Legea ANI a trecut de Senat - vezi cine e obligat sa-si declare averea

Marti, 24 August 2010, ora 18:17
6365 citiri
Legea ANI a trecut de Senat - vezi cine e obligat sa-si declare averea

Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate a fost votata, marti, de plenul Senatului, for decizional. Legea a trecut cu 78 de voturi pentru si o abtinere, urmand sa ajunga la presedintele Romaniei pentru promulgare.

Plenul Senatului a respins marti, prin vot, singurul amendament care fusese aprobat in comisii si anume cel depus de UNPR care prevedea ca liderii sindicali nu sunt obligati sa depuna declaratii de avere si de interese.

Astfel, s-au reintrodus in actul normativ comisiile de ancheta de pe langa curtile de apel.

De asemenea, in formularele privind declaratiile de avere demnitarii vor trebui sa treaca nu doar conturile, imobilele si terenurile, ci si bijuteriile si cardurile de credit.

In plus, in declaratiile de interese vor figura, asa cum a cerut presedintele Basescu in cererea de reexaminare adresata Parlamentului, contractele din bani publici.

Reactii dupa adoptarea legii ANI

"Romania recastiga o parte din credibilitatea pierduta data trecuta, cand am avut incidentul pe legea ANI, si recladim increderea pe plan intern si international pe componenta justitiei", a declarat premierul Emil Boc, marti, dupa adoptarea legii, multumindu-le parlamentarilor "pentru ca au aratat ca se poate" si au adoptat proiectul de lege.

PNL insa considera ca sistemul politic romanesc are nevoie de o lege care sa reglementeze un control strict al averilor demnitarilor, dar atrage atentia ca legea privind Agentia Nationala de Integritate adoptata marti de plenul Senatului contine prevederi neconstitutionale.

Vot pe muchie de cutit

Marti dimineata, opiniile in privinta trecerii de Senat a legii ANI in actuala varianta au fost impartite, votul fiind pe muchie de cutit in conditiile in care Puterea detine in Senat 71 de parlamentari, legea avand nevoie de votul a 69 dintre senatori.

Ziua a inceput cu emotii pentru democrat-liberali, care au aflat ca unul dintre ei, Georgica Severin, paraseste tabara PD-L si trece in randul independentilor. Mai mult, nemultumit de actuala revenire la o forma pe care el o considera complet neconstitutionala, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a absentat de la lucrarile plenului Senatului, lasand tabara Puterii fara un vot important in acest context.

Dezbaterile au fost cu atat mai aprinse. Georgica Severin i-a cerut ministrului Justitiei, prezent la discutii, sa se angajeze ca va demisiona din functie daca noua lege ANI va fi declarata din nou neconstitutionala, lucru anticipat de mai multi vorbitori PSD si PNL.

Predoiu a replicat: "Eu, spre dosebire de alte persoane, nu imi dau demisia atunci cand intalnesc momente dificile".

"Mai bine imi dau demisia dintr-un partid decat sa ma autosuspend dintr-unul ca sa fac titiromba din Guvern in Guvern", i-a replicat la randu-i Severin lui Predoiu, referindu-se la modul in care acesta a plecat din PNL.

Legea ANI a trecut de Senat (Video)

Un moment important a fost cel in care liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a anuntat ca liberalii vor vota in favoarea legii ANI, precizand ca votul este "eminamente politic" si ca ei nu doresc sa fie acuzati de "ilustre voci" aflate "la cel mai inalt nivel" ca atenteaza la siguranta Romaniei. In conditiile in care PSD s-a abtinut de la vot, singura posibilitate ca legea sa treaca era ca ea sa fie votata de liberali.

Legea a revenit la forma ceruta de presedinte

Saptamana trecuta Legea Agentiei Nationale de Integritate trecuse de votul Camerei Deputatilor, cu 204 voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri.

Deputatii acceptasera toate nemultumirile reclamate de presedinte in solicitarea prin care cerea reexaminarea legii dupa declararea ei ca neconstitutionala. Astfel, s-au reintrodus in actul normativ comisiile de ancheta de pe langa curtile de apel.

De asemenea, in formularele privind declaratiile de avere demnitarii vor trebui sa treaca nu doar conturile, imobilele si terenurile, ci si bijuteriile si cardurile de credit. In plus, in declaratiile de interese vor figura si contractele din bani publici.

Citeste si:
Dacian Cioloș, în plenul Parlamentului: „Nu doresc să fac un spectacol politic. Suntem în mijlocul furtunii. Acest guvern poate fi ieșirea din criză”
Dacian Cioloș, în plenul Parlamentului: „Nu doresc să fac un spectacol politic. Suntem în mijlocul furtunii. Acest guvern poate fi ieșirea din criză”
Președintele USR Dacian Cioloș a declarat miercuri, 20 octombrie, în plenul Parlamentului că la votul de învestitură nu vrea să atace pe nimeni și a sublinia că „suntem în mijlocul...
PSD anunţă că va vota împotriva Guvernului Cioloş
PSD anunţă că va vota împotriva Guvernului Cioloş
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, înainte de şedinţa plenului reunit în care se va da votul de încredere pentru Cabinetul Cioloş că social-democraţii vor vota împotrivă....
Sursa: Ziare.com