepresedintele PNL.

Votul din diaspora, lasat de liberali la mana PSD: Comisia de cod electoral are un nou presedinte

Intrebat daca exista posibilitatea ca PSD sa isi asume meritele in cazul adoptarii unei astfel de legi, Oltean a raspuns: "Important este sa fie adoptat acest act normativ".

"Eu, unul, nu am crezut ca a fost nevoie de demisia lui Mihai Voicu din fruntea comisiei. (...) Exista acest risc ca PSD sa urgenteze dezbaterea actului normativ, adoptarea lui si sa-si asume meritele. E foarte important insa ca actul normativ in sine sa fie adoptat pentru ca inseamna ca reactia noastra, modul nostru de a ne implica, modul nostru de a atentiona au avut un efect pozitiv", a afirmat Oltean.

Acesta este unul dintre cei cinci membri PNL din comisia de Cod Electoral, alaturi de Mihai Voicu, deputatul Victor Paul Dobre si senatorii Puiu Hasotti si Alin Tise.

De ce a renuntat Mihai Voicu la conducerea comisiei de Cod Electoral si de ce PNL nu a numit pe altcineva

Intrebat de ce PNL nu a numit un alt liberal in fruntea comisiei de Cod Electoral, dupa ce a renuntat Mihai Voicu, Ioan Oltean a precizat: "Eu nu am avut niciodata o asemenea informatie".

"Stiu ca la vremea respectiva s-a apreciat ca conducerea comisiei de Cod Electoral revine Opozitiei si in speta PNL, a fost stabilita propunerea in persoana dlui Mihai Voicu. Nu a fost niciun fel de opozitie, niciun fel de discutie. Mihai a condus, zic eu, excelent lucrarile comisiei, dovada ca am reusit sa adoptam trei acte normative extrem de importante intr-un termen relativ redus.

A demarat si procedurile in ce priveste dezbaterea pe legea votului prin corespondenta. Aici s-au produs cateva disfunctionalitati care au determinat demisia lui. Deci nu au fost probleme in ce priveste numirea lui sau modul in care el s-a implicat in adoptarea celor patru acte normative ce formeaza codul electoral.

(...) Nu am informatii (de ce conducerea comisiei nu a revenit tot PNL - n.red.), s-a discutat la nivelul liderilor grupurilor parlamentare. De ce s-a stabilit... Probabil ca PNL a refuzat sa nominalizeze alta persoana, avand retinerea ca aceasta va fi in imposibilitate sa-i motiveze suficient de bine pe cei de la putere. Si atunci am lasat Puterii aceasta parghie, de a avea comisia, de a o conduce si de a juca repede poate adoptarea acestui act normativ", a mai declarat Ioan Oltean.

De ce a respins PNL proiectul de lege al lui Eugen Tomac

Nu in ultimul rand, Oltean ne-a oferit o serie de explicatii si privind motivul pentru care PNL si PSD au respins proiectul de lege pe tema votului prin corespondenta depus de deputatul de Diaspora Eugen Tomac.

"Nu mai tin minte exact cand a fost votul pe proiectul lui Tomac. Stiu insa ca toti liderii politici au cazut de acord sa gandim un act normativ care sa raspunda tuturor chestiunilor care vizeaza votul prin corespondenta. Pentru ca votul prin corespondenta, in opinia mea si a noastra, nu vizeaza numai cetatenii romani care au domiciliul, resedinta in afara tarii, ci vizeaza si acei romani care nu se afla la locul de domiciliu atunci cand se desfasoara actiuni electorale.

Probabil ca actul normativ sau propunerea respectiva nu intrunea suficiente prevederi care sa raspunda tuturor problemelor pe care noi le aveam in vedere a fi solutionate prin legea votului prin corespondenta", ne-a mai spus vicepresedintele PNL.

Praf in ochi pentru diaspora? Votul prin corespondenta si cel electronic, avizate negativ

La jumatatea lunii septembrie, s-a dat aviz negativ din partea comisiei senatoriale pentru administratie publica si organizarea teritoriului pentru propunerea legislativa privind exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, initiata printre altii de Eugen Tomac.

Cum a renuntat Mihai Voicu la sefia comisiei de Cod Electoral si ce a urmat pentru PNL

Pe 22 septembrie, Mihai Voicu a demisionat din postura de presedinte al comisiei de Cod Electoral, acuzand tergiversarea de catre social-democrati a adoptarii legii votului prin corespondenta. O saptamana mai tarziu, PNL a anuntat ca intra in greva japoneza pana cand vor fi rezolvate cererile pe acest subiect, insa a refuzat sa nominalizeze o alta persoana pentru sefia comisiei.

Comisia de Cod electoral a ramas fara presedinte

PNL nu vrea sefia Comisiei de Cod Electoral, dar anunta ca intra in greva japoneza pentru diaspora

Parlamentarii PNL intra in greva japoneza: "Ponta se razbuna pe diaspora"

Dupa inca o saptamana, luni, parlamentarii liberali au demarat protestul, prin afisarea la serviciu cu banderole albe pe brat. Marti, Parlamentul a decis numirea deputatului PSD Gabriel Blase in functia de presedinte al comisiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PNL vot corespondenta, #Ioan Oltean vot corespondenta, #PNL comisie Cod Electoral , #lege