E nevoie ca de aer de o lege a prioritatilor!

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Marti, 14 Martie 2017, ora 14:19
4548 citiri

Problema cea mai mare a Romaniei nu este ca nu are bani. Nu este nici macar faptul ca se fura foarte mult. Problema cea mai mare a Romaniei e ca si banii care exista NU sunt folositi intotdeauna pentru ce trebuie. Nu sunt folositi asa cum ar trebui pentru dezvoltare si asigurarea unei vieti decente.

Avem o drama a risipirii banului public in Romania.

Avem sate care au piscine si statui, dar nu au asfalt peste tot, nici canalizari. Avem orase (sau sectoarele Bucurestiului, poate cel mai bun exemplu) care arunca pe flori sume care ar hrani un an o tara din lumea a treia.

Citeam foarte recent despre un primar de comuna care si-a aranjat o calatorie in Las Vegas pe banii cetatenilor.

Primariile din Bucuresti au cheltuit in perioada 2007-2014 cam 600 de milioane de euro pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi.

Chiar nu se putea face altceva cu banii aia?

In mediul rural 10% dintre copii merg la culcare flamanzi. Milioane de oameni au venituri sub limita subzistentei. Atunci...e in ordine sa fie aruncati bani pe te-miri-ce?

Pur si simplu, NU EXISTA O PRIORITIZARE A CHELTUIRII BANILOR.

Nu sunt nici pe departe socialist, dar sa arunci sute de milioane de euro pe flori, in timp ce milioane de oameni se zbat in saracie, iar scolile si spitalele au lipsuri imense arata boala unui sistem profund incorect, in care cei mai saraci nu primesc o sansa, desi exista destui bani.

Este si boala unui sistem care blocheaza dezvoltarea si reduce sansele clasei de mijloc.

Boala asta nu poate fi vindecata doar prin simpla actiune a democratiei, cel putin nu atat de repede.

Schimbi un primar, vine altul. Ei sunt parte a aceluiasi mecanism in care contractele de stat ajung la "cine trebuie", iar o parte din bani se intorc spre finantarea partidelor, astfel mentinandu-se un cvasi-monopol asupra sistemului politic. Nimic nu se schimba.

Nici procurorii nu pot schimba acest curs, pot doar sa-i ia pe unii dintre cei responsabili de asemenea "minuni", insa niciodata nu vei putea lua destui.

Sistemul este construit de asemenea natura incat cele mai multe unitati administrative-teritoriale arunca aiurea BANI pe care nu-i produc. Asta pentru ca primesc alocari de la buget (dincolo de cele "standard", in functie de anumiti indicatori) pe care ii arunca pe diverse proiecte inutile.

Cei mai multi dintre acesti bani vin de la Ministerul Dezvoltarii, printr-o procedura inca secretizata, dar facuta in mod clar pe criterii politice. Asa au procedat toate guvernarile: Au livrat sume uriase catre primarii Puterii, in schimbul sustinerii.

De fapt, daca intrebati o serie de primari de ce au cheltuit bani veniti de la Guvern pe proiecte "exotice", iti vor spune ca sunt "recomandari" venite de la centru. Ai nevoie, n-ai nevoie de un monument la tine in comuna, il faci! Bine, cu firma nepotului baronului local, ca sa fie bine, sa nu fie rau.

Asta pe langa ce proiecte isi mai "aranjeaza" singuri.

Centralizarea sistemului politic inseamna in primul rand centralizarea alocarii resurselor, dar si un mare grad de aleatoriu in cheltuirea lor.

Expert Forum a aratat in 2014 cum Ministerul Dezvoltarii a secretizat modul in care se fac alocarile de bani catre judete, orase sau comune.

Fara beculete de Paste! Semneaza petitia, daca nu esti de acord cu Firea

E nevoie de o lege a prioritatilor

O solutie ar fi adoptarea unei legi a prioritatilor. Un act care sa puna limite cheltuielilor absurde. Spre exemplu, sa nu poti sa faci parc intr-un sat in care nu ai canalizare. Sa nu dai milioane de euro pe flori, in timp ce nu aloci suficienti bani pentru aparatura medicala sau medicamente de care depind vietile unor oameni.

Nu e nevoie sa fie restrictionate toate cheltuielile, insa ar trebui sa existe o ordonare macar in privinta prioritatilor.

Cel mai important e sa nu mori, dupa umila mea parere. Deci Sanatate.

Sa fii educat. Deci Educatie.

Sa-ti gasesti un loc de munca. Deci investitii bine tintite, sprijin pentru firme, programe pentru ocuparea fortei de munca.

Si asa mai departe. Nu pot sa cred ca panselutele de 500 de lei bucata, parcurile prin paduri la tara sau piscinele din care beau vacile sunt prioritatile unor comunitati in care atat de multi oameni se zbat in mizerie.

Cum ar fi o lista a prioritatilor in care doar dupa ce ai bifat prioritatea 5 - consolidarea scolilor pentru cutremure, sa poti trece la prioritatea 85, achizitionarea unei statui de 35.000 de euro, reprezentand un personaj de care 99,99% din membrii comunitatii tale nu a auzit si nu va auzi?

Problema e ca asta ar presupune ca un Parlament si un Guvern sa aiba vointa necesara pentru a rationaliza macar, daca nu opri cu totul, cheltuirea banului public pe proiecte "servite".

Cu alte cuvinte, daca tot vrei sa-ti tragi spaga aia de 10%, macar trage-o pe ceva care chiar ajuta oamenii!

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Ce activități au avut „dinozaurii” fiecărui partid din Parlament. Cel mai în vârstă membru este de la AUR
Cel mai în vârstă parlamentar de la USR are doar 55 de ani și o experiență bogată în domeniul apărării, în timp ce, la extrema cealaltă se regăsește un deputat AUR, în vârstă de 72...
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Tensiuni între USR și REPER după ce un fost membru a făcut noi dezvăluiri: „Țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”
Deputatul Andrei Lupu, actual membru REPER, a lansat critici dure la adresa liderului USR Vrancea Liviu Mălureanu după ce acesta din urmă a sugerat că electoratul este de vină pentru...