Formarea profesionala se va putea realiza si in limbile minoritatilor

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 23:25
1425 citiri
Formarea profesionala se va putea realiza si in limbile minoritatilor
Foto:presonline.ro

Senatul a aprobat marti, cu 46 de voturi "pentru", 27 "impotriva" si trei abtineri o propunere a UDMR de modificare a Ordonantei 129/2000, prin care formarea profesionala a adultilor se va putea realiza si in limbile minoritatilor, PSD acuzand ca legea are ratiuni "politicianiste".

Potrivit propunerii, programele de formare profesionala se pot realiza in limba romana, cat si in cea a minoritatilor nationale. Senatorul PSD Toni Grebla a anuntat ca social-democratii vor vota impotriva, deoarece legea nu are decat "ratiuni politicianiste". El a dat exemplul formarii informaticienilor, care lucreaza cu calculatoare, care oricum se invata in limba engleza, argumentand ca propunerea este "inutila".

Senatorul UDMR Albert Almos a explicat ca propunerea vine sa reglementeze invatamantul in limba minoritatilor, ceea ce se aplica chiar si informaticienilor, deoarece limbajele de programare sunt diversificate. "Aproape fiecare natiune isi face programe in limbile lor. Nu cred ca aceasta propunere este inutila, ci este foarte educativa", a subliniat udemeristul.

Liderul senatorilor PD-L, Cristian Radulescu, l-a ironizat pe Toni Grebla, spunand ca initiativa are un singur defect, avand la initiatori "prea multi colegi de la UDMR". Democrat-liberalul a adaugat ca in spiritul ei aceasta lege vine mai mult in sprijinul minoritatii rrome. "Spiritul ei se refera nu la crearea unor avantaje de limba maghiara, ci pentru toti minoritarii din tara. Mai dezavantajati nu sunt cei de etnie maghiara, ci cei de etnie rroma", a spus acesta.

Toni Grebla i-a raspuns lui Radulescu ca minoritatea roma nu este o minoritate nationala, sugerand apoi ca initiativa vine in sprijinul "oamenilor destepti" care detin centre de formare profesionala.

In final, propunerea a fost adoptata cu 46 de voturi "pentru", 27 "impotriva" si trei abtineri. Punctul de vedere al Guvernului a fost favorabil.

Initiativa apartine unui grup de patru deputati UDMR si a unui deputat PD-L, Stefan Seremi. Senatul este prima Camera sesizata.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#vot formare limba minoritati, #formare profesionala minoritati , #lege