Initiativa legislativa adoptata de Camera Deputatilor care a uimit romanii. "Fara legea asta nu puteam colinda?"

Joi, 27 Mai 2021, ora 22:45
3410 citiri
Initiativa legislativa adoptata de Camera Deputatilor care a uimit romanii. "Fara legea asta nu puteam colinda?"
Legea Colindului a fost aprobata in Camera Deputatilor FOTO avantaje.ro

Camera Deputatilor a aprobat legea privind "instituirea perioadei 6-31 decembrie ca perioada oficiala a sarbatoririi colindului romanesc". Initiat de liberalii Alina Gorghiu si Bogdan Gheorghiu, proiectul de lege a fost aprobat cu 255 de voturi pentru, 8 impotriva si 42 de abtineri.

Desi pare bizar, legea permite, in mod oficial de-acum incolo, primarilor sau sefilor de institutii publice sa organizeze evenimente de promovare a colindului in perioada mentionata in document.

Astfel, potrivit "legii lerului", cum deja a fost persiflata de internauti, incepand din 6 decembrie si pana in ultima zi din an, "autoritatile publice centrale si locale, persoanele fizice sau juridice pot organiza sau participa la diverse evenimente, de voluntariat, cu caracter social". Obligatiile privind organziarea acestor petreceri pana la urma revin in sarcina minsiterelor Educatiei si Culturii care trebuie sa realizeze un calendar de evenimente dedicate colindului.

Proiectul de lege a primit unda verde din partea Guvernului, cu conditia ca organizarea acestor petreceri traditionale "de promovare a practicarii colindului" sa nu conduca la un efort bugetar suplimentar.

Legea, care are un text destul de confuz, a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic si Social, pentru ca expunerea de motive "nu reuseste sa furnizeze suficiente argumente introducerii unei astfel de zile".

Initiativa legislativa a fost intens ironizata de internauti dupa ce Bogdan Gheorghiu s-a laudat pe pagina sa de Facebook cu proiectul care a trecut la vot.

"Explicati-ne, va rog, care este scopul proiectului de lege. Cu ce este ajutat colindul romanesc prin aceasta "perioada oficiala?", a comentat artistul Florin Ristei.

"Nu pleci asa la colindat aiurea fara proiect de lege. E treaba serioasa aici", este remarca unui alt urmaritor al contului de Facebook detinut de Gheorghiu.

"Nu inteleg, fara aceasta lege nu puteam colinda?" intreaba nedumerit un alt cititor.

Altii i-au reprosat parlamentarului ca arata prea mult entuziasm pentru o lege "fata sa fie la numar", dar cei mai multi dintre zecile de persoane care au comentat cu privire la initiativa legislativa o gasesc nejustificata.

Citește și:
Țara în care cel puțin 30 la sută dintre înalții funcționari publici trebuie să fie persoane de culoare sau metise
Țara în care cel puțin 30 la sută dintre înalții funcționari publici trebuie să fie persoane de culoare sau metise
Cel puţin 30% din funcţiile de încredere din cadrul serviciului public din Brazilia vor fi rezervate persoanelor de culoare şi metise, potrivit unui decret semnat marţi de preşedintele Luiz...
Șoferii vitezomani vor rămâne fără permis o jumătate de an. Noi schimbări la Codul Rutier, adoptate de Senat
Șoferii vitezomani vor rămâne fără permis o jumătate de an. Noi schimbări la Codul Rutier, adoptate de Senat
Depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h ar putea fi sancționată cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile şi majorarea de drept a suspendării cu...
#lege, #Camera Deputatilor, #colinde, #Alina Gorghiu , #lege