Legea lustratiei, adoptata de deputatii juristi

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 07:20
2366 citiri
Legea lustratiei, adoptata de deputatii juristi
Foto: napocanews.ro

Proiectul Legii lustratiei a primit marti seara din partea comisiilor juridica si pentru drepturile omului un raport favorabil cu amendamente, cu 22 de voturi pentru, cinci abtineri si un vot impotriva, reprezentantii PSD exprimand rezerve fata de constitutionalitatea proiectului.

Ca persoane lustrabile au fost definite persoanele care au ocupat functii de conducere si au fost remunerate pentru aceasta in PMR, PCR, UTC, UASCR, deputatii in Marea Adunare Nationala, membrii consiliilor populare judetene, municipale si orasenesti, membrii Consiliului de Stat si ai Consiliului de Ministri, conducatorii institutiilor de presa sau de propaganda ai PCR, directorii de editura, persoanele din invatamantul de partid, din structurile Securitatii sau colaboratorii acesteia ca politie politica, magistratii cu functii de conducere in sistemul judiciar comunist, comandantii din Inspectoratul General de Militie pana la nivelul sefilor de post inclusiv, sefii misiunilor diplomatice si consulare s.a.

Toate aceste persoane intra sub incidenta legii si vor avea o interdictie de cinci ani la functii publice numite si alese.

"Persoanele care se afla in aceasta situatie si care detin orice functie aleasa vor avea posibilitatea sa-si duca mandatul la bun sfarsit urmand ca interdictia sa functioneze in urmatorii cinci ani de zile. In ipoteza in care avem persoane numite, mandatul lor inceteaza in 90 de zile de la adoptarea legii. Ea are un mare defect, acela de a fi aparut prea tarziu in spatiul public, dar este bine ca Parlamentul a dat un semnal foarte clar pentru ca societatea romaneasca avea nevoie de aceasta lege", a declarat la finele sedintei presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda.

Legea stipuleaza functiile la care aceste persoane nu vor mai avea acces, o parte din controversele din comisie fiind legate de faptul daca cei care si-au ocupat functiile prin concurs, fara sa fie alesi sau numiti, sunt lustrabili, comisiile adoptand finalmente prevederea ca cei care detin o functie de director in cadrul anumitor institutii precum ministerele sa nu fie lustrabili.

Exista si o serie de institutii care sunt prevazute expres in lege ca prohibite in urmatorii cinci ani pentru fostii demnitari comunisti, printre ele aflandu-se si institutele de cercetare ale crimelor comunismului si Revolutiei Romane, daca ele sunt finantate cu fonduri de la bugetul de stat.

"Am formulat un amendament ca aceste persoane care sunt lustrabile sa nu poata activa in cadrul acestor institutii de investigare a crimelor comunismului. Nu mi se pare normal ca o persoana lustrabila sa aiba posibilitatea de a activa in cadrul unui asemenea institut ce functioneaza pe bani publici", a spus Buda.

Printre alte amendamente adoptate, se afla unul care ii exonereaza de lustrare pe cei care nu aveau 18 ani cand au devenit informatori ai Securitatii. De asemenea, a ramas stabilit ca Ministerul Justitiei sa vina cu nomenclatorul tuturor institutiilor represive ale statului comunist astfel incat numele acestora sa fie trecut exact si exhaustiv in textul legii existand un acord de principiu al membrilor celor doua comisii pentru aceasta procedura.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#legea lustratiei Camera Deputatilor, #legea lustratiei amendamente , #lege