Cum se pune bine Oprea cu presa: Lege pentru Ziua Ziaristului Roman

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:07
1277 citiri
Cum se pune bine Oprea cu presa: Lege pentru Ziua Ziaristului Roman
Foto: Arhiva Ziare.com

Un grup de 27 de parlamentari, majoritatea de la UNPR, a depus la Senat o propunere legislativa care prevede ca 28 iunie sa fie declarata "Ziua Ziaristului Roman", aceasta putand fi marcata de catre autoritati "prin organizarea de evenimente dedicate recunoasterii rolului si meritelor ziaristilor".

Potrivit proiectului de lege, "Ziua Ziaristului Roman poate fi marcata de catre autoritatile administratiei publice centrale, locale, asociatii si organizatii neguvernamentale, muzee si reprezentante ale Romaniei in strainatate prin organizarea de evenimente dedicate recunoasterii rolului si meritelor ziaristilor".

Totodata, SRTV si SRR, in calitate de furnizori de servicii publice de interes national, "pot include in programele lor emisiuni dedicate Zilei Ziaristului Roman".

Propunerea legislativa este semnata de 27 de deputati si senatori, majoritatea de la UNPR, intre acestia fiind si liderul acestui partid, Gabriel Oprea.

In expunerea de motive pe care o semneaza, senatorul Haralambie Vochitoiu precizeaza ca a elaborat aceasta propunere legislativa la solicitarea Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania.

"Ca urmare a solicitarilor intemeiate venite din partea Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, propun declararea zilei de 28 iunie ca 'Ziua Ziaristului Roman', aceasta zi avand o semnifictie deosebita pentru ziaristii romani, fiind ultima zi la ziarul 'Timpul' a jurnalistului Mihai Eminescu, chiar in ziua in care a publicat articolul despre libertatea presei, precum si ziua cand ni s-a furat o parte din Tara.

Este Ziua pe care nu trebuie sa o uitam niciodata, este ziua cand ziaristul roman trebuie sa simta ajutorul cetateanului roman, al Statului Roman", mentioneaza Vochitoiu.

In expunerea de motive se mai spune ca "ziaristul roman a fost, de-a lungul vremurilor, constiinta neamului sau si s-a aflat in primele randuri ale luptei pentru independenta, libertate sociala, redestepare si reintregire nationala" si ca, "de-a lungul timpului, indiferent de regimul politic, ziaristul roman a fost tina celei mai feroce agresiuni psihice, dar si fizice, i-au fost instrumentate procese politice pentru ca a indraznit sa gandeasca si sa scrie demascand prostia, fatarnicia, hotia, coruptia, minciuna si tradarea de tara".

"Ziaristul roman a fost si se afla inrolat in marea Oaste a neamului romanesc, Limba Romana, ca ostean credincios in apararea Bisericii, Istoriei si Neatarnarii nationale. (...) Ziaristii romani au fost condamnati de regimul comunist totalitarist la grei si nemeritati ani de temnita, altii la moarte, pentru delict de opinie si pentru hotararea lor neclintita de a se pune in slujba onoarei si dreptatii.

Statul roman are obligatia morala si de onoare de a fi recunoscator acestor martiri ziaristi prin instituirea Zilei Ziaristul (sic!) Roman, ca semn de respect pentru lupta neintrerupta in slujba adevarului si a neamului romanesc, pentru intarirea statului de drept, a democratiei si a valorilor general umane: adevar, respect, toleranta, solidaritate si libertate", se mai arata in expunerea de motive.

Propunerea legislativa semnata de cei 27 de parlamentari urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului ca prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind for legislativ decizional.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ziua Ziaristului Roman, #initiativa legislativa ziaristi , #lege