In Romania, exista 10.000 de legi sau acte normative cu putere de lege. Judecatorii ar trebui sa le stie pe toate

Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 12:09
6676 citiri
In Romania, exista 10.000 de legi sau acte normative cu putere de lege. Judecatorii ar trebui sa le stie pe toate
Foto: Arhiva Pixabay

In Romania exista peste 10.000 de acte normative care fac parte din legislatia primara, ceea ce inseamna ca toate au putere de lege.

Intr-un raspuns oficial furnizat asociatiei Vedem Just, Consiliul Legislativ a transmis ca la data de 8 octombrie 2019 in Romania erau in vigoare:

- 6.898 de legi;

- 1.015 de ordonante de guvern;

- 2.171 de ordonante de urgenta ale guvernului.

"Reamintim ca, potrivit dictonului latin "Iura novit curia", se presupune ca judecatorul stie legea. Avem rezerve ca acest lucru mai este valabil astazi", noteaza pe Facebook asociatia Vedem Just.

Reprezentantii asociatiei precizeaza ca, potrivit art. 1 alin. (5) din Constitutia Romaniei, "respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie" si ca nimeni nu poate invoca drept scuza necunoasterea legii ("Nemo legem ignorare censetur").

"Noi, insa, ne indoim sincer ca cetatenii obisnuiti pot sa cunoasca atatea acte normative pentru a mentine ordinea de drept in societate, pentru a pretinde respectarea drepturilor proprii si pentru a respecta drepturile celorlalti. Singura solutie viabila este EDUCATIA JURIDICA, care trebuie sa inceapa urgent si inca de la o varsta frageda. Doar asa putem sa avem, mai tarziu, adulti responsabili.

Deja s-a pierdut foarte mult timp!", au adaugat reprezentantii asociatiei.

A.G.

#Romania numar record legi, #Romania numar legi , #lege