Conturile partidelor nu pot fi executate silit: Proiectul PSD a fost adoptat de Parlament

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 16:11
4147 citiri
Conturile partidelor nu pot fi executate silit: Proiectul PSD a fost adoptat de Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul initiat de trei senatori PSD si sustinut de liderul social-democratilor, Liviu Dragnea, prin care conturile partidelor nu mai pot fi executate silit, a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor, for decizional.

Initiativa legislativa fusese adoptata de plenul Senatului in 29 februarie, aminteste News.ro.

Propunerea legislativa modifica articolul 16 din legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, in sensul ca se anuleaza limitarea tipurilor de actiuni pentru care se inchiriaza spatiile aflate in patrimoniul partidelor politice.

Ponta era sa-si piarda scaunul de presedinte la propriu, nu doar la figurat

In legea initiala se prevedea ca aceste spatii pot fi inchiriate doar pentru conferinte, actiuni social-culturale sau pentru organizarea birourilor parlamentare.

In noua forma a legii, inchirierea acestor sedii de partid trebuie sa se faca pentru actiuni care nu aduc atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic.

De asemenea, potivit proiectului, toate conturile bancare de campanie au statut de afectatiune speciala si nu sunt supuse executarii.

Astfel, conturile de campanie ale partidelor parlamentare nu pot fi blocate, in cazul unor datorii mari pe care partidele le au la bugetul de stat.

Initiatorii modificarilor la lege sunt senatorii PSD Nicolae Moga, Serban Nicolae si Florea Voinea.

Dragnea sustine proiectul

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca sustine acest proiect.

"Este un demers firesc, pentru ca exista riscul real ca o companie, care poate fi apropiata de un partid si care are o datorie chiar simbolica de recuperat de la un alt partid, sa blocheze conturile partidului respectiv si acel partid sa nu intre in alegeri. Eu nu cred ca e firesc sa se intample lucrul acesta", a declarat Dragnea.

Fiscul executa silit filiale ale PDL, PNL si PSD

PSD a fost in situatia de a avea conturile blocate la inceputul acestui an, liderii social-democrati temandu-se ca nu vor putea intra in alegeri in acest caz.

Liviu Dragnea a afirmat, despre situatia PSD, ca partidul a reusit sa castige o parte a proceselor, dar exista companii care au incheiat intelegeri cu PSD in anii trecuti si figureaza drept creditori, insa acum impun penalitati uriase.

"Au venit cu solicitari de penalitati de 22 ori mai mult. Nu exista in lume asa ceva. Ii depaseste si pe camatari", a spus liderul PSD.

Contul principal al PSD a fost blocat, in luna ianuarie, din cauza unei popriri in valoare de peste 55.000 de euro, care a fost impusa de Primaria Capitalei. Social-democratii au strans aceste datorii in urma lansarii lui Victor Ponta de pe Arena Nationala, in 2014, pentru alegerile prezidentiale.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#executare silita partide, #executare silita conturi partide, #partide romania executare silita , #lege