De la cititori Lustragii lustratiei vs. lustrabilii natiei

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 13:29
1330 citiri
De la cititori Lustragii lustratiei vs. lustrabilii natiei
Foto: ghiduleducatiei.ro

Un proverb spune ca "mai bine mai tarziu decat deloc". El este invocat pana la saturatie de toti cei care mai vor lustratie. Nu s-a facut cand trebuia, acum este golita de continut, vai de ea!

Adevarul curat este trist si de politicieni a fost maculat. Iata-l nefardat: Presedintele tarii este nemultumit; condamnarea comunismului nu prea i-a reusit ("nationalistii" lui CV Tudor spectacolul i-au cernit).

In politica, primavara asta tare prost a debutat. Tatuc grijuliu, sufera ca poporului - daca nu paine - nici macar circ indeajuns nu i s-a dat. Cum tara e lovita dur de criza ce nu se mai ostoaie, guvernul a devenit nepopular (prea ia bani cu japca si de pe viu si de pe mort, orice spor sau beneficiu acordate de guvernele trecute acum se taie), revendicarile sindicale nu mai cunosc masura, geaba sporovaiesc (el, primul ministru si ciracii de serviciu) pe sticla televizorului, la posturi anume unde mercenari pomadati le ridica mingi.

Abecedarul conducerii machiavelice a tarii spune ca este neaparat nevoie de o diversiune. In sertarul Presedintei Camerei Deputatilor, un proiect de "Lege a lustratiei" era la dospit, uitat, nefinalizat; nu a fost adoptat la momentul potrivit, a fost amanat mereu si uite ca acum la tanc s-a nimerit!

Dar chiar si "Dupa 20 de ani" in politica sunt tot soiul de muschetari. Proiectul legii trebuie periat - zice un oficial speriat - "nu o sa-l promovam ca prostii, lasand ca legea sa afecteze si pe oamenii nostri".

Dispozitia fiind clara, s-a pornit masinaria parlamentara. A fost mare entuziasm la inceput: "sa-i belim pe securisti si pe activisti", doar nu degeaba s-a scandat in Piata Universitatii "mai bine morti decat comunisti"!

Acum, entuziasmul a mai scazut, interese diverse cer ca unii lustrabili sa fie iertati, chiar daca prin membrie in structuri hulite, initial au fost vizati. Au inceput sa fie promovate amendamente bine tintite. Mai mult, foste structuri hulite sunt reconsiderate, unele inalbite. Lustratia pare numai pe anumiti lustrabili sa-i vizeze; cine este membrul supravietuitor dintr-o anumita structura comunista incepe sa conteze.

Astfel:

- Marea Adunare Nationala a fost exceptata; cica era formala si in seama neluata;

- instante eclesiastice inalte, obediente slugarnic PCR cand au fost trimisi atatia slujitori in temniti si s-au daramat biserici sunt ignorate. Informatorii in sutana n-au fost deconspirati, sefii lor, de ce ar fi lustrati?

- Academia invoca perenitatea numelui. Cand de fapt ".. demicienii" de azi sunt si toti cei in viata din vechea Academie, inclusiv cea politica. Da, dar cine condamna vreo fosta Academie drept structura comunista, risca multe. In cea actuala au fost atrasi oameni ai puterii politice si oculte.

- Academia "Stefan Gheorghiu" era singura scoala de invatamant superior pentru jurnalisti - unii din ei in posturi importante azi, cumularzi si mari fripturisti; Parlamentare, la ei de te dai, viata usoara n-o sa ai.

- pana si C.C. al U.T.C. este pe cale de a fi reconsiderat. Deja un fost membru va fi exceptat. Sub cuvant ca a fost membru cand era minor (gaselnita bate principiul raspunderii penale potrivit caruia minorul de a facut fapta penala cu discernamant este condamnat ca adultul. Dar exceptatul nu este un om de rand. Un amendament dibaci (deja acceptat) il va scapa de lustratie pe fostul ministru satrap la diplomatie, devenit - ca la noi la nimeni - marele vataf la S.I.E.

- ce mahari din B.N.R., de la Curtea de Conturi si cea Constitutionala vor fi lustrabili chiar daca - judecand dupa trecutul lor comunist - sunt blamabili?

Ironia soartei si ticalosirea romaneasca fac hilare consecintele legii: lustrabili trecuti in nefiinta in ultimii 20 de ani (tortionarii Securitatii, in frunte cu generalul Plesita) au ocupat multe posturi inalte, de onoruri si bani s-au bucurat; nimeni nu i-a importunat, au rontait pensii consistente pana au dat coltul.

Lustrabili mahari mari vor fi exceptati; doar cativa, plevusca marunta, vor fi lustrati. Pana la urma, promovarea legii lustratiei nu pare a se face in interesul natiei. Va fi o rafuiala marunta, selectiva, intre cei de la putere - noii stapani imbogatiti - cu "edecarii" batrani, impingand in fata tineri drapati in virtuti, pe care nu prea le au - cei mai multi.

Se va face foc din orice bucata de iasca, va fi mare spectacol; sa mai uite omul de criza, de multele nedreptati, de coruptia tentaculara, de justitia schioapa, de ticalosia parvenitilor, de somajul crescator, de saracia ce se intinde ingrijorator; intr-un cuvant - diversiunea sa traiasca.

Ca asa-i la noi, democratie originala. "Statul de drept", inseamna statul drepti in fata superiorului, evident, totul se face "in numele" si "de dragul poporului".

Constitutiile s-au facut si modificat dupa chipul si asemanarea presedintilor succesivi pe care tara i-a avut (acum va fi tot asa, doar ca modelul este mai ciufut, invoca virtuti inalte si alte motivatii decat cele din trecut).

Va ramane in istoria acestei perioade tulburatoare din istoria neamului romanesc spre stiinta ca legile au fost facute adeseori "de unica folosinta", iar Ordonantele Guvernului s-au dovedit frecvent "jetabile".

Si atunci "Qui prodest" spectacolul cu legea lustratiei, stimabile?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#legea lustratiei utilitate, #legea lustratiei dezbatere , #lege