Legea antilegionara: Cine are interesul sa se deschida un conflict?

Luni, 24 August 2015, ora 10:16
5007 citiri
Legea antilegionara: Cine are interesul sa se deschida un conflict?
Foto: iiccr.ro

Radu Preda (foto), directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER), critica dur noua lege antilegionara, spunand ca ea nu se justifica, a fost adoptata netransparent si risca sa genereze conflicte.

Intr-un interviu acordat Romania Libera, Radu Preda spune ca il deranjeaza cel mai tare "lipsa de transparenta" cu care a fost adoptata Legea privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

"A trecut prin comisii si plen fara dezbateri serioase. Institutii care au drept scop legal studierea trecutului recent nu au fost solicitate sa se exprime. In al doilea rand, nu mai putin grav, se lasa impresia, prin prevederile legii, ca se instituie delictul de opinie. (...) Romania nu are nevoie, tocmai acum, de un asemenea razboi mental civil, de polarizarea ideologica si afectiva. Pare un conflict artificial, un produs de laborator", a declarat prof. Radu Preda.

In plus, acesta a spus ca nu gaseste justificarea noii legi.

"Nu reusesc sa identific acel curent sau acea tendinta, in crestere, care sa fi justificat noua lege. Aveam o ordonanta de urgenta a Guvernului, aveam articole clare in Codul Penal privitoare la instigarea la ura si discriminare, la xenofobie si antisemitism, inclusiv prevederi legate de drepturile omului in tratatele la care Romania este parte. Una peste alta, nu puteam spune ca eram un sat fara caini, ca societatea romaneasca se afla in deruta, lipsita de repere. Dimpotriva.

Cu exceptia unora ca Vadim, monument al nationalismului securistic, sau a unor voci razlete, ridicate acum ridicol pe piedestal si definite ca reprezentand 'extrema dreapta', societatea noastra a dat in ultimele doua decenii si jumatate dovada constanta de toleranta", a declarat directorul IICCMER in interviul citat.

Cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes Bolyai, Radu Preda da ca exemple Clujul, unde traditia multiculturala este "realitate, nu metafora", si Sibiul, care a trimis un sas la Cotroceni.

"Avem patru Facultati de Teologie (ortodoxa, greco-catolica, romano-catolica si reformata) si un excelent Institut de Iudaistica si Istorie Evreiasca 'Dr. Moshe Carmilly', infiintat deja in 1991. In plus, universitatea mea ofera cursuri in romana, germana si maghiara.

In ciuda unuia ca Funar, exponent al celor care isi iubesc patria pana la viol, romanii si maghiarii convietuiesc la Cluj foarte bine. Asta ca sa nu mai amintim de experienta sibiana, unde un sas a fost ales primar de cateva ori de o populatie majoritar romaneasca pentru ca, acum cateva luni, sa fie ales presedintele tarii.

Din perspectiva europeana, alegerea lui Klaus Johannis a fost interpretata in cheia unui model de toleranta, asa cum legislatia noastra privind minoritatile, in ciuda contestatiilor repetitive ale unor exaltati autonomisti, este data drept exemplu in regiune. Asadar, revin si ma intreb, deloc retoric: cine are interesul sa se deschida un conflict? Pentru ca se stie: este foarte usor sa dai drumul la demonii extremismului si infinit mai dificil sa ii readuci in eprubetele din care au scapat", subliniaza directorul IICCMER.

Legea 193/2014 a fost votata in Parlament pe 24 iunie fara dezbatere publica, starnind vii reactii din partea unor intelectuali romani, dar si a unor clerici, care i-au solicitat presedintelui Iohannis sa nu o promulge.

Calugarii, scrisoare catre Iohannis: Un acatist catre Arsenie Boca va costa 5 ani de inchisoare

Acestia au sustinut ca legea a fost votata in Parlament "ca in vremurile de glorie ale PCR" si ca actul normativ a ajuns la Klaus Iohannis intr-o forma care nu face diferenta intre criminali si martiri ai inchisorilor comuniste. "Legea nu face diferenta intre dictatorul Hitler si parintele Dumitru Staniloae!", s-au plans contestatarii.

In Romania, ziua de 23 august este Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului, iar 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Radu Preda lege antilegionara, #Parlament lege antilegionari , #lege