Legea darii in plata: Senatorii au respins amendamentele BNR

Marti, 16 Februarie 2016, ora 21:13
5509 citiri
Legea darii in plata: Senatorii au respins amendamentele BNR

Proiectul de Lege privind darea in plata a primit, marti, aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv inlocuirea sintagmei "persoana fizica" cu "consumator" si prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare.

In schimb, propunerile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de plafonare a sumei creditului la 150.000 de euro si conditia ca debitorul sa aiba un grad de indatorare mai mare de 65% au fost respinse.

Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)

De asemenea, a fost respins si amendamentul depus de initiatorul Legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au ramas cu datorii la banca, sa le fie sterse aceste datorii.

Presedintele BCR: Efectul inevitabil al legii darii in plata - Cum vor fi afectati consumatorii si bancile

Deputatul Daniel Zamfir sustine ca introducerea unor plafoane pentru aplicarea legii ar reprezenta o discriminare si ar lasa loc la intepretari din partea bancilor. "Propun sa renuntam la pragul de 65% ca sa nu vina bancile sa sustina ca ai 62,3% gradul de indatorare si nu te mai incadrezi. Sa limitam abuzurile bancilor!", a spus Zamfir.

In plus, el sustine ca nu este vorba de o lege cu caracter social, ci de una cu caracter economic, pentru protectia consumatorilor.

Legea darii in plata: Discutiile, amanate de senatori - Bancile sunt aratate cu degetul

"Noi am gandit aceasta lege pentru a imparti riscul intre client si banca. Este o lege pentru a proteja consumatorul impotriva abuzurilor bancilor. Toti cei care au luat credite, si ma refer la clientii a 9 banci, au fost abuzati. Ceea ce s-a speculat, cum ca de acele credite ar fi urmat sa profite samsarii imobiliari, s-a rezolvat. Am exclus profesionistii de la aplicarea legii si cred ca am lamurit cea mai mare problema lansata public", a adaugat initiatorul Legii.

Ce spune viceguvernatorul BNR

La randul sau, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a declarat ca pragurile sunt necesare pentru ca o astfel de lege trebuie sa ii ajute pe cei care au cu adevarat nevoie, nu pe cei care s-au indatorat pentru terenuri, mai multe case sau dezvoltari imobiliare.

"Orice prag este subiectiv, inclusiv pragul de la Prima Casa. Parlamentul poate stabili ca trebuie ajutati cei cu credite de un milion de euro, dar Statul Roman poate stabili cine merita ajutat si cine e suficient de prosper pentru a fi ajutat!", a subliniat reprezentantul BNR.

Legea darii in plata: Discutiile, amanate de senatori - Bancile sunt aratate cu degetul

In plus, Banca Centrala a propus, in cazul creditelor Prima Casa, sa se mentina garantia statului, pentru ca altfel programul nu mai poate continua. "Daca se doreste mentinerea programului, garantia statului trebuie sa ramana irevocabila", a mai spus Olteanu.

Aceasta propunere nu a fost discutata, insa, in Comisia de Buget, dar a fost transmisa Comisiei de fond.

Propunerile BNR la legea darii in plata: Plafon de 150.000 de euro, iar casa sa fie resedinta

De asemenea, BNR a propus ca in lege sa fie introdusa o prevedere pentru clientii din viitor ca acestia sa poata opta pentru un avans mai mic, dar cu conditia sa renunte la "darea in plata" insa si aceasta propunere a fost respinsa.

Proiectul urmeaza sa fie discutat in cadrul Comisiei Juridice, unde propunerile de modificare pot fi reluate. Dupa ce va trece de Senat, proiectul va ajunge la Camera Deputatilor, for decizional.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: AGERPRES