Deputatii au respins schimbarea denumirii de "rrom" in cea de "tigan"

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 14:08
3708 citiri
Deputatii au respins schimbarea denumirii de "rrom" in cea de "tigan"
Foto: Arhiva

Camera Deputatilor a respins, marti, proiectul de lege al deputatului PD-L Silviu Prigoana, prin care acesta dorea inlocuirea in documentele oficiale a denumirii de "rrom" cu cea de "tigan" pentru a elimina confuziile dintre termenii "roman" si "rom".

Propunerea de respingere a proiectului a intrunit 229 voturi favorabile, 31 "impotriva" si 16 abtineri. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Deputatul Niculae Mircovici, reprezentand grupul minoritatilor nationale, a considerat aceasta initiativa legislativa drept jignitoare la adresa rromilor si periculoasa din punct de vedere al convietuirii etniilor in Romania.

"Problemele etnice si religioase au fost, de-a lungul istoriei, dintre cele mai sensibile si multe dintre ele au generat si chiar razboaie", a spus Mircovici facand referire la asa-numita "noapte a cutitelor lungi" prin care Adolf Hitler si-a eliminat adversarii din interiorul NSDAP (Partidul National-Socialist Muncitoresc German).

Deputatul Madalin Voicu a vorbit atat din partea PSD, cat si ca membru al comunitatii rrome si a aratat ca schimbarea terminologiei nu contribuie cu nimic la rezolvarea problemelor comunitatii rrome.

"Proiectul este un moft care nu ne onoreaza. Nu vorbesc din punctul de vedere al rromului sau majoritarului, ci din cel al omului care, din cauza educatiei si culturii pe care le-a dobandit in timp, incerc sa inteleg erorile unor persoane care cred ca, daca schimba o denumire, rezolva problema", a spus Voicu in cadrul dezbaterilor din plen, adaugand ca nu este oportuna schimbarea denumirii cu care rromii se descriu de secole.

In schimb, Mihaita Calimente (PNL) a afirmat ca s-a documentat asupra evolutiei terminologiei si a propus ca solutie posibila termenul de "indoeuropean". Liberalul a spus ca termenul de "rrom" a aparut dupa ce triburile plecate din India au ajuns in Imperiul bizantin care, la acea vreme, se numeau "romaioi". Astfel, termenul de rrom a fost insusit ca un efort al alogenilor de a se integra in Bizant.

Calimente a afirmat ca discutia despre confuzia dintre rromi si romani a fost supralicitata. "De foarte multe ori occidentalii fac precizari foarte precise spunand ca rromii nu vin din Romania si asta tocmai pentru a nu crea aceasta confuzie", a precizat deputatul PNL. Ca posibila solutie, Calimente a afirmat ca ar putea fi adoptat un nume la nivelul intregii Europe, el preferand termenul de indoeuropean.

"Nu cred ca acest proiect de lege rezolva problema, cred ca o cercetare foarte serioasa si aplicata va putea identifica si rezolva problema. Asa cum nativii si populatia de culoare din Statele Unite poarta denumirea de afroamericani si aceasta populatie ar putea purta denumirea, pentru toata Europa, de indoeuropeni", si-a incheiat Calimente discursul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#schimbare denumire rrom tigan, #denatori despins denumire tigan rrom , #lege