Iohannis, de acord cu schimbarea stemei Romaniei: Trebuie sa schimbam bancnotele si monedele

Luni, 11 Iulie 2016, ora 18:53
16682 citiri
Iohannis, de acord cu schimbarea stemei Romaniei: Trebuie sa schimbam bancnotele si monedele
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care se modifica Stema Romaniei si se adauga pe capul acvilei o coroana, revenindu-se astfel la forma proiectata in 1921 si care a servit Regatului Romaniei pana la disolutia sa in 1947, in urma instaurarii comunismului.

Legea a fost adoptata de Parlament pe 8 iunie. Proiectul a fost initiat de catre deputatul PNL Grigore Craciunescu, alaturi de alti 46 de parlamentari PNL, PSD, ALDE si ai minoritatilor.

Potrivit acestuia, stema si sigiliul tarii se vor modifica si vor avea pe reprezentatia scutului, pe albastru, "o acvila de aur cu capul spre dreapta incoronata, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise, tinand in cioc o cruce ortodoxa din aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stanga un buzdugan". Este introdus astfel un nou element - coroana.

Citeste mai multe despre legea care schimba stema Romaniei:

Parlamentul vrea sa schimbe stema Romaniei: S-ar modifica inclusiv bancnotele

Cum vrea Parlamentul sa schimbe stema Romaniei: Are legatura cu Casa Regala

Pana la 31 decembrie 2018, autoritatile publice au obligatia sa inlocuiasca stemele si sigiliile existente in prezent cu noile modele.

"Readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stema tarii are un rol moral, educativ si demonstrativ pe de o parte, iar pe de alta parte dezbaterea publica asupra Stemei Nationale readuce in actualitate valorile si simbolurile pe care le reprezinta", se arata in expunerea de motive a legii.

Noul model este inspirat din cel al Regatului Romaniei. "Coroana de otel de pe Acvila din Stema Romaniei a fost turnata din otelul unui tun turcesc capturat in Razboiul de Independenta din 1877 si simbolizeaza caracterul national, suveranitatea si independenta obtinuta prin jertfa si lupta strabunilor nostri", se mai arata in expunerea de motive.

Stema folosita de Regatul Romaniei a fost proiectata in 1921 si folosita pana in 1947. In forma ei veche, aceasta avea alaturat si simbolul Casei Regale de Hohenzollern. Dupa Revolutia din 1989, s-a luat in considerare revenirea la forma interbelica, insa autoritatile au respins varianta, eliminand din proiect coroana.

Eveniment Quarterly Report

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere...
#lege schimba stema Romaniei, #schimbat stema Romaniei , #lege
Comentarii
Poza BURUCEAGA
BURUCEAGA
rank 1
io propun stema cu cap de bou adormit,ca ni se potriveste...
Poza cop4you
cop4you
rank 5
Ieri o noua lege, favoare lex duda, azi schimbam stema Romaniei