Legea darii in plata: Initiatorul acuza BNR ca-l dezinformeaza pe Iohannis

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 17:06
3350 citiri
Legea darii in plata: Initiatorul acuza BNR ca-l dezinformeaza pe Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PNL Daniel Zamfir afirma, intr-o scrisoare deschisa transmisa, miercuri, Administratiei Prezidentiale, in calitate de initiator al legii darii in plata, ca o serie de informatii lansate public de catre oficiali ai Bancii Nationale si ai mediului bancar cu referire la potentialii beneficiari vizati de acest act normativ sunt "contradictorii si manipulatorii".

"Prin aceasta scrisoare mi-am propus sa demontez punct cu punct argumentele invocate de catre reprezentantii BNR si ai bancilor, constatand totodata faptul ca multe dintre informatiile lansate de catre acestia sunt contradictorii si manipulatorii", sustine deputatul PNL.

BNR ii cere lui Iohannis sa nu promulge Legea darii in plata: Va avea consecinte dramatice

Zamfir arata ca BNR a refuzat de-a lungul timpului sa faca public numarul real de credite cu ipoteca.

"Asta pentru ca numarul real ar trebui sa includa si creditele neperformante scoase din bilanturi si creditele externalizate si pe cele vandute. Am constatat din datele publice comunicate de catre oficialii BNR neconcordanta cifrelor prezentate referitoare la numarul contractelor de credit cu ipoteca si a celor externalizate.

Am facut o analiza pe baza acestor date, iar concluziile ei se regasesc in scrisoarea transmisa Administratiei Prezidentiale", spune deputatul PNL.

El isi exprima totodata ingrijorarea cu privire la faptul ca "Banca Nationala a Romaniei nu cunoaste spetele Curtii de Justitie a Uniunii Europene" sau ca "a intentionat inducerea in eroare nu doar a opiniei publice ci si, mult mai grav, a presedintelui Romaniei, care este in situatia de a lua o decizie in privinta promulgarii acestei legi".

"In aceasta situatie lucrurile sunt extrem de clar transate de CJUE in Ordonanta emisa in cauza C-74/15 Tarcau in data de 19 noiembrie 2015 (care este publicata si pe site-ul MAE). Aceasta statueaza tocmai ca persoana fizica - asociat sau administrator al unei societati comerciale - care a adus o garantie ipotecara la creditul luat de societatea comerciala la care are calitatea de mai sus - este tratata ca si un consumator, ca atare beneficiaza de acelasi tratament acordat persoanelor fizice cu credite in nume propriu", explica Zamfir.

Efectul nefast al legii darii in plata: Avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%

Vasilescu (BNR): Legea darii in plata nu e in avantajul romanilor saraci

In opinia acestuia, "afirmatia BNR si a bancilor comerciale conform careia garantia statului pentru Programul 'Prima casa' se va stinge prin efectul legii este una vehiculata doar pentru a induce panica in randul potentialilor consumatori de credite 'Prima casa' ".

BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!

"Statul roman garanteaza 50% din valoarea creditului in cazul in care imprumutatul s-ar afla in imposibilitate de plata. Doar in acest caz, debitorul este supus unei potentiale executari silite. Banca se indestuleaza atat din sumele rezultate in lichidarea imobilului, cat si din garantia de stat. Conform propriilor afirmatii ale bancherilor, creditul 'Prima casa' nu provoaca incidente de plata. Rata de neperformanta este de sub 0,5%.

In consecinta, nu exista riscul unei executari silite si al unei accesari a garantiei de stat. Daca un astfel de imobil este dat in plata, se stinge ca urmare a acestui demers intreaga datorie a imprumutatului si, in plus, se stinge si datoria garantului, deci inclusiv garantia statului. (...) De aceea, afirmatia ca programul 'Prima casa' se va stinge prin efectul legii este falsa. De altfel, statul a decis sa continue acest program si pentru anul 2016, de unde rezulta ca bancile au inca interes pentru acest program", arata Zamfir.

Liberalul considera si ca "sustinerea BNR in legatura cu dezvoltatorii imobiliari persoane fizice care ar beneficia de aceasta lege este, de asemenea, una extrem de falsa".

"Conform noului Cod Civil, aceste persoane nu sunt considerate persoane fizice, ci profesionisti care desfasoara fapte de comert care sunt supuse impozitarii si, ca atare, lor li se aplica Legea falimentului persoanelor juridice. Acest statut al dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice este clarificat de multi ani, de cand a fost luata masura impunerii TVA la tranzactiile efectuate de aceste persoane", mai spune Zamfir.

El isi exprima speranta ca argumentele invocate in scrisoarea adresata consilierului prezidential Cosmin Marinescu vor elimina si "temerea ca aceasta lege ar putea fi una cu dedicatie pentru anumite categorii de consumatori: dezvoltatorii imobiliari, bogatii, milionarii sau cum au mai fost indicate aceste categorii in sustinerile bancherilor".

Citește și:
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că dosarul cu şină va dispărea din România în 3-5 ani, acesta fiind un termen rezonabil, având în vedere...
Comentarii