Dupa botnita presei va veni botnita justitiei? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Octombrie 2014, ora 21:23
6389 citiri
Dupa botnita presei va veni botnita justitiei? (Opinii)

Foarte interesant jocul de glezne al Guvernului in privinta proiectului de amendare a Codului Penal care interzice dezvaluirile de informatii nepublice din cauze penale.

Daca initial Guvernul anunta un aviz pozitiv pe initiativa social democratului Serban Nicolae, fost avocat al condamnatului Catalin Voicu, peste numai cateva ore, invocand o "regretabila eroare", Palatul Victoria a comunicat ca avizul este de fapt negativ. Ca a fost intr-adevar o eroare sau ca a fost un pas inapoi in fata scandalului izbucnit in presa, total contraindicat in conditii de campanie, e greu de spus, cel putin deocamdata.

Potrivit proiectului lui Serban Nicolae, dezvaluirea de informatii dintr-un dosar penal devine infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.

Potrivit Codului Penal in forma actuala este pedepsita: " (3) Dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, de catre un martor, expert sau interpret, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda".

Forma propusa de senatorul Serban Nicolae suna asa: "Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani".

Deci intiativa senatorului Serban Nicolae largeste interdictia la absolut oricare cetatean al Romaniei, inclusiv, daca nu in primul rand, la ziaristi. Ea a trecut deja tacit de Senat si are nevoie de votul Camerei Deputatilor, decizionala.

Ma intreb cati dintre alesi traiesc nu numai cu cosmarul catuselor, ci si cu acela ca-si vor vedea conversatiile despre tot felul de potlogarii in toate ziarele si pe toate ecranele? Oare cum ar vota colegii dlui Hrebenciuc sau ai dlui Sova zis si "boss"? Dar dna Udrea ar vrea sau nu sa se afle ca "Elena stie"?

Desi intelegem ca avizul Guvernului este pana la urma negativ, Victor Ponta nu are o problema de principiu cu proiectul lui Serban Nicolae. Dimpotriva, este de acord cu el, invocand faptul ca acesta ar viza doar informatiile nepublice, nu si redarea stenogramelor care apar in dosarele trimise deja in instanta.

Ceea ce reprezinta secret de stat intr-o cauza penala era oricum aparat de lege si pana acum. Deci ce secretizeaza aceasta noua reglementare? Ce inseamna informatii nepublice, de fapt? Inseamna informatii pe surse.

L-as intreba pe Victor Ponta ce s-ar fi ales din dosarul Watergate daca ziaristii americani Bob Woodward si Carl Bernstein nu ar fi avut voie sa scrie ce aflasera pe surse?

In orice tara, existenta surselor, informatiile pe surse sunt parte a exercitarii profesiei de jurnalist. Sau trebuie sa scriem doar ce aflam din comunicate si conferinte de presa cuminti, dupa dictare?

Esential este ca informatia obtinuta pe surse sa nu reprezinte informatii clasificate in sensul legii, sa fie corecta si sa fie de interes public. Daca aceste conditii sunt indeplinite, orice restrangere a dreptului unui jurnalist de a scrie si a dreptului unui cetatean de a afla cred ca reprezinta de fapt restrangeri grave ale dreptului la libera de exprimare, respectiv ale dreptului la informare corecta.

Nu poti opri si cu atat mai putin pedepsi un jurnalist care scrie un adevar, chiar daca e aflat pe surse, daca e de interes public si nu e secret de stat. Nu exista nicio justificare pentru o asemenea interdictie, in afara fricii de adevar.

Si ma mai tem de ceva. In Romania, independenta Justitiei nu cred ca este cu adevarat ireversibila. In spatele tacerii impuse sub sanctiune penala se pot intampla multe lucruri grave. Botnita presei poate pregati botnita Justitiei.

Si daca acum Guvernul s-a disociat probabil din motive electorale de initiativa lui Serban Nicolae, ma intreb ce se va intampla dupa 16 noiembrie cand presiunea pastrarii aparentelor nu va mai fi de actualitate? Nu ma astept la nimic, dar absolut nimic bun.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Serban Nicolae lege inchisoare jurnalisti , #lege