Deputatii cauta diferenta dintre "lobby" si "trafic de influenta"

Joi, 29 August 2013, ora 22:05
2842 citiri
Deputatii cauta diferenta dintre "lobby" si "trafic de influenta"

Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat, joi, ca activitatea de lobby trebuie sa se delimiteze de traficul de influenta, aratand ca trebuie gasite liniile de demarcatie astfel incat lobby-ul sa nu fie folosit in scopul ascunderii unei activitati infractionale.

Comisia Juridica a organizat o dezbatere privind activitatea de lobby in spatiul UE pentru a raspunde la intrebarea daca trebuie sau nu reglementata aceasta activitate.

"Daca se ia decizia sa fie reglementata activitatea de lobby, trebuie sa se delimiteze lobby-ul de traficul de influenta. Adica activitatea de loby sa nu fie un trafic de influenta deghizat si nici actul de lobby sa nu fie interpretat ca trafic de influenta", a spus Bogdan Ciuca.

El a aratat ca trebuie gasite liniile de demarcatie astfel incat activitatea de lobby sa nu fie folosita in scopul ascunderii unei activitati infractionale.

Ciuca a explicat ca lobby inseamna reprezentarea profesionista a unui grup de interese din comunitate.

Limita fragila intre lobby si trafic de influenta

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Florin Motiu a precizat, la randul sau, ca este foarte dificil in acest moment sa se ia o decizie de a se reglementa activitatea lobby, deoarece "lucrurile trebuie sa fie foarte clare, sa fie delimitate activitatile specificice lobby-ului care sa nu duca la savarsirea de infractiuni".

"Aici limita foarte foarte fragila exista intre activitatea de lobby si infractiunea de trafic de influenta si nu trebuie sa se ajunga ca sub umbrela acestei activitati sa poata fi savarsite infractiuni de acest tip. Exista posibilitatea intrepatrunderii a celor doua aspecte", a precizat Motiu.

El a explicat ca activitatea de lobby este reglementata doar in trei tari din UE, Polonia, Ungaria si urmeaza Austria, aratand ca exista la nivelul UE o reticenta de a se proceda la reglementarea legala a acestei activitati.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a apreciat, la randul sau, insa ca lobby-ul este o activitate utila pentru societate si ca exista nevoia de a avea un interpret intre societatea civila si administratia publica.

"Noi in administratia publica avem limbajul nostru, normele noastre si pe de-o parte exista interese private care nu pot intotdeauna sa vada cum partea lor interactioneaza cu interesul public. Uneori prezenta unui intermediar care poate sa explice ajuta la o buna comunicare si imbunatateste procesul de decizie", a spus Chiritoiu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Bogdan Ciuca lege Lobby, #dezbatere lobby trafic influenta , #lege