Ziare.com

Jurnalistii care dezvaluie fapte de coruptie ar putea primi 2% din prejudiciul recuperat - proiect de lege

Joi, 15 Mai 2014, ora 20:45

   

Jurnalistii care dezvaluie fapte de coruptie ar putea primi 2% din prejudiciul recuperat - proiect de lege
Jurnalistii si persoanele care vor dezvalui prin orice mediu de informare (publicatii, online, radio, televiziune) acte de coruptie vor primi, dintr-un fond special, 2% din valoarea prejudiciului recuperat la bugetul de stat, potrivit unui proiect de lege initiat de deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru.

Ciuhodaru a declarat ca va depune un proiect legislativ ce are drept obiectiv combaterea coruptiei prin sprijinirea oricarui demers facut de jurnalisti in demascarea practicilor ce afecteaza bugetul statului.

Demersul presupune crearea unui fond special, numit Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigatie, care sa sprijine, prin finantarea directa, jurnalismul de investigatie si persoanele care au curajul sa dezvaluie orice act de coruptie ce prejudiciaza bugetul de stat, a spus deputatul.

Conform lui Ciuhodaru, prin aceasta lege, "toti cei care aduc la cunostinta publica, prin utilizarea oricarui mediu de informare (publicatii, online, radio, televiziune) sau prin plangeri adresate in mod direct organelor de cercetare si urmarire penala orice acte de coruptie, abuz in serviciu, delapidare, primire de foloase necuvenite, evaziune fiscala sau a oricaror actiuni sau inactiuni prevazute de legea penala in vigoare, ce prin natura lor prejudiciaza bugetul de stat, au dreptul sa primeasca din Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigatie, o finantare egala cu 2% din valoarea prejudiciului, in maxim 30 de zile de la varsarea sumelor recuperate la bugetul de stat".

Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigatie se constituie, potrivit proiectului legislativ, ca un cont special, deschis la Trezoreria Statului, in maximum 3 zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, finantat prin relocarea unui procent de 2% din prejudiciul recuperat la bugetul de stat, in urma unei sentinte definitive si irevocabile a instantelor de judecata, ca urmare a dezvaluirii actelor de coruptie.

"Acest proiect de lege nu presupune cheltuieli bugetare si nici crearea de institutii speciale. El reprezinta un instrument de lupta impotriva coruptiei institutionalizate si permite limitarea presiunilor politicului in activitatea jurnalistica, prin sprijinul financiar acordat jurnalismului de investigatie", mai spune Tudor Ciuhodaru.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1812 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De ce

Numai jurnalistii....

 

Fitzi oameni seriosi, asa ceva nu se va accepta niciodata in Romania

Avem in prea mare masura in sange atat hotzia, cat si turnatoria, incat o lege care sa-i recompenseze pe turnatori ar narui, in maximum doi-trei ani bugetul tzarii!
In vreme ce pagubele semnalate nu se vor recupera niciodata, cum nu se recupereaza nici acuma, recompensele se vor plati rapid, cu pile si comisioane, si umflate cu 60-100%!! Ca TVA-ul restituit la firme-fantoma!!

 

recompensele se vor plati dupa ce se recupereaza paguba

"o finantare egala cu 2% din valoarea prejudiciului, in maxim 30 de zile de la varsarea sumelor recuperate la bugetul de stat"

da

Interesanta metoda de a combate coruptia in Romania- poate ar merita sa fie incercata, desi nu prea cred ca va avea efect asupra coruptiei-poate cei cu musca pe caciula vor plati mai multi bani jurnalistilor ca sa nu apare in mass media, decat cei 2%...Oricum, merita incercata, pentru ca degeaba s-a dus Ponta la nenumarate studii, cursuri in strainatate despre combaterea coruptiei,n-a reusit sa pune nimic in practica (sau n-a vrut).

 

nuuuuu....

n-a...ramas cu nimic de la cursurile alea, din cauza asta!

 

Adică,

Un subtil comision la cei care se specializează in pandari si in scormonitori in hartoage care au miros...
Se perfectonează "democratia" dar.in dauna justitiei REALE!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor