Institutul lui Adrian Nastase, AID si GDS, printre ONG-urile care nu respecta legea

Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 17:38
4080 citiri
Institutul lui Adrian Nastase, AID si GDS, printre ONG-urile care nu respecta legea
Foto: Facebook / Institutul Ovidiu Sincai

Peste doua treimi din asociatiile si fundatiile de utilitate publica, beneficiare de facilitati fiscale din partea statului, nu au publicat rapoartelele de activitate cerute prin lege, printre cele mai cunoscute fiind institutul PSD "Ovidiu Sincai", condus de Adrian Nastase, AID condusa de Alexandru Cumpanasu si GDS.

Ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, a prezentat, joi, in Guvern, o analiza cu privire la ONG-urile de utilitate publica, atragand atentia ca unele au primit acest statut in baza unor legi speciale, cu precadere in ani electorali, iar legislatia trebuie modificata, pentru a impune criterii mai clare de transparenta si responsabilitate.

Potrivit Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic, 61% din cele 134 de asociatii si fundatii de utilitate publica nu si-au prezentat rapoartele de activitate in Registrul ONG de la Ministerul Justitiei, iar 49% nu le-au publicat in Monitorul Oficial.

Dintre acestea, 17 organizatii nu au depus bilantul pentru anul 2015 si peste 40 dintre acestea inregistreaza debite la bugetul de stat, in suma totala de peste 1.700.000 de lei.

Lista a fost prezentata de Guvern, alaturi de date precise privind rapoartele prezentate si extrasele situatiilor financiare din anii precedenti.

Institutul lui Adrian Nastase, cap de lista

Pe aceasta lista se regaseste si Fundatia "Institutul Social Democrat Ovidiu Sincai", infiintata de PSD ca un "think-tank" social-democrat, si condusa de fostul premier Adrian Nastase.

Institutul nu a mai fost activ in ultima perioada. Secretarul general al fundatiei este fostul secretar de stat din Ministerul Muncii Adrian Dobre. Potrivit Guvernului, ISDOS nu a mai prezentat rapoarte de activitate din 2010 la Ministerul Justitiei si din 2012 in Monitorul Oficial.

Un alt ONG de utilitate publica, Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), condus de Alexandru Cumpanasu, apropiat al PSD si al carui nume a fost vehiculat in 2015 si ca sef al TVR, propus de social-democrati, nu respecta criteriile stabilite de lege privind transparenta. AID nu a depus pentru 2015 rapoarte in Monitorul Oficial, dar le-a depus la Ministerul Justitiei.

Asociatia "Grupul pentru Dialog Social" (GDS), condusa de Magda Carneci si in al carei Consiliul Director se regasesc Andrei Cornea, Andreea Pora, Sever Voinescu si Andrei Oisteanu, nu a depus rapoarte la Ministerul Justitiei decat in anul 2009 (o singura data in ultimii 12 ani, de cand sunt verificate aceste date), si niciodata in Monitorul Oficial, in ultimii 9 ani.

O alta institutie pe aceasta lista este Clubul Diplomatic Bucuresti, devenit ONG de utilitate publica in 2013, dupa ce primise deja in 1996 terenul in administrare prin Ministerul Afacerilor Externe. CDB nu a prezentat niciodata de la transformarea in ONG de utilitate publica rapoarte in Monitorul Oficial si nici la Ministerul Justitiei.

Un alt caz este cel al Fundatiei "Maresal Alexandru Averescu", al carei scop este "reabilitarea Cercului Militar Buzau" si "transformarea acestui centru intr-un stabiliment public, destinat in primul rand promovarii si pastrarii traditiilor militare". Presedinte de onoare este seful Statului Major General, Nicolae Ciuca. De la transformarea in ONG de utilitate publica, in 2013, nu a publicat decat un singur raport de activitate in Monitorul Oficial, in 2014, si niciodata la MJ.

Asociatia Magistratilor din Romania, transformata in asociatie de utilitate publica in 2008, a publicat majoritatea rapoartelor in Monitorul Oficial, dar nu a facut nicio informare catre Ministerul Justitiei.

Pe lista se mai afla si alte ONG-uri cunoscute, care nu respecta intru totul prevederile legale, printre care Asociatia Memorialul Revolutiei 16 - 22 Decembrie 1989 Timisoara, Asociatia Euro 26 Romania, Asociatia "Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania", Asociatia Institutul de Stiinte Administrative "Paul Negulescu" si Fundatia "Centrul de Resurse Juridice".

Ce prevede legea

Potrivit legii, fundatiile si asociatiile de utilitate publica au obligatia de a publica, in extras, in termen de 3 luni de la incheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale in Monitorul Oficial al Romaniei, precum si in Registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial, neexistand insa si sanctiuni pentru nerespectarea acestor prevederi.

In schimb, aceste ONG-uri beneficiaza de facilitati fiscale, precum scutirea de la plata impozitului pe profit pentru veniturile obtinute din reclama si publicitate, scutirea de la plata accizelor pentru orice produs importat, provenit din donatii sau finantat direct din imprumuturi nerambursabile, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica, si scutirea de plata taxelor speciale pentru autoturismele care provin din aceste surse.

Ministrul Violeta Alexandru a aratat in sedinta de guvern de joi ca aceste ONG-uri trebuie sa aiba si obligatii mai mari, nu doar drepturi, cum ar fi asumarea respectarii unui nivel crescut de guvernanta si transparenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#asociatii utilitate publica , #lege