Fumatul in cluburi si restaurante, interzis - ce spun patronii localurilor (Video)

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 20:56
9626 citiri
Fumatul in cluburi si restaurante, interzis - ce spun patronii localurilor (Video)

Propritarii localurilor nu par speriati de legea antifumat, adoptata marti de Camera Deputatilor, si care prevede, cu unele exceptii, interzicerea completa a fumatului in spatiile publice inchise.

Astfel, scrie Adevarul Financiar, patronii unor restaurante din Bucuresti nu se tem ca astfel si-ar putea pierde clientii, fiind de parere ca vor fi gasite solutii si ca oamenii se vor adapta, in conditiile in care acestia nu vor mai avea voie sa fumeze inauntru, ci in afara acestora.

In plus, in conditiile in care tocmai a inceput iarna, patronii ar trebui sa amenajeze aceste spatii speciale in asa fel incat sa fie incalzite.

"Cred ca prea multe solutii nu sunt. Asa ca toata lume si toate institutiile trebuie sa se conformeze. Locurile de fumat pot fi amenajate la nivel de balcon sau in fata restaurantului.

(...) Avem exemplu din tarile europene care au interzis deja fumatul in restaurante. Din primele luni este clara o scadere a consumului. Apoi, oamenii se adapteaza si vor reveni la local. Va fi mai bine si ca atmosfera. Nu va mai fi fum", a spus proprietarul lantului "La Mama", Catalin Mahu.

La randul sau, patronul localului cu specific spaniol "Alioli", Sorin Barbu, spune ca a testat deja aceasta situatie, in urma cu jumatate de an.

"Noi am testat acest lucru acum sase luni. Am luat scrumierele de pe masa. Cei care insistau sa fumeze erau poftiti pe un hol. Daca insistau, li se aducea scrumiera. Dar majoritatea au inteles acest lucru.

(...) Majoritatea clientilor au fost in state europene in care stiu ca nu se fumeaza in restaurante. Asa va fi si la noi. Unde ne permite spatiul facem spatii afara. Dar in local nu se va mai fuma", a spus Barbu.

De asemenea, Marian Alecu, actionar minoritar la City Grill, spune ca era deja pregatit pentru aceasta masura.

"Eram pregatiti. Din experienta altor tari, daca la inceput va fi un recul, credem ca in timp masura sa nu afecteze piata. Solutia o vom cauta prin amenajare spatiilor de fumat afara. Credem ca in timp clientii se vor adapta si vom avea un mediu curat fara sa fie afectat de fumat", a declarat Alecu.

Fumatul in cluburi si restaurante, interzis

Legea care interzice fumatul in spatiile inchise a trecut, marti, de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz. Parlamentul a votat astfel legea care interzice fumatul in cluburi si in restaurante, printre altele, cu 164 de voturi pentru, 26 impotriva si 20 de abtineri.

Legea urmeaza sa fie trimisa presedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare. Daca presedintele isi va da acordul, atunci legea va putea intra in vigoare.

Fumatul este astfel interzis nu doar in restaurante si localuri, ci si in alte spatii inchise, precum cele de la locul de munca, in unitatile sanitare si in cele de invatamant - atat private, cat si de stat, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului. In plus, fumatul va fi interzis si in locurile de joaca pentru copii. Fumatul va fi insa in continuare permis in celulele detinutilor din penitenciarele de maxima siguranta.

Spatiile inchise in care fumatul va fi in continuare permis sunt camerele special amenajate, care respecta mai multe conditii, printre care dotarea cu sisteme de ventilatie functionale ce asigura eliminarea fumului, dar si dotarea cu scrumiere si extinctoare conform legii.

Pentru nerespectara prevederilor legii sunt prevazute sanctiuni cuprinse intre 100 si 500 de lei pentru persoane fizice si intre 5.000 si 15.000 de lei pentru persoanele juridice, iar barurile si cluburile pot fi inchise daca se constata ca nu se respecta prevederile.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...