Ziare.com

Cum vor vota romanii din diaspora, potrivit noii legi electorale - Interviu cu presedintele AEP

de Camelia Badea
Marti, 11 August 2015, ora 07:39

   

Cum vor vota romanii din diaspora, potrivit noii legi electorale - Interviu cu presedintele AEP
Noua lege privind alegerea deputatilor si senatorilor confera Autoritatii Electorale Permanente (AEP) puteri sporite privind organizarea si desfasurarea scrutinului electoral si are prevederi clare care imbunatatesc conditiile de vot pentru diaspora.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, presedintele AEP, Ana Maria Patru, explica tot ce trebuie sa faca romanii aflati peste hotare daca vor sa voteze la alegerile de anul viitor si subliniaza faptul ca riscul de fraudare va fi mult diminuat, datorita faptului ca sectiile de vot vor fi informatizate.

Iohannis a promulgat legea privind alegerile parlamentare

Legea privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente a intrat recent in vigoare. Care sunt cele mai importante modificari din punctul de vedere al Autoritatii Electorale Permanente (AEP)?

Noul act normativ imbunatateste substantial vechile reglementari si era asteptat de alegatorii romani, fie ca acestia se afla in tara sau in diaspora, si, nu in ultimul rand, de societatea civila.

In acest an, Legislativul a facut pasi importanti privind reforma electorala, modificand o serie de acte normative din domeniu, iar aceasta lege, atat de importanta pentru noi, stabileste noi atributii si responsabilitati pentru AEP.

Noua lege prevede explicit ca AEP "va asigura organizarea si desfasurarea" alegerilor, precum si finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, potrivit prevederilor constitutionale, legii si standardelor internationale in domeniu.

Consider ca sporirea indatoririlor Autoritatii Electorale Permanente este o recunoastere implicita a eficientei activitatii noastre in domeniul managementului electoral, atat in timpul perioadelor electorale, cat si in anii in care nu s-au organizat alegeri.

Cunoscand echipa AEP, sunt sigura ca vom face fata cu bine noilor provocari: informatizarea sectiilor de votare la alegerile parlamentare din 2016, selectarea si instruirea operatorilor de calculator, votul pe liste electorale permanente in diaspora, constituirea si pregatirea Corpului expertilor electorali, precum si infiintarea Centrului "Expert Electoral".

Ce va insemna concret Corpul expertilor electorali?

Corpul expertilor electorali va fi o baza de date care va cuprinde persoanele ce pot deveni presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare sau loctiitori ai acestora, infiintata, gestionata si actualizata de AEP.

Admiterea in corpul expertilor electorali se va face pe baza avizului Autoritatii pentru activitatea anterioara ca presedinte al biroului electoral al sectiei de votare sau de loctiitor, precum si pe baza de examen pentru alte persoane, cetateni romani cu drept de vot.

AEP va organiza programe specifice de instruire si formare profesionala in materie electorala pentru persoanele care pot deveni membri ai birourilor electorale.

Votul din diaspora a creat multe controverse la scrutinul de anul trecut pentru alegerea presedintelui Romaniei. Alegatorii romani din strainatate vor avea conditii mai bune pentru a vota la viitoarele alegeri parlamentare?

Da. Este un obiectiv pe care noi ni-l asumam cu maxima responsabilitate. Alegatorii romani, indiferent ca locuiesc in tara sau in strainatate, trebuie sa aiba liber acces pentru a-si exprima optiunea prin vot. Este un drept consfintit prin Constitutie, care trebuie respectat si asigurat in egala masura pentru toti romanii, inclusiv pentru cei aflati in afara granitelor.

Pentru buna desfasurare a votului in diaspora, ne bazam in primul rand pe implicarea si sprijinul alegatorilor romani din strainatate. Ii indemnam pe acestia sa se inscrie in Registrul electoral in termenul prevazut de lege, astfel incat sa se poata infiinta suficiente sectii de votare in diaspora.

Romanii din strainatate care au domiciliul in tara si resedinta in strainatate sau au domiciliul in strainatate sunt asteptati sa se inscrie in Registrul electoral, cu adresa din strainatate, printr-o cerere scrisa, pentru a fi arondati unei sectii de votare, unde pot vota pe listele electorale permanente intocmite pe baza datelor din acest registru.

Cererea, datata si semnata, cuprinzand numele, prenumele, codul numeric personal, insotita de o copie a actului de identitate si o copie a documentului care dovedeste resedinta, eliberat de autoritatile straine, sau a pasaportului, cu mentionarea statului de domiciliu, trebuie sa fie transmisa prin posta sau depuse la misiunea diplomatica sau oficiul consular.

Aceste cereri vor fi transmise Autoritatii Electorale Permanente de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare in termen de 24 de ore de la primire.

Solicitarea va putea fi depusa incepand cu data de 1 aprilie a anului in care au loc alegeri parlamentare la termen si pana la expirarea a 48 de ore de la data inceperii perioadei electorale. Practic, alegatorii romani din strainatate vor avea la dispozitie o perioada estimata de cinci luni pentru depunerea cererilor, in conditiile in care perioada electorala va incepe, cel mai probabil, in luna septembrie.

In tot acest timp, AEP va fi la dispozitia cetatenilor nostri din afara granitelor pentru a-i inscrie in Registrul electoral, astfel incat acestia sa voteze in conditii corespunzatoare.

Exclusiv Presedintele AEP: Sectia de votare nu e ghiseu. La vot revii abia peste 5 ani Interviu

Operatiunile de actualizare a Registrului electoral cu datele romanilor din diaspora care fac cereri pentru a fi inscrisi in aceasta baza de date vor fi efectuate cu celeritate de catre persoanele imputernicite, prin ordin al presedintelui AEP, in cel mult 10 zile lucratoare de la data inregistrarii solicitarii.

Pentru a fi asigurat accesul neingradit la vot al cetatenilor cu drept de vot din strainatate, este foarte important ca acestia sa isi exprime anterior vointa de a vota, prin inscrierea in Registrul electoral. In acest proces, este la fel de necesara implicarea tuturor institutiilor statului implicate in organizarea si desfasurarea alegerilor.

La viitoarele alegeri parlamentare generale, Autoritatea va stabili localitatile din strainatate in care trebuie sa fie infiintate sectii de votare, numarul si sediile acestora, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

De asemenea, AEP va infiinta, alaturi de sectiile de votare organizate pe langa misiunile diplomatice, oficiile si sectiile consulare, institutele culturale din strainatate, sectii de votare pentru localitatile unde isi au domiciliul sau resedinta, potrivit Registrului electoral, cel putin 100 de alegatori.

Romanii din strainatate inscrisi in Registrul electoral isi vor putea exprima optiunea prin vot pe listele electorale permanente la sectiile de votare din strainatate organizate in sediile misiunilor diplomatice, ale oficiilor si sectiilor consulare si ale institutelor culturale din strainatate ale Romaniei.

Doar la aceste sectii de votare vor putea vota si alegatorii care nu s-au inscris in Registrul electoral in termenul legal, pe listele electorale suplimentare, daca fac dovada ca au domiciliul sau resedinta in strainatate.

Trebuie retinut ca in cadrul sectiilor de votare din strainatate organizate in afara sediilor misiunilor diplomatice si ale oficiilor consulare din strainatate ale Romaniei isi pot exercita dreptul de vot numai alegatorii care figureaza in listele electorale permanente, respectiv cei care s-au inscris anterior in Registrul electoral.

Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate vor fi desemnati, de catre AEP, dintre persoanele inscrise in corpul expertilor electorali din strainatate: personalul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, institutelor culturale din strainatate si alti cetateni romani cu drept de vot cu domiciliul sau resedinta in strainatate.

Protocol semnat de MAE si AEP: Ce obiective comune au in domeniul electoral

Noua lege diminueaza riscul de frauda? In ce fel?

Da. La fel ca la viitorul scrutin pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale din 2016, Legislativul a decis ca votul pentru alegerea membrilor Parlamentului sa se desfasoare in sectii de votare informatizate.

Alegatorii care vin la vot vor prezenta actul de identitate operatorului de calculator si nu membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, asa cum se intampla la alegerile anterioare.

Sistemul informatic va semnala imediat daca persoana a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv, daca a mai votat la acelasi scrutin, daca si-a pierdut drepturile electorale sau daca este arondata la alta sectie de votare. Dupa ce aceasta procedura va fi indeplinita, alegatorul va primi buletinul de vot de la presedintele biroului electoral al sectiei si va putea vota.

Informatizarea va creste viteza procesului de votare si transparenta acestuia, va impiedica tentativele de vot multiplu si "turismul electoral", inainte ca acesta sa isi produca efectele. De asemenea, informatiile privind prezenta la vot a alegatorilor vor fi disponibile in timp real.

Vot prin corespondenta pentru diaspora? Cand informatizam sectiile de votare? Interviu cu presedintele AEP

In opinia mea, alegatorii sunt cei mai importanti beneficiari ai informatizarii si, odata ce vor avea primul contact cu acest sistem, vor constata ca pot vota mult mai usor si mai repede. Prin implementarea acestui sistem, avem ocazia sa ii convingem o data in plus pe alegatori sa vina la urne cu increderea ca va fi stopata la timp orice tentativa de frauda si ca votul lor nu va fi in niciun fel fraudat.

De asemenea, ii asiguram pe cetateni ca prelucrarea datelor cu caracter personal se va face cu stricta respectare a legii si ca aceste informatii nu vor fi facute publice sub nicio forma.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7508 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

....frauda principala nuuu a fost turismul electoral...

....de exemplu in 2009 s-a fraudat mai ales prin anularea voturilor,adica cu o a doua stampila aplicata ii anulez voturile contarcandidatului,care se poate face foarte usor si dupa aceasta 'minunata' lege....pe mine m-ar fi interesat de exemplu sa se stabileasca precis numarul exact de alegatori,sa se tipareasca exact acelasi numar de buletine de vot inseriate,cu elemente de de siguranta greu falsificabile,cu elemente tehnice ce permit citirea-numararea instantanee,electronic astfel incit sa nu existe acea miscare necontrolata a sacilor cu voturi etc....In tari cu democratii avansate NUUU se permite votul in afara tarii din motive evidente de siguranta nationala.Romania este originala,de fapt prin aceasta lege s-a mutat metoda turismului electoral in afara tarii,unde este si mai greu controlabil...???!!!...

 

Principiile anti-frauda sunt simple...

...si prin acel registru electoral incepe sa se faca ordine in privinta cetatenilor care nu voteaza in circumscriptia de care apartin cu domiciliul declarat in cartea de identitate.
Deci: ori votezi la tine acasa unde te regasesti pe listele permanente (care in viitor vor fi informatizate), ori TE INSCRII ca sa votezi in alta parte (inclusiv in straintate) in acele registre electorale. Nu inteleg de ce s-a implementat la noi atat de tarziu aceasta regula de baza.
Scopul, pana la urma, este ca pe un CNP sa apara un singur vot si asta se asigura cu regulile de mai sus si cu informatizarea capabila sa depisteze voturi multiple sau incercari de voturi multiple pe acelasi CNP. Informatizarea poate sa spuna si daca cetateanul respectiv apare ca decedat la Primarie.
In ceea ce priveste buletinele de vot securizate ar insemna cheltuieli foarte mari.

si daca exista foarte multi cetateni romani care..

...nu au CNP-ul?
Presedinta Autoritatii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Patru spune clar:

"Cererea, datata si semnata, cuprinzand numele, prenumele, codul numeric personal, insotita de o copie a actului de identitate si o copie a documentului care dovedeste resedinta, eliberat de autoritatile straine, sau a pasaportului, cu mentionarea statului de domiciliu, trebuie sa fie transmisa prin posta sau depuse la misiunea diplomatica sau oficiul consular."
adica ca daca nu esti cenepist, nu poti fi alegatorist votatist. clar ?

Mai intai intreb cu respect pe decidenti:

cumramane cu cei care au blocat votul in Diaspora,ministri de externe,premier,Comisia Electorala Centrala?
Se fac ca ploua,ca si cu palgaitul lui Ponta,cu condamnarea lui Dragnea,care culmea bataii de joc,este sfatuit de Viorel sa demisioneze din functiile de partid,pentru ca dupa doua luni s apreia sefia aceluiasi partid! Noaptea mintii...stimati romani!
Iar la viitoarele alegeri romanii din lumea larga vor vota pentru actuala monstruoasa coalitie,pana atunci rezolva cu munca de lamurire pe ...teren!

Sa traiti bine!

Multi cetateni romani au pasapoarte in care nu

figureaza nici un CNP. Banuiesc ca acestora trebuie sa li se emita de urgenta pasapoarte moderne, inclusiv CNPul si inscrierea automata in Registrul Electoral Unic.

La fel, Birourile de Paapoarte din Romania, care au evidenta precisa a pasapoartelor emise cetatenilor stabiliti definitiv in strainatate, pot incrie acesti romani in mod automat, fara sa mai solicite cerere scrisa, etc. Nu vad de ce nu sint in stare sa o faca fara sa ma deranjeze. Apoi sa transmita lista cu potentialii alegatori ambasadelor din tarile de resedinta.

Bun,asta presupune ca avem o administratie care stie sa administreze, ceea ce mi se pare ipotetic.

Domnul Dorel nu este bine informat cind sustine:

"In tari cu democratii avansate NUUU se permite votul in afara tarii din motive evidente de siguranta nationala".

Este exact contrariul, se practica in masura absolut echivalenta cele 3 moduri de vot (direct, in urna;prin corespondenta si vot electronic) pentru absolut toti cetatenii cu drept de vot, indiferent de domiciliul lor, in tara sau in strainatate.

In toate cazurile, primesti acasa un plic electoral continand elemente de identificare si transmisie, brosura explicativa a procedurii si mai ales a scopului votului, buletin de vot (pe care poti modifica ce doresti, adaugain de ex. un alt candidat, care nu este pe liste).

In general oamenii completeaza buletinul acasa, in sigileaza in plicul de transmisiune oficial si il pun la posta. Altii, din placerea de a se vedea cu vecinii, merg sa depuna la primaria din localitate (ambasada din strainatate), acest plic. In fine, altii mai 'lenesi', isi transmit votul prin Internet, utilizand elementele de securitate si identificare prezente in plicul electoral.

Simplu, eficace, fara coada si imbranceala, civilizat, fara fraude. Poate ca se va putea face asta pentru Romania si in strainatate.

Bataie de Joc Organizata

Ce fiica de babaca kominternista a fi fatuca..Se imbraca si ea frumos, ia acolo salar 70-80 de milioane. Trai neneaca!
Bai prostilor exista vor electronic!
Mai bine de 50% din romani pot vota in cateva minute cu buletinul in buzunar cu simplu acces la internet.
Nu stiu ce grupare de soc a preluat organizarea alegerilor dar este clar ca avem de-aface cu niste oameni decisi sa nu vada pesede ca pierde puterea.
Auzi la ei: Depui cerere, te verifica, timp de 5 luni
Au niste expresii in ei care arata clar : spiritul pecere nu a murit si sunt gata sa fure.La nevoie chemam pensionarii speciali sa explice prostilor cu 6 meleoane , ce bine este. Ptr ei evident

 

Sunteti batuti in cap rau, zau.

Spune tanti asta "Romanii din strainatate inscrisi in Registrul electoral isi vor putea exprima optiunea prin vot pe listele electorale permanente la sectiile de votare din strainatate organizate in sediile misiunilor diplomatice, ale oficiilor si sectiilor consulare si ale institutelor culturale din strainatate ale Romaniei. Doar la aceste sectii de votare vor putea vota si alegatorii care nu s-au inscris in Registrul electoral in termenul legal, pe listele electorale suplimentare, daca fac dovada ca au domiciliul sau resedinta in strainatate."
Pai bai cap de tabla - e aceeasi porcarie. Dintr-un milion de oameni se vor inscrie 10.000, dupa care ceilalti 990.000 vor veni tot la ambasade si consulate, sa dea iar foc, sa ne facem de cacao in toata Europa.
Chiar nu imi dau seama cine va plateste si de ce. Guvernul? Inseamna ca in guvern sunt DOAR idiotzi? Nu e unul macar care gandeste?

 

"masurile" astea, tipic mioritesc, se bat cap in cap:....

=======================================================
"De asemenea, AEP va infiinta, alaturi de sectiile de votare organizate pe langa misiunile diplomatice, oficiile si sectiile consulare, institutele culturale din strainatate, sectii de votare pentru localitatile unde isi au domiciliul sau resedinta, potrivit Registrului electoral, cel putin 100 de alegatori.

Romanii din strainatate inscrisi in Registrul electoral isi vor putea exprima optiunea prin vot pe listele electorale permanente la sectiile de votare din strainatate organizate in sediile misiunilor diplomatice, ale oficiilor si sectiilor consulare si ale institutelor culturale din strainatate ale Romaniei."
======================================================
....vor fi infiintate sectii de votare in strainatate in localitatile unde sunt cel putin 100 de cetateni romani cu drept de vot si inscrisi in Registrul electoral, dar "Romanii din strainatate inscrisi in Registrul electoral isi vor putea exprima optiunea prin vot pe listele electorale permanente la sectiile de votare din strainatate organizate in sediile misiunilor diplomatice, ale oficiilor si sectiilor consulare si ale institutelor culturale din strainatate ale Romaniei."
adica ca scurt pe doi in romaneste, cetatenii romani vor putea vota, dar isi vor putea optiunea NUMAI "in sediile misiunilor diplomatice, ale oficiilor si sectiilor consulare si ale institutelor culturale din strainatate ale Romaniei" !!!!!!
curat murdar caragialesc de neconstitutional !
p.s.
si cand te gandesti ca gogomania asta a fost zisa OFICIAL de catre presedinta Autoritatii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Patru !!!!!

 

In plus

La o sectie pot vota maximum 3.000 de oameni. Ce te faci cu restul de 50.000 din zona?
Daca tu faci in toata Spania, de exemplu, 18 sectii x 3000 = 54.000 de oameni, cati oameni sunt in total in Spania? Aud?
Problema mare e ca idiotzii si idioatele astea nici nu se intereseaza la fata locului care sunt realitatile.

" un obiectiv pe care ni-l asumam cu maxima responsabilitate"

"Cererea, datata si semnata, cuprinzand numele, prenumele, codul numeric personal, insotita de o copie a actului de identitate si o copie a documentului care dovedeste resedinta, eliberat de autoritatile straine, sau a pasaportului, cu mentionarea statului de domiciliu, trebuie sa fie transmisa prin posta sau depuse la misiunea diplomatica sau oficiul consular.

Aceste cereri vor fi transmise Autoritatii Electorale Permanente de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare in termen de 24 de ore de la primire."

De la Ana la Caiafa sa nu-ti mai vina sa votezi... mda!
Induiosator!

"In acest an, Legislativul a facut pasi importanti"... in "spatiu"

 

Sa vedeti apoi

....cate greseli in listele electorale finale.
In loc sa gaseasca un sistem simplu, care sa implice cat mai putine operatiuni, cum ar fi votul electronic, tot cu pixul si stampila, ca pe vremea lui Stefan cel Mare.
Bine, nu organiza nea' Fane prea multe alegeri dar daca le-ar fi organizat, le-ar fi organizat mai bine ca astia.

Nu CNP-ul sa se copieze ci... cartea de id. sau pasaportul!

CNP-ul poate fi copiat de catre oricine si ne trezim ca mergem la vot si avem o surpriza: a "votat" altcineva ( un binevoitor!) in locul meu! Asta a fost misiunea tov Dragnea la alegerile anterioare!!!...

 

1. In Germania

... daca doresti sa votezi la europarlamentare pe listele locale, este suficient sa faci solicitarea la autoritati o singura data.
In cazul alegerilor din Romania, cererea de inscriere in Registrul electoral este necesara de fiecare data cand au loc acestea. Ce fel de sistem informatic este acela care nu permite salvarea si utilizarea unor date pana la urmatoarele alegeri?
2. In text se specifica: "sistemul informatic va semnala imediat daca persoana a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv, daca a mai votat la acelasi scrutin, daca si-a pierdut drepturile electorale sau daca este arondata la alta sectie de votare."
Daca sistemul informatic identifica toate aceste date ce sens mai are cererea depusa in prealabil.
3. Ce inseamna "arondarea la alta sectie de votare?" Sa inteleg ca merg la Consulat, iar de-acolo pot fi trimis eventual la plimbare, pentru ca institutia nu reprezinta sectia la care am fost arondat.
4. Cand se reinnoiesc pasapoartele, nu pe bani putini o data la 5 ani, autoritatile romane primesc datele din strainatate. De ce este asa de dificila crearea unei evidente informatizate pentru cei din diaspora?

 

Pentru ca

nu au de unde sa stie ca tu esti tot in strainatate. Poate in ziua alegerilor esti in Romania. In pasaport nu scrie unde locuiesti.

China Sets 6.5% to 7% Growth Target, First Range Since 1995

China set a range for its economic growth target for the first time in more than two decades as it grapples with rising debt, tumbling stocks and capital outflows that have spurred unease about the nation’s economic prospects.
The 6.5 percent to 7 percent growth range, allowing for a slower expansion than last year’s target of about 7 percent, was given Saturday in Premier Li Keqiang’s work report at the annual meeting of the legislature in Beijing. China’s proactive fiscal policy will be more forceful and the yuan exchange rate will be “basically stable" as flexibility is increased, the government said.
The slowest growth in 25 years has prompted officials to tweak monetary policy to “prudent with a slight easing bias" last month. On Monday, the central bank cut the ratio of reserves banks must lock away. Moody’s Investors Service lowered China’s credit-rating outlook to negative from stable Wednesday, highlighting a surging debt burden and falling currency reserves while questioning the government’s ability to enact reforms.
“A modestly lower growth target shows the authorities will ease enough to prevent a near-term hard landing and that they understand the peril of an excessive buildup in debt," Yao Wei, a Paris-based China economist at Societe Generale SA, said before the report. “There will be further policy easing, especially fiscal, but at best this may be enough to only temporarily prevent a sharper deceleration in growth."
The announcement marked the first time top leaders said they would aim for a growth range instead of a specific target since 1995, when they targeted an 8 percent to 9 percent expansion.
Li’s work report, which will open the meeting of the National People’s Congress, is his third since he was named premier toward the end of 2013’s legislative gathering. Li and President Xi Jinping are seeking to shift China’s economy away from a reliance on investment toward greater consumption and services.
Officials also are trying to balance the need to cushion the economy’s slowdown with monetary and fiscal stimulus against longer-term goals to rein in debt, shutter inefficient state enterprises and ease pollution. At the same time, they’re seeking to increase the role of private business, promote innovation and reshape the fiscal framework.
The premier’s work report was released as the same time as the 2016 budget, the 2016-2020 Five-Year Plan and a report from the National Development and Reform Commission, the country’s economy planner. China will push ahead with interest-rate liberalization and deepen state-owned bank reform, the government said. The stock and bond markets will also be reformed.
The goal of a 6.5 percent to 7 percent expansion for this year compares to a median estimate for a 6.5 percent growth in 2016, according to economists surveyed by Bloomberg News.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor