Cu trei pasi mai aproape de Romania din Piata Universitatii

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 12:08
5830 citiri

Finalul discursului rostit de Farfuridi la intalnirea electorala din actul III al comediei "O scrisoare pierduta" ne este cat se poate de cunoscut: "Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele esentiale..."

Revizuirea fara schimbare a ramas o posibilitate si astazi, iar comicul situatiei este din ce in ce mai greu de resimtit. Ruptura evidenta care s-a produs intre clasa politica si cetateni nu are ca solutie schimbarea unui personaj cu altul. Daca nu exista un sistem care sa ofere conditiile unei schimbari durabile, atunci singura reusita a fost o consolare temporara.

Important este, in primul rand, sa intelegem ca starea de spirit de astazi trebuie sa capete o forma concreta. Emotiile sunt de scurta durata, ele devin subiecte ale trecutului. Acesta este motivul pentru care trebuie sa ne concentram pe consecinte si pe mecanisme de preventie.

Un guvern tehnocrat cu o agenda clara este un prim pas, insa nu putem neglija peisajul cu un parlament populat cu partide care si-au pierdut credibilitatea si un sistem cu secretari de stat, directori din deconcentrate si descentralizate care functioneaza pe principiul inertiei.

In mod clar, mesajul pe care l-au transmis oamenii este ca partidele politice, inainte barometre ale democratii, au devenit cel mai putin iubit element al transformarii. In mod traditional, odata cu extinderea regimelor reprezentative, organizatiile politice functionau ca intermediar intre societate si guverne. Astazi, acest organizatii se afla in declin.

Personalizarea puterii, transformarea presei din caine de paza al democratiei in caine de paza al liderilor politici, incompetenta, politizarea administratiei, toate acestea au condus la declinul partidelor politice.

Cred ca o prima lectie pe care o putem invata este nevoia de profesionalizare a partidelor politice. Caracterul birocratic al partidelor existente favorizeaza in mod clar promovarea pe baza de obiedienta fata de elita, competenta fiind neglijata cu desavarsire.

La fel de important este sa avem un sistem legislativ care sa ajute la reprezentarea cat mai apropiata de majoritatea preferintelor alegatorilor. Un exemplu in acest sens este revenirea la formula anterioara de alegere a primarului in doua tururi de scrutin. Cei care au introdus anul acesta legea care prevede alegerea primarului intr-un singur tur au invocat eliminarea unor costuri financiare suplimentare.

Cu toate acestea, costurile financiare implicate de organizarea unui al doilea tur sunt mult mai mici decat costurile pe termen lung. De ce? In primul rand, un anumit sistem de vot confera un anumit nivel de legitimitate. Dubla validare a unui candidat i-ar conferi alesului o legitimitate de care are nevoie pentru actul de guvernare locala.

Mai mult, un sistem de vot trebuie sa ofere formula cea mai buna de reprezentre a sensibilitatilor politice existente, iar alegerea primarului intr-un singur tur, alaturi de absenteism, ar fragiliza foarte mult actul de reprezentare. De asemenea, majoritatea dintre noi acorda un vot preferential in primul tur, in timp ce in al doilea tur avem tendinta de a opta pentru candidatul cu cele mai multe sanse.

Eliminarea acestei etape de reconfigurare a comportamentului politic are ca efect pervers cresterea absenteismului prin demobilizare, dar si favorizarea partidelor mari, alaturi de consolidarea baronilor locali.

De asemenea, este necesar sa aplicam decizia referendumului in cadrul caruia 7.765.573 de cetateni au votat pentru diminuarea numarului de 300 de parlamentari. Acest Parlament are cu aproape 100 de parlamentari mai mult decat anteriorul legislativ, Romania fiind in randul tarilor cu cei mai multi parlamentari raportati la populatie.

Polonia, spre exemplu, la o populatie dubla fata de cea a Romaniei, are un numar mai mic de parlamentari.

Un ultim aspect legislativ pe care il voi mentiona este introducerea votului electronic pentru romanii de peste hotare. Neasigurarea unor conditii de participare la vot pentru acesti romani inseamna sanctionarea lor pentru ca si-au exercitat un drept, anume libertatea de circulatie.

Nu putem ignora cu desavarsire acesti romani care lucreaza temporar sau permanent in strainatate si care, doar in anul 2014, au trimis in tara peste 3,4 miliarde de dolari.

Acestea sunt motivele pentru care am incercat sa aduc aceste trei initiative legislative pe ordinea de zi a comisiilor parlamentare. Distanta de la o hartie la o realitate depinde acum doar de vointa politica a celor care invoca Romania de la tribuna Parlamentului.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#lege alegeri primari, #lege 300 parlamentari, #vot electronic romani strainatate , #lege