Iohannis, de acord cu schimbarea stemei Romaniei: Trebuie sa schimbam bancnotele si monedele

Luni, 11 Iulie 2016, ora 18:53
15959 citiri
Iohannis, de acord cu schimbarea stemei Romaniei: Trebuie sa schimbam bancnotele si monedele

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care se modifica Stema Romaniei si se adauga pe capul acvilei o coroana, revenindu-se astfel la forma proiectata in 1921 si care a servit Regatului Romaniei pana la disolutia sa in 1947, in urma instaurarii comunismului.

Legea a fost adoptata de Parlament pe 8 iunie. Proiectul a fost initiat de catre deputatul PNL Grigore Craciunescu, alaturi de alti 46 de parlamentari PNL, PSD, ALDE si ai minoritatilor.

Potrivit acestuia, stema si sigiliul tarii se vor modifica si vor avea pe reprezentatia scutului, pe albastru, "o acvila de aur cu capul spre dreapta incoronata, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise, tinand in cioc o cruce ortodoxa din aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stanga un buzdugan". Este introdus astfel un nou element - coroana.

Citeste mai multe despre legea care schimba stema Romaniei:

Parlamentul vrea sa schimbe stema Romaniei: S-ar modifica inclusiv bancnotele

Cum vrea Parlamentul sa schimbe stema Romaniei: Are legatura cu Casa Regala

Pana la 31 decembrie 2018, autoritatile publice au obligatia sa inlocuiasca stemele si sigiliile existente in prezent cu noile modele.

"Readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stema tarii are un rol moral, educativ si demonstrativ pe de o parte, iar pe de alta parte dezbaterea publica asupra Stemei Nationale readuce in actualitate valorile si simbolurile pe care le reprezinta", se arata in expunerea de motive a legii.

Noul model este inspirat din cel al Regatului Romaniei. "Coroana de otel de pe Acvila din Stema Romaniei a fost turnata din otelul unui tun turcesc capturat in Razboiul de Independenta din 1877 si simbolizeaza caracterul national, suveranitatea si independenta obtinuta prin jertfa si lupta strabunilor nostri", se mai arata in expunerea de motive.

Stema folosita de Regatul Romaniei a fost proiectata in 1921 si folosita pana in 1947. In forma ei veche, aceasta avea alaturat si simbolul Casei Regale de Hohenzollern. Dupa Revolutia din 1989, s-a luat in considerare revenirea la forma interbelica, insa autoritatile au respins varianta, eliminand din proiect coroana.

Citeste si:
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Curtea Constituţională discută marţi, de la ora 10.00, sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură. Referitor la acest subiect, premierul Florin Cîţu a afirmat luni că, în cazul în...
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Sursa: Ziare.com