DIICOT, despre legea cartelelor prepay: satisface criteriile de constitutionalitate

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 23:11
2611 citiri
DIICOT, despre legea cartelelor prepay: satisface criteriile de constitutionalitate

Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Alina Bica, a inaintat, luni, la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), punctul de vedere al DIICOT referitor la sesizarea formulata de Avocatul Poporului cu privire la Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, in sesizarea de neconstitutionalitate, Avocatul Poporului arata faptul ca prin adoptarea acestei legi se incalca prevederile art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. 2 si art. 147 alin. 4 din Constitutia Romaniei.

"DIICOT considera neintemeiate criticile formulate de Avocatul Poporului, subliniind ca legea satisface toate criteriile de constitutionalitate pentru a putea fi pusa in vigoare avand caracterul unei legi previzibile si accesibile", sustine DIICOT, printr-un comunicat.

Pe 9 iulie, Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constitutionala (CCR) cu o obiectie de neconstitutionalitate avand ca obiect Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, pe motiv ca aceasta lege contravine unor prevederi constitutionale.

In opinia Avocatului Poporului, legea contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) si art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, deoarece solutia legislativa referitoare la obligatia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioada de 6 luni de la data retinerii acestora este afectata de un viciu de constitutionalitate din perspectiva considerentelor retinute in Decizia Curtii Constitutionale nr. 1258/2009.

Cartele prepay doar cu buletinul? Deputatii discuta despre aceasta lege

Totodata, AP apreciaza ca legea privind comunicatiile electronice aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice si principiului proportionalitatii prevazut expres de art. 53 alin. (2) din Constitutie.

De asemenea, institutia subliniaza ca legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 nu reglementeaza criteriile obiective pe baza carora trebuie stabilita durata stocarii datelor cu caracter personal, astfel incat sa fie garantata limitarea sa la strictul necesar.

In acest sens, se considera ca legea criticata nu prevede garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a datelor cu caracter personal.

Camera Deputatilor a adoptat, in iulie, cu 195 de voturi "pentru", 20 de voturi "impotriva" si 75 de abtineri, initiativa legislativa care obliga detinatorii de cartele telefonice preplatite (prepay) sa-si prezinte datele personale de identificare.

Citeste si:
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Liderul AUR George Simion a provocat vineri, 14 ianuarie, incidente foarte grave la Timișoara, intrând cu forța în sediul primăriei. Simpatizanții alianței au făcut cu această ocazie...
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
USR a anunțat sâmbătă, 15 ianuarie, că semnăturile adunate pentru demiterea primarului PSD din Agigea, Maricel Cîrjaliu, au fost validate de Autoritatea Electorală Permanentă și Direcţia...