Disensiuni intre USR si PNL in comisia de sanatate: De ce au votat liberalii impotriva unei masuri luate de tehnocrati

Joi, 16 Februarie 2017, ora 20:33
6054 citiri
Disensiuni intre USR si PNL in comisia de sanatate: De ce au votat liberalii impotriva unei masuri luate de tehnocrati
Foto: Arhiva / Camera Deputatilor

Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor a eliminat, miercuri, din OUG 36/2016 articolul in baza caruia Inspectia Sanitara a fost adusa in coordonarea Ministerul Sanatatii, in mandatul lui Vlad Voiculescu. Singurii care au votat impotriva au fost deputatii USR din comisie.

"Spitalele noastre sunt adevarate focare de infectie, avem nevoie de institutii puternice de control. Din nou, din pacate, PSD si PNL si-au dat mana pentru ca de reformele incepute in timpul ministrului Vlad Voiculescu sa se aleaga praful!", a comentat pe Facebook deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Contactat de Ziare.com pentru a explica de ce liberalii din comisia de sanatate au votat impotriva ordonantei promovate de Vlad Voiculescu, stiut fiind ca PNL a sustinut Guvernul Ciolos, deputatul liberal Pavel Popescu ne-a prezentat punctul sau de vedere.

"In comisie s-a discutat despre OUG 36, iar articolul acela era relativ ambiguu. A existat si o discutie vizavi de formularea sau reformularea articolului respectiv. Ministerul Sanatatii era reprezentat de un secretar de stat care, in opinia mea, nu stia absolut nimic despre speta respectiva, nu a avut un punct de vedere concret, nu s-a manifestat deschis pentru acea reglementare facuta de fostul ministru Vlad Voiculescu. Iar explicatiile date in comisia de sanatate, pertinente, oferite de cei care au mai multa experienta comparativ cu mine si cu colegii de la USR au fost de genul ca DSP isi va pierde total controlul pe plan orizontal in teritoriu.

In momentul de fata, controlul normal intre Inspectia Sanitara si DSP se efectueaza pe verticala dinspre minister spre DSP si pe orizontala dinspre DSP spre teritoriu. Temerea era ca acest control nu va fi eficient din cauza faptului ca o celula de suprareglementare din partea Ministerului nu are niciodata acces la informatiile reale din teritoriu (...) ", ne-a declarat Pavel Popescu.

Deputatul PNL a tinut sa sublinieze ca PNL nu se impotriveste reformei in sanatate pe care a promovat-o Vlad Voiculescu, dar daca s-au facut unele erori, ele trebuie sa fie remediate.

"Nu as vrea sa se lase impresia falsa in societate ca USR voteaza intr-un fel si PNL voteaza cot la cot cu PSD si nu face opozitie. Eu am intrat in comisia de sanatate tocmai pentru a ma asigura ca tot ceea ce tine de reforma facuta de Vlad Voiculescu si de Dacian Ciolos va sta in picioare.

Pe de alta parte, un coleg deputat de la PSD a ridicat niste probleme de fond pe textul ordonantei de urgenta, iar unele formulari erau chiar absurde si asta o spun din perspectiva unui aparator al guvernului tehnocrat. Intr-adevar, unele formulari erau prost facute si a ramas ca vom reanaliza acea ordonanta si vom veni cu amendamente", a completat Pavel Popescu.

Totodata, acesta a precizat ca s-a dat un termen de circa doua saptamani, timp in care textul ordonantei va fi analizat cu atentie, iar Ministerul Sanatatii si DSP isi vor prezenta punctele de vedere.

"As prefera ca noi, cei din opozitie, sa nu dam unii in altii pe astfel de subiecte. Pe de alta parte, un dialog intre toate partidele, de la guvernare sau din opozitie, este absolut necesar", a mai subliniat acesta.

Aflat la primul mandat de deputat, Pavel Popescu a mai afirmat ca "a procesa 500 de pagini pe care le ai in fata ta intr-o ora este extrem de greu in conditiile in care materialele si ordonantele care trec prin comisii vin asa cum vin".

"Este extrem de multa informatie. Cel mai mare dezavantaj al acestei tari este, in opinia mea, ca avem peste 15.000 de acte normative. Am mai spus-o si imi asum acest lucru: nu avem o lege sanatoasa, buna, care sa nu fie masacrata macar cu o ordonanta de urgenta sau cu alte acte normative. Si atunci, este extrem de mult de procesat, de analizat, de digerat, de reformulat. Sunt sute, mii, probabil zeci de mii de ambiguitati si de modalitati de interpretare a unei legi. Este un volum extrem de mare", a mai comentat deputatul liberal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Inspectia Sanitara ordonanta Voiculescu, #PNL vot comisie ordonanta sanatate , #lege
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Noroc cu manifestatiile si cu Johannis, altfel acest usl slinos
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5