Business Focus: Quarterly Report 5 - transmisie online

Cum vor vota romanii din diaspora, potrivit noii legi electorale - Interviu cu presedintele AEP

Marti, 11 August 2015, ora 07:39
8227 citiri
Cum vor vota romanii din diaspora, potrivit noii legi electorale - Interviu cu presedintele AEP
Foto: AEP

Noua lege privind alegerea deputatilor si senatorilor confera Autoritatii Electorale Permanente (AEP) puteri sporite privind organizarea si desfasurarea scrutinului electoral si are prevederi clare care imbunatatesc conditiile de vot pentru diaspora.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, presedintele AEP, Ana Maria Patru, explica tot ce trebuie sa faca romanii aflati peste hotare daca vor sa voteze la alegerile de anul viitor si subliniaza faptul ca riscul de fraudare va fi mult diminuat, datorita faptului ca sectiile de vot vor fi informatizate.

Iohannis a promulgat legea privind alegerile parlamentare

Legea privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente a intrat recent in vigoare. Care sunt cele mai importante modificari din punctul de vedere al Autoritatii Electorale Permanente (AEP)?

Noul act normativ imbunatateste substantial vechile reglementari si era asteptat de alegatorii romani, fie ca acestia se afla in tara sau in diaspora, si, nu in ultimul rand, de societatea civila.

In acest an, Legislativul a facut pasi importanti privind reforma electorala, modificand o serie de acte normative din domeniu, iar aceasta lege, atat de importanta pentru noi, stabileste noi atributii si responsabilitati pentru AEP.

Noua lege prevede explicit ca AEP "va asigura organizarea si desfasurarea" alegerilor, precum si finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, potrivit prevederilor constitutionale, legii si standardelor internationale in domeniu.

Consider ca sporirea indatoririlor Autoritatii Electorale Permanente este o recunoastere implicita a eficientei activitatii noastre in domeniul managementului electoral, atat in timpul perioadelor electorale, cat si in anii in care nu s-au organizat alegeri.

Cunoscand echipa AEP, sunt sigura ca vom face fata cu bine noilor provocari: informatizarea sectiilor de votare la alegerile parlamentare din 2016, selectarea si instruirea operatorilor de calculator, votul pe liste electorale permanente in diaspora, constituirea si pregatirea Corpului expertilor electorali, precum si infiintarea Centrului "Expert Electoral".

Ce va insemna concret Corpul expertilor electorali?

Corpul expertilor electorali va fi o baza de date care va cuprinde persoanele ce pot deveni presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare sau loctiitori ai acestora, infiintata, gestionata si actualizata de AEP.

Admiterea in corpul expertilor electorali se va face pe baza avizului Autoritatii pentru activitatea anterioara ca presedinte al biroului electoral al sectiei de votare sau de loctiitor, precum si pe baza de examen pentru alte persoane, cetateni romani cu drept de vot.

AEP va organiza programe specifice de instruire si formare profesionala in materie electorala pentru persoanele care pot deveni membri ai birourilor electorale.

Votul din diaspora a creat multe controverse la scrutinul de anul trecut pentru alegerea presedintelui Romaniei. Alegatorii romani din strainatate vor avea conditii mai bune pentru a vota la viitoarele alegeri parlamentare?

Da. Este un obiectiv pe care noi ni-l asumam cu maxima responsabilitate. Alegatorii romani, indiferent ca locuiesc in tara sau in strainatate, trebuie sa aiba liber acces pentru a-si exprima optiunea prin vot. Este un drept consfintit prin Constitutie, care trebuie respectat si asigurat in egala masura pentru toti romanii, inclusiv pentru cei aflati in afara granitelor.

Pentru buna desfasurare a votului in diaspora, ne bazam in primul rand pe implicarea si sprijinul alegatorilor romani din strainatate. Ii indemnam pe acestia sa se inscrie in Registrul electoral in termenul prevazut de lege, astfel incat sa se poata infiinta suficiente sectii de votare in diaspora.

Romanii din strainatate care au domiciliul in tara si resedinta in strainatate sau au domiciliul in strainatate sunt asteptati sa se inscrie in Registrul electoral, cu adresa din strainatate, printr-o cerere scrisa, pentru a fi arondati unei sectii de votare, unde pot vota pe listele electorale permanente intocmite pe baza datelor din acest registru.

Cererea, datata si semnata, cuprinzand numele, prenumele, codul numeric personal, insotita de o copie a actului de identitate si o copie a documentului care dovedeste resedinta, eliberat de autoritatile straine, sau a pasaportului, cu mentionarea statului de domiciliu, trebuie sa fie transmisa prin posta sau depuse la misiunea diplomatica sau oficiul consular.

Aceste cereri vor fi transmise Autoritatii Electorale Permanente de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare in termen de 24 de ore de la primire.

Solicitarea va putea fi depusa incepand cu data de 1 aprilie a anului in care au loc alegeri parlamentare la termen si pana la expirarea a 48 de ore de la data inceperii perioadei electorale. Practic, alegatorii romani din strainatate vor avea la dispozitie o perioada estimata de cinci luni pentru depunerea cererilor, in conditiile in care perioada electorala va incepe, cel mai probabil, in luna septembrie.

In tot acest timp, AEP va fi la dispozitia cetatenilor nostri din afara granitelor pentru a-i inscrie in Registrul electoral, astfel incat acestia sa voteze in conditii corespunzatoare.

Exclusiv Presedintele AEP: Sectia de votare nu e ghiseu. La vot revii abia peste 5 ani Interviu

Operatiunile de actualizare a Registrului electoral cu datele romanilor din diaspora care fac cereri pentru a fi inscrisi in aceasta baza de date vor fi efectuate cu celeritate de catre persoanele imputernicite, prin ordin al presedintelui AEP, in cel mult 10 zile lucratoare de la data inregistrarii solicitarii.

Pentru a fi asigurat accesul neingradit la vot al cetatenilor cu drept de vot din strainatate, este foarte important ca acestia sa isi exprime anterior vointa de a vota, prin inscrierea in Registrul electoral. In acest proces, este la fel de necesara implicarea tuturor institutiilor statului implicate in organizarea si desfasurarea alegerilor.

La viitoarele alegeri parlamentare generale, Autoritatea va stabili localitatile din strainatate in care trebuie sa fie infiintate sectii de votare, numarul si sediile acestora, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

De asemenea, AEP va infiinta, alaturi de sectiile de votare organizate pe langa misiunile diplomatice, oficiile si sectiile consulare, institutele culturale din strainatate, sectii de votare pentru localitatile unde isi au domiciliul sau resedinta, potrivit Registrului electoral, cel putin 100 de alegatori.

Romanii din strainatate inscrisi in Registrul electoral isi vor putea exprima optiunea prin vot pe listele electorale permanente la sectiile de votare din strainatate organizate in sediile misiunilor diplomatice, ale oficiilor si sectiilor consulare si ale institutelor culturale din strainatate ale Romaniei.

Doar la aceste sectii de votare vor putea vota si alegatorii care nu s-au inscris in Registrul electoral in termenul legal, pe listele electorale suplimentare, daca fac dovada ca au domiciliul sau resedinta in strainatate.

Trebuie retinut ca in cadrul sectiilor de votare din strainatate organizate in afara sediilor misiunilor diplomatice si ale oficiilor consulare din strainatate ale Romaniei isi pot exercita dreptul de vot numai alegatorii care figureaza in listele electorale permanente, respectiv cei care s-au inscris anterior in Registrul electoral.

Presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate vor fi desemnati, de catre AEP, dintre persoanele inscrise in corpul expertilor electorali din strainatate: personalul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, institutelor culturale din strainatate si alti cetateni romani cu drept de vot cu domiciliul sau resedinta in strainatate.

Protocol semnat de MAE si AEP: Ce obiective comune au in domeniul electoral

Noua lege diminueaza riscul de frauda? In ce fel?

Da. La fel ca la viitorul scrutin pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale din 2016, Legislativul a decis ca votul pentru alegerea membrilor Parlamentului sa se desfasoare in sectii de votare informatizate.

Alegatorii care vin la vot vor prezenta actul de identitate operatorului de calculator si nu membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, asa cum se intampla la alegerile anterioare.

Sistemul informatic va semnala imediat daca persoana a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv, daca a mai votat la acelasi scrutin, daca si-a pierdut drepturile electorale sau daca este arondata la alta sectie de votare. Dupa ce aceasta procedura va fi indeplinita, alegatorul va primi buletinul de vot de la presedintele biroului electoral al sectiei si va putea vota.

Informatizarea va creste viteza procesului de votare si transparenta acestuia, va impiedica tentativele de vot multiplu si "turismul electoral", inainte ca acesta sa isi produca efectele. De asemenea, informatiile privind prezenta la vot a alegatorilor vor fi disponibile in timp real.

Vot prin corespondenta pentru diaspora? Cand informatizam sectiile de votare? Interviu cu presedintele AEP

In opinia mea, alegatorii sunt cei mai importanti beneficiari ai informatizarii si, odata ce vor avea primul contact cu acest sistem, vor constata ca pot vota mult mai usor si mai repede. Prin implementarea acestui sistem, avem ocazia sa ii convingem o data in plus pe alegatori sa vina la urne cu increderea ca va fi stopata la timp orice tentativa de frauda si ca votul lor nu va fi in niciun fel fraudat.

De asemenea, ii asiguram pe cetateni ca prelucrarea datelor cu caracter personal se va face cu stricta respectare a legii si ca aceste informatii nu vor fi facute publice sub nicio forma.

Jens Stoltenberg, mesaj pentru Mircea Geoană: „Îți doresc toate cele bune în următoarele proiecte”
Jens Stoltenberg, mesaj pentru Mircea Geoană: „Îți doresc toate cele bune în următoarele proiecte”
„Mulțumesc din suflet Secretarului meu General Adjunct din ultimii cinci ani, Mircea Geoană”, a scris, pe rețeaua socială X, Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO. „Ai fost un...
Mircea Geoană, decorat de NATO: „Nu am văzut niciodată mai mulți oameni talentați, dedicați și foarte inteligenți ca în Alianța noastră”
Mircea Geoană, decorat de NATO: „Nu am văzut niciodată mai mulți oameni talentați, dedicați și foarte inteligenți ca în Alianța noastră”
„Am oferit NATO experiența, pasiunea, energia și credința mea neclintită în libertate și democrație și statul de drept”, a declarat marți, 10 septembrie, Mircea Geoană, Secretarul...
#lege alegeri vot diaspora, #Ana Maria Patru lege alegeri, #vot diaspora registru electoral , #lege
  1. Jens Stoltenberg, mesaj pentru Mircea Geoană: „Îți doresc toate cele bune în următoarele proiecte”
  2. Mircea Geoană, decorat de NATO: „Nu am văzut niciodată mai mulți oameni talentați, dedicați și foarte inteligenți ca în Alianța noastră”
  3. Mărturisirea lui Marcel Ciolacu: ”Nu mi-e ruşine să spun, am profesor de engleză și economie”
  4. Ciucă vrea pentru PNL și președinția, și guvernul. Mesajul care pune sub semnul întrebării colaborarea cu PSD
  5. Kelemen Hunor acuză lipsa de reacție în cazul dronelor rusești de pe teritoriul României: ”Când ai război lângă tine, se rezolvă în câteva zile”
  6. Jens Stoltenberg l-a decorat pe Mircea Geoană: ”Cea mai înaltă distincție a NATO se acordă doar celor care își fac datoria peste așteptări” VIDEO
  7. „Atac cu talpa” la Guvern. Liderul de partid care acuză lipsa de stabilitate politică. „E haos ce fac ei de un an şi jumătate"
  8. Mircea Geoană a dedicat medalia primită de la NATO tinerilor din România: ”Sunt mândru de voi” VIDEO
  9. PNL vrea să modifice legea pensiilor în Parlament și critică PSD pentru că „a înghețat” pensiile minerilor, siderurgiștilor și ceferiștilor
  10. Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, să includă militarii printre beneficiarii pensiilor neimpozabile SURSE