Ziare.com

Guvernul modifica legea pentru artisti: Acum raman fara bani tocmai la sfarsitul vietii

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 17:44

   

Guvernul modifica legea pentru artisti: Acum raman fara bani tocmai la sfarsitul vietii
Durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale artistilor interpreti sau executanti va fi extinsa la 70 de ani, deoarece actualul termen ii lipseste pe acestia de venituri tocmai la finalul vietii, reiese dintr-un proiect de lege elaborat de Guvern.

"S-a constatat ca artistii interpreti sau executanti debuteaza, in general, devreme si, adeseori, actualul termen de 50 de ani (prevazut de lege, n.r.) nu le protejeaza executarile sau interpretarile pe intreaga durata a vietii, lipsindu-i pe
acestia de veniturile necesare tocmai in perioada de sfarsit a vietii", se arata in documentul obtinut de Mediafax.

Urmare a acestei situatii, a fost elaborat actul normativ care prevede ca durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale artistilor interpreti sau executanti va fi extinsa de la 50 ani la 70 ani.

Modificarea va fi operata in regim de urgenta

Din cauza faptului ca directiva Comisiei Europene in domeniu, nu a fost transpusa in legislatia nationala pana la 1 noiembrie 2013, asa cum era necesar, modificarea propusa de Guvern va fi operata in regim de urgenta. Oficialii de la Bruxelles au declansat deja impotriva Romaniei procedura in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru.

Infringement impotriva Romaniei. Ce trebuie sa faca autoritatile

Din documentul amintit reiese ca termenul de protectie a unei compozitii muzicale cu text inceteaza dupa 70 de ani de la decesul ultimului supravietuitor dintre textier si compozitor, indiferent daca acestia au fost sau nu desemnati drept coautori, cu conditia ca acea contributie adusa respectivei compozitii muzicale cu text sa fi fost creata in mod special pentru aceasta.

De asemenea, durata de protectie a drepturilor patrimoniale ale producatorilor de fonograme va fi de 50 ani de la data primei fixari. Daca in decursul acestei perioade fonograma face obiectul unei publicari legale sau al unei comunicari publice legale, durata de protectie a drepturilor va fi de 70 de ani de la data la care a avut loc prima dintre acestea.

In cazul in care pe fonograma sunt inregistrate interpretarile mai multor artisti interpreti sau executanti, acestia isi pot rezilia contractele lor de cesiune. In cazul in care contractul de cesiune se reziliaza, drepturile producatorului de fonograme asupra fonogramei inceteaza.

Dreptul de a obtine remuneratia suplimentara anuala este gestionat de organismele de gestiune colectiva.

In cazul in care un artist interpret sau executant are dreptul la o remuneratie platita treptat, nici platile in avans, nici reducerile definite in contract nu se deduc din platile efectuate catre artist dupa cel de al 50-lea an de la publicarea legala a fonogramei sau, in lipsa unei astfel de publicari, dupa cel de al 50-lea an de la comunicarea legala catre public a acesteia.

Cum se procedeaza pana la aprobarea proiectului de lege

Pana la transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei 2011/77/UE, compozitiilor muzicale cu text le sunt aplicabile dispozitiile din directiva, fara a se aduce atingere actelor de exploatare ce au avut loc inaintea datei de 1 noiembrie 2013.

De asemenea, contractelor de cesiune prin care un artist interpret sau executant are dreptul la plati treptate si care sunt incheiate inainte de 1 noiembrie 2013 le sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile din directiva.

In lipsa unor clauze contractuale contrare exprese, se va considera ca un contract de cesiune incheiat inainte de 1 noiembrie 2013 continua sa produca efecte si dupa data la care, in temeiul legislatiei anterioare, drepturile artistului interpret sau executant ar fi incetat sa mai fie protejate.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2017 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

alta

- pomana electorala de efect ! daca ma gandesc bine , trebuie o perioada mult mai mare , avand in vedere ca mircea diaconu , ca director de teatru a cheltuit bani pentru drepturi de autor in cazu' lu' mozart , a carui muzica a fost folosita ca ilustratzie muzicala in piese de teatru ! :o(((

"Guvernul modifica legea pentru artisti: Acum raman fara bani tocmai la sfarsitul vietii"

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor