Proiect de lege: Concediu in caz de divort. Guvernul vrea insa ca zilele libere sa fie neplatite

Sambata, 05 Ianuarie 2019, ora 21:46
4880 citiri
Proiect de lege: Concediu in caz de divort. Guvernul vrea insa ca zilele libere sa fie neplatite
Foto: Arhiva Pixabay

Angajatii care trec printr-un divort ar putea beneficia, la cerere, de un concediu de trei zile, masura urmand sa vina in sprijinul celor care trec prin aceasta situatie.

Asta prevede un proiect legislativ al deputatului PSD Georgian Pop, scrie Profit.ro, care arata ca Guvernul nu sustine, insa, un proiect care sa prevada acordarea unui concediu platit.

"Apreciem ca initiativa legislativa nu este oportuna, deoarece pentru introducerea unei astfel de reglementari nu este necesara elaborarea unui act normativ. O astfel de prevedere poate fi negociata intre partenerii sociali si reglementata in contractul colectiv de munca aplicabil sau cuprinsa in regulamentul intern al unitatii", a transmis insa Guvernul.

Totodata, Executivul mai transmite ca impunerea prin lege a unui astfel de concediu ar putea sa ingradeasca libertatea economica a angajatorului.

Un concediu neplatit ar putea fi astfel negociat cu angajatorul in cadrul contractului colectiv de munca, cu toate ca deputatul PSD sustinea, in proiectul sau, ca divortul sa fie tratat dupa modelul zilelor acordate pentru decesul sotului sau al unei rude de pana la gradul al doilea.

In ce priveste cele trei zile libere, acestea ar urma sa fie acordate in urmatoarele patru saptamani de la data constatarii sau a pronuntarii divortului, daca se va ajunge insa la o astfel de intelegere cu angajatorul.

#proiect legislativ concediu divort, #proiect lege concediu neplatit divort , #lege