Functionarii publici, angajati si dupa pensionare - proiect de lege

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 08:25
9293 citiri
Functionarii publici, angajati si dupa pensionare - proiect de lege
Foto: agenda.ro

Sase deputati PSD au depus la Parlament un proiect de lege care prevede ca functionarii publici sa ramana angajati ai statului si dupa ce implinesc varsta de pensionare.

Pentru a ocupa in continuare posturile, functionarii trebuie sa aiba acordul conducerii institutiei pentru care lucreaza. Proiectul este deja contestat de Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP), arata Digi 24.

Parlamentarii nu au precizat si care sunt argumentele pentru care au elaborat actul normativ, insa sustin ca statutul functionarilor publici trebuie modificat, astfel incat toti pensionarii care doresc sa ramana in sistem sa poata face cest lucru. In prezent, contractul de munca ai acestor angajati ai statului inceteaza de drept la data implinirii varstei de pensionare.

"Avem in vedere imposibilitatea functionarilor publici de a continua raporturile de serviciu in cazurile in care sunt indeplinite conditiile legale de pensionare pentru limita de varsta. Amendamentul propus are scopul de a asigura perpetuarea profesionalismului in administratia publica, valorificarea experientei persoanelor performante", se arata in expunerea de motive.

Functionarii, impotriva prioectului

Pe de alta parte, functionarii publici nu sunt de acord cu proiectul de lege, afirmand ca nu se vor mai forma tineri profesionisti.

"Se compromite pe termen mediu si lung buna functionare a unei institutii publice, pentru ca, daca vom tine foarte multi oameni de o anumita varsta in institutiile publice, deci care au depasit perioada de activitate profesionala, automat nu putem sa formam tinerii care sa duca mai departe institutia respectiva", a spus Sebastian Oprescu, presedintele SNFP.

De asemenea, specialistii avertizeaza ca prin acest amendament pot fi pastrate in sistem persoane agreate de diverse partide politice.

"O asemenea masura demonstreaza de fapt ca anumite persoane sunt dorite a ramane in sistem pentru ca anumiti politicieni nu se pot descurca fara relatiile de la nivelul al doile sau al treilea al piramidei astfel incat sa pastreze tipul de finantare, tipul de organizare si tipul de control al sistemului birocratic", a explicat analistul politic Andrei Taranu. Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#lege functionari publici, #proiect lege functionari publici, #functionari publici pensie, #functionari pesionare , #lege