Comisia de invatamant a Senatului a adoptat raportul la Legea Educatiei (Video)

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 12:23
1355 citiri
Comisia de invatamant a Senatului a adoptat raportul la Legea Educatiei (Video)
Foto: adevarul.ro

Comisia de invatamant din Senat a dat, luni dimineata, votul final pe raportul privind Legea Educatiei in prezenta tuturor celor sase reprezentanti ai PSD si PNL si in absenta presedintelui acestui for, Mihail Hardau, si a celorlalti senatori PD-L si UDMR.

"Am terminat astazi de dimineata, acum printam ultimele pagini sa depunem raportul la Biroul Permanent", a explicat, vicepresedintele Comisiei, Ecaterina Andronescu.

La randul sau, senatorul PSD Doina Silistru, membu al Comisiei, a precizat, ca raportul a intrunit sase voturi "pentru", adica ale tuturor reprezentantilor PSD si PNL din Comisie, sedinta desfasurandu-se in absenta colegilor de la PD-L si UDMR (care, daca ar fi fost prezenti, ar fi adunat cinci voturi).

"Raportul are 400 si ceva de pagini, plus anexa care are foarte multe amendamente respinse", a mai mentionat Silistru.

Comisia de invatamant din Senat a lucrat, sambata si duminica, in absenta parlamentarilor de la PD-L si UDMR, sedinta fiind condusa de vicepresedintele acestui for, Ecaterina Andronescu (PSD). Secretarul Comisiei, Nicolae Robu (PNL), a explicat, sambata, ca cvorumul este asigurat si deci lucrarile se desfasoara in mod legal.

"Nu ne-au transmis nimic (reprezentantii puterii - n.r.), nu cunosc motivul absentarii lor, noi lucram in cvorum. Programul nostru de lucru, orarul mai concret, este hotarat de catre Biroul Comisiei, intrunit in cvorum, adica doi membri din trei. Toate sedintele s-au desfasurat, fara cea mai mica exceptie, in prezenta a sase sau chiar sapte membri ai Comisiei din 11, prin urmare nu sunt probleme", a sustinut el. Conducerea Comisiei este asigurata de Mihail Hardau (PD-L) - presedinte, de Ecaterina Andronescu (PSD) - vicepresedinte si de Nicolae Robu (PNL) - secretar.

Hardau: Nu voi semna raportul

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de invatamant din Senat, Mihail Hardau (PD-L), a declarat ca nu si-a convocat colegii pentru sedinta, astfel ca lucrarile conduse de Ecaterina Andronescu nu sunt regulamentare si, drept urmare, nu va semna raportul care va rezulta.

"Daca e un Senat numai al PSD-ului si al PNL-ului, pot sa depuna raport. Deocamdata, sedinta de ieri, de astazi si de maine nu are valabilitate. In al doilea rand, se incalca intelegerea la Comisie, din start, prin care la articolele de la preuniversitar care au fost parcurse, au fost parcurse la nivel de consens, marea majoritate. Dar o mare parte a celor cu probleme mai delicate au fost lasate pentru o discutie ulterioara, deci nu sunt discutate si trebuie votate.

In al doilea rand, s-a stabilit ca la sfarsit, cand suntem toti membrii Comisiei, atunci votam, ca sa nu existe tentantia de a se vota in lipsa celorlalti, tocmai asta am stabilit de la inceput. Deci au incalcat toate intelegerile din dorinta unei competitii politice", a sustinut presedintele Comisiei de invatamant.

In opinia lui Hardau, PSD si PNL doresc trecerea rapida a raportului, si chiar daca lucreaza in cvorum, totusi lucrarile nu sunt regulementare.

"Pot sa discute ce doresc, dar nu vineri, sambata si duminica. Nu este nici legal, nici moral", a sustinut senatorul PD-L, explicand ca se incalca regulamentul, deoarece el nu a convocat nicio sedinta. "Eu nu am murit, nu-s nici blonav, nici plecat din tara si nu am convocat sedinta", a intarit el ideea ca lucrarile ar fi trebuit sa se desfasoare la chemarea sa.

"Eu nu semnez asa ceva (raportul care ar urma sa fie inaintat luni Biroului Permanent - n..r), e o competitie politica la care nu subscriu, mi-am asumat anumite pozitii, dar in conditii de legalitate. Eu n-o sa parcurg, n-o sa ma inscriu intr-un proces in care Legea Educatiei are de suferit. Ceea ce se face acum e doar o demonstratie ca Legea Educatiei se poate face in Comisie in doua-treo zile si ca asumarea nu ar avea sens. Dar se demonstreaza cu mijloace pe care nu le agreez, nu sunt nici morale, nici legale", a sustinut Hardau.

Democrat-liberalul a spus ca puterea asteapta decizia CCR de miercuri, urmand sa se decida in consecinta.

Miercuri este asteptata decizia Curtii Constitutionale asupra posibilitatii de a se continua sau nu procedura angajarii raspunderii pe Legea Educatiei. In argumentatia catre CCR, presedintele Senatului Mircea Geoana a sustinut ca angajarea nu este necesara atata timp cat Senatul aproape a finalizat procedura de legiferare pe Legea Educatiei.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Comisie Invatamant Senat, #raport Lege Educatie , #lege