Opinii: Iresponsabilitatea care ne decide soarta

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 00:14
6359 citiri
Opinii: Iresponsabilitatea care ne decide soarta
Foto: Arhiva

Daca un medic greseste fundamental, prescriind un tratament diametral opus celui impus de boala pacientului, isi poate pierde dreptul de libera practica, iar daca apar consecinte grave, intra in puscarie.

Daca un sofer apasa acceleratia in loc de frana si provoaca un accident isi pierde permisul, eventual serviciul, si poate ajunge dupa gratii. Un patron care face o eroare grosolana intra in faliment si ajunge muritor de foame. In general, nu prea exista domeniu in care, angajat sau patron fiind, sa nu platesti scump greselile, mai ales pe cele monumentale.

Doar in Parlament, institutia de unde este croita practic soarta Romaniei, erorile se tot repeta si raman nepedepsite. Iar ceea ce s-a intamplat in Camera Deputatilor cu legea care reduce TVA la alimente si cu aceea care scoate de sub impozitare pensiile sub 2000 de lei este incalificabil.

Ele au fost votate "dintr-o eroare de tehnica legislativa", in unanimitate, de reprezentantii PD-L, in frunte cu trei ministrii de baza, Gheorghe Ialomitianu, Elena Udrea si Valeriu Tabara. Poate existenta a unul - doi ametiti era acceptabila. Poate aparitia a unul - doi populisti, precum Alin Popoviciu, care sa-si puna votul la rever in colegiu, era de inteles, dar unanimitatea aceasta este cutremuratoare.

Sunt convins ca partidele din arcul guvernamental ar fi votat cu drag ambele legi, caci nu exista partid caruia sa nu-i placa sa dea. Dar pe de-o parte este clar ca nu sunt resurse in acest moment, iar pe de alta parte sa faci asa ceva cu delegatia FMI la Bucuresti, in contradictie flagranta cu prevederile acordului de finantare, este un gest sinucigas.

In mod evident, voturile de marti nu au fost constientizate, cel putin in tabara PD-L. Ele ne-au aratat o majoritate parlamentara care nu stie ce face, adica o majoritate parlamentara iresponsabila.

Deputatii PD-L s-au grabit sa dea vina pe liderul de grup, Mircea Toader, care ar fi dat semnalul votului pozitiv, iar acesta a explicat ca s-a zapacit intre atatea rapoarte de respingere si de acceptare venite de la comisii. Intelegem asadar ca deputatii alesi in colegii uninominale voteaza ca oile, nu numai fara strop de filtru personal, ci si fara sa inteleaga ce voteaza, intr-un total dezinteres fara de procesul legislativ.

Si nu era vorba despre doua legi nesemnificative, ci despre doua acte normative cu impact major asupra populatiei, asupra bugetului de stat si asupra acordului cu FMI. Dar daca se zapacea Mircea Toader la o lege privind scaderea salariile parlamentarilor, tot asa unanimitate "de Marea Adunare Nationala", dupa cum o caracteriza presedintele de sedinta Ioan Oltean (PD-L) obtineam?

Dinspre UNPR si UDMR s-au auzit voci care au incercat sa iasa din penibil pretinzand ca au votat constient cele doua acte normative. Daca e asa, inseamna ca majoritatea nu functioneaza, inseamna ca cele doua partide nu sunt in acord cu politica guvernului si cu acordul cu FMI, cu alte cuvinte ca UNPR si UDMR au un dublu discurs, ceea ce este total incorect. Cu alte cuvinte, in coalitie am avut marti seara prosti si ticalosi. Incurajator, nimic de zis!

PD-L sta acum la mila presedintelui, care sa nu promulge cele doua legi si probabil ca asa va si face pentru a salva acordul cu FMI. Dar fara acest comandament, PD-L ar merita pe deplin ca legile sa fie promulgate ca sa se spele pe cap cu ele cum o sti mai bine.

Cert este ca democrat-liberalii oricum vor plati pentru prostie un dublu un pret politic. Pe de-o parte au primit o noua stampila de iresponsabilitate, dupa povestea cu legea pensiilor.

Pe de alta parte, prin scandalul creat, au subliniat cu doua linii rosii opozitia lor oficiala la doua masuri populiste, opozitie care, in mod normal, ar fi trecut neobservata intre cele 60 de voturi date marti seara in Camera Deputatilor.

Din nefericire, eroarea din Camera Deputatilor nu a fost doar un accident, iar ireponsabilitatea/ticalosia parlamentara nu reprezinta inventia actualei majoritati.

Asa se cam voteaza in Parlament de 20 de ani, asa sunt concepute si votate legile si exact din acest motiv corpul legislativ arata cum arata, iar societatea romaneasca se da cu capul de pereti in legile incomplete, contradictorii si inaplicabile cu care a fost blagoslovita.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#vot gresit Parlament, #vot gresit Camera Deputatilor , #lege
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
inainte romanii s-au obisnuit cu cartelele si painea rationalizata , ca sa plateasca datoria externa ( 18 miliarde de dolari ) , acum s-au obisnuit si cu iresponsabilitatea care le decide soarta , iar maine se vor obisnuii si cu Voicu ministrul economiei