Legea pentru caini si pisici - bun simt si zero sanctiuni

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 07:49

   

Legea pentru caini si pisici - bun simt si zero sanctiuni
O noua initiativa legislativa a fost depusa la Parlament, care prevede numarul maxim admis de caini sau pisici pe cap de locuitor rezident la bloc.

Proiectul stipuleaza ca intr-un apartament nu pot convietui mai mult de doi caini si doua pisici. Am incercat sa aflam de la initiatorul legii, deputatul PSD (ex-PDL) Andrei Sava, ce urmareste prin propunerea sa legislativa si daca aceasta se aplica doar la caini si pisici sau si la alte vietuitoare dragi omului.

Cel mai important aspect: ce se intampla daca nu respecti legea? Nimic, pentru ca deputatul se bazeaza pe ... bunul simt.

"Deocamdata, incerc sa statuez o regula. Nu stiu daca vor fi sanctiuni. Deocamdata, este aceasta initiativa, incearca sa acopere o portiune total nereglementata. (...) Ea vrea sa aduca o regula in privinta acestui numar de animale, o regula care are la baza respectul fata de celalalt", a declarat Andrei Sava, pentru Ziare.com.

Acesta ne-a mai spus ca legea sa nu stabileste cati caini sau cate pisici poate sa aiba fiecare proprietar de animale, ci traseaza doar niste limite. In plus, sunt avute in vedere doar "animalele de talie mare si mijlocie", adica pisicile si cainii, si nu alte animale de companie, precum porcusorii de Guineea, iepurii sau hamsterii.

"Asta inseamna ca un locuitor ar putea sa aiba patru animale maxim in apartamentul dansului, facand exceptie papagalul, hamsterul samd. (...) Completa reglementare ar fi sa ne uitam si la mecanismul de aplicare, si la sanctiuni. Sa ne uitam cati papagali... Mi se pare ca mergem prea departe si ca ar deveni totul o exagerare", ne-a explicat deputatul de ce legea sa discrimineaza doar cainile si pisicile.

De unde a aparut initiativa legislativa

Andrei Sava sustine ca ideea legii i-a venit in urma sesizarilor de la locuitori din blocurile din Ploiesti, care au sesizat o problema valabila la nivel national.

"Problemele sesizate erau referitoare la cetateni care aveau in apartamente 10-15-20 de animale de companie care faceau o mizerie infernala si un zgomot pe masura. N-am avut nicio sesizare privind la hamsteri si papagali sau canari. Am avut sesizari punctuale pe caini si pisici. Daca cineva considera ca ar trebui extinsa si asupra papagalilor, sa faca o initiativa legislativa un coleg de-al meu si pentru papagali.

(...) Cred ca totul are o limita, dar in momentul in care vedem ca o persoana tine 20 de pisici intr-un apartament sau intr-o garsoniera, se pune intrebarea unde se opreste iubirea si unde incep alte lucruri", ne-a declarat Sava.

Este vorba de respect

"In momentul de fata, incercam sa setam o regula. Mai departe, nu am detaliat nici modalitatea de verificare, dar e bine ca oamenii sa stie ca atat e voie. Asta am incercat sa fac prin aceasta initiativa. E efectiv vorba de respectul pentru celalalt, atat. Aceasta initiativa are la baza acest lucru - respectul pentru vecinul tau, pentru cel de langa tine", a adaugat deputatul.

Andrei Sava a subliniat ca, daca va trece de Parlament, regula cuprinsa de proiectul sau de lege se va si respecta, fara sa fie nevoie de verificari sau eventuale sanctionari.

"Nu am detaliat in lege mecanismul de punere in aplicare sau pe cel de sanctionare, eu sper sa nu fie nevoie de sanctiuni, iar oamenii vor intelege. Daca oamenii nu sunt intelegatori, probabil ca va fi nevoie de completarea initiativei legislative cu detalierea sanctiunilor si a mencanisemelor de control. Daca vrem sa facem o lege de precizie maxima, se poate face.

Deocamdata, regula care a functionat in acest domeniu este regula bunului simt. In 99 la suta din cazuri, ea functioneaza. In 1 la suta, regula bunului simt sau a respectului fata de celalalt nu a functionat fiindca oamenii au spus 'nimic nu ma obliga sa am un anumit numar'. Si atunci am creat legea. Legea spune in momentul de fata ca ai voie la atata.

Incercam sa cream o regula care sa tina cont si de celalalt, nu numai de ce ne dorim fiecare in apartamentul nostru. Fiindca daca ne dorim sa dam muzica la maxim la 12 noaptea, avem o lege care ne spune ca nu putem face chestia asta. Daca vrem sa avem 10 caini care latra in mijlocul noptii, nu avem o lege care sa ne spuna ca n-avem voie. Este situatie de similitudine.

Nu e vorba de nicio restrangere a libertatii, este vorba despre acei cativa care inteleg in mod repetat sa incalce dreptul la liniste, la o viata sanatoasa, la o buna convietuire in imobile. (...) E ca la linistea publica. Eu sper sa nu fie nevoie de sanctiuni pentru chestia asta", a sustinut deputatul.

Ce se intampla cu puii de caini si de pisici, nascuti "in captivitate"

Social-democratul a explicat si ce este de facut cu puii de caini sau pisici care se nasc in apartamentele posesorilor de animale si care sporesc cu mult numarul maxim "legal" al acestora.

"Asta depinde de la proprietar la proprietar, poate sa faca cadou unui cunoscut un animal, exista nenumarate modalitati. Ideea e (...) sa aducem nivelul igienei intr-o limita normala, cred ca asta e mai important. Dansii au gasit solutia de a avea 20 de pisici intr-o garsoniera. Cum au gasit solutia, sunt sigur ca vor gasi si solutia sa nu mai aiba 20 de pisici. Sau cum au gasit solutia sa aiba 10 caini intr-un apartament si sa deranjeze tot blocul, cred ca este simplu sa revina la limitele de civilizatie si sa nu-i chinuie pe toti oamenii din acel bloc, pentru ca o persoana are chef sa faca chestia asta.

Problema e daca ei tin acesti pui. Au voie sa ii tina cat timp sunt pui mici - exista o obisnuinta, dupa ce pisica sau cainele intarca puii, pana cand omul gaseste pe cineva cui sa-i dea sau sa-i vanda sau ce face el de fiecare data. Problema este cu acei oameni care, daca pisica fata noua pui, noua pui tin. Si din noua pui se fac noua pisici la loc si dintr-o pisica ne-am facut cu zece pisici", a mai spus Andrei Sava.

Nu mai mult de doua pisici si doi caini intr-un apartament - proiect de lege

Proiectul de lege propus de deputatul PSD a fost depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, urmand sa fie discutat in comisiile de specialitate, dezbatut de plenul Camerei, decizia finala apartinand Senatului.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17487 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Sfantul Mason Alexandru Ioan Cuza
rank 5
eu am multe animalute
vreo 2000 de gandaci de bucatarie pe care-i trimit sa doarma si pe la vecini
la boxa locuiesc vreo 10 perechi de sobolani cu puii lor
am avut caine si pisici dar le-am alungat pe strada pentru ca nu aveam ce sa le dau de mancare
Cronos
rank 3
bine ca nu a propus si ajutoare sociale ptr
cei care detin mai mult de un caine si o pisica.....

Grija Parlamentarilor fata de cetatenii tarii este "impresionanta" ....
DOMIHARD
rank 5
caini si pisici
Personal am o problema cu persoanele care deti mai mult de doua animale de companie(nu doar caini si pisici). In majoritatea cajurilor aceste persoane au nevoie de ajutor psihiatric.
Pentru cei de la bloc i-as obliga pe detinatorii de animale trecerea lor la intretinere ca si cum ar locui o persoana. De asemenea i-as obliga la plata suplimentara a unei taxe de salubrizare si as trimite "organele" sa inceapa sa aplice legea impotriva "iubitorilor" care nu strang fecalele iubitului animal. Sant satul sa fiu atent prin Bucuresti sa nu dea "norocul" peste (sub mai degraba) incaltarile mele.
nettzy
rank 1
caini si pisici.
vad ca ai o problema asa ca du-te si tu la psihiatru.
MosGerila
rank 5
In curind parlamentul va legifera si obligatia de a avea maxim
1 copil si jumatate... Daca ai doi, tu vei plati parlamentului o taxa pe respiratia de aer, pe gura de apa si pe zilele fara soare... Ma minunez cita intelepciune zace neexploatata in creierul intortocheat al parlamenarilor... daca scot astia tot, ne-am ars!
nettzy
rank 1
comentariu
astia au incurcat comentariile.?????
nettzy
rank 1
comentariu
atunci iesi in strada si castiga-ti drepturile sau e mai usor sa stai in fotoliu si sa faci comentarii sterile.
Grasutul
rank 5
Deputatul PSD (ex-PDL) Andrei Sava, pare sa fie un aiurit cazut din
Luna!
Cum Dumnezeu de ajung astfel de oameni ciudati in Parlament?
I_deea
rank 5
Doamne-Doamne nu are nimic de-a face cu chestia
Fraierii care i-au bagat in parlament (inadins am scris cu minuscula!)suntem noi cu manutza si stampilutza noastra !
Rusinica sa ne fie!
Amin!
MosGerila
rank 5
@I_deea. Ai dreptate, unii dintre noi ar trebui sa
ne tragem singuri si niste suturi in fund. Ce isi face omul cu mina lui este ... lucru manual. Asta este cind avem numai diplome de bac profesional in tinichigerie si coafura. Balcanismul nostru imi aduce in urechi muzica lui Goran Bregovic (sper ca asa se scrie numele sau)...
curat-murdar
rank 5
Ciinii si pisicile nu trebuie sa traiasca in apartamente!
MOtivele sint de bun simt: igiena si respectarea linistitii in spatiile de locuit ale celorlalti.

In Marea Britanie sint localitati si zone intregi unde nu ai voie sa tii animale in apartamente.
Ciinii nu ai voie sa ii tii decit la casa cu curte, ca sa aiba si animalul unde se misca.
Daca vrei sa il scoti in parc, n-o poti face oriunde, ci numai in spatii special amenajate din parcuri, unde ciinii se pot juca in voie, dar pina acolo trebuie sa ii duci cu masina. La Glasgow nu ai voie sa umbli nici macar pe strada cu ciinele, nici daca are zgarda si lesa.

Deci se poate. In Romania nu se doreste sa fie aplicata nici macar prevederea legala care spune ca trebuie sa-i pui ciinelui lesa. Nici macar zgarda multi nu au.
niculaeda
rank 5
@curat-murdar
- daca ma gandesc bine , nici unii oameni !
I_deea
rank 5
hihihi
da' multzi tam_pitzi mai sunt si in Glasgow.... or fi scotzieni, si nu tzin animalutze de casa de zgarcenie?
MosGerila
rank 5
@Curat- Este un pic excesiv, mai ales din partea englezilor,
mari iubitori de animale. O oarecare toleranta si intelegere reciproca (un pic de respect, mai bine spus) regleaza toate problemele de voisinage si de convietuire cu copii si ceilalati locuitori.
niculaeda
rank 5
nea sava ,
- io am trei pisici ! daca pot tine maxim 4 animale , e ok !
curat-murdar
rank 5
Nu este obligat nimeni sa suporte latraturile ciinelui tau...
...la orice ora din zi sau din noapte, mai ales cind a doua zi are scoala sau serviciu.

In Romania conteaza mai mult ciinii, decit oamenii.
De aceea ciini au comis atitea crime impotriva oamenilor, lucru care nu se intimpla in alte tari din UE si care stupefiaza lumea civilizata.
niculaeda
rank 5
@curat-murdar
- care caini tata ? tocmai am scris ca am 3 PISICI !
DOMIHARD
rank 5
@niculaeda
Nu vreau sa te intreb cati ani ai. Sper ca ai 3 pisici deoarece e o situatie si e provizorie(nu pana o mierlesc:) si ca ramai in final cu una,... hai max. doua. Trei pisici sa ai, e mult, e foarte mult si unde mai pui ca nu le ai tu ci ele te au pe tine.
MosGerila
rank 5
@Curat- Pisicile lui Niculaeda latra fiindca
invata acum limbi straine, ca sa se comporte civilizat in scara blocului, cu unii mai nervosi, ca dvs. In rest ai dreptate. Ar trebui invatate pisicile sa latre intre 10h si 20h. Dupa aceea sa isi muste limba in gura, mama lor de animale... :-)))
MosGerila
rank 5
@Niculaeda. Ai noroc cu 3 pisici. Sint curate. Doar ca nisipul
din cutiuta care este aruncat in WC in loc de a fi pus gratuit la dispozitia vecinilor (sa aiba si ei o idee de miros) va infunda canalizarea blocului... Eu nu mai vorbesc, am avut doi Grand Danezi si o pisica in ultimii 30 de ani. Dar nu stau la bloc, am o gradina mica in fata casei... De fapt, sint mare iubitor de animale (am avut practit tot... pasari, cobai, hamsteri, etc. pe masura ce baiatul meu crestea). Ce vreau sa spun este ca daca iubim si respectam animalele, trebuie sa le oferim si conditiile ideale de viata. Blocul nu este cea mai buna solutie, dar inteleg nevoia de companie a unui animal: este uman.
niculaeda
rank 5
@MosGerila
- nisipul il pun in punga de plastic si il arunc la gunoi ! si toate trei sunt castrate si vaccinate anual , ca vad ca se discuta si despre asta !
I_deea
rank 5
uite ca nu toate folosesc nisipul
Saddam stie sa faca la toaleta, nu are nevoie decat sa stea colacul jos ( da' oricum ma omoara nevasta-mea daca sta altfel....) si sta in echilibru pe el, singura lui problema e ca din cand in cand Patrocle ii da branci inauntru, da' iese singur, se scutura si nu pune la inima.
fdan
rank 5
!
Cainii latra si fac mizerie. Dar cu pisicile ce au? Nu latra, folosesc nisipul din dotare, nu ataca lumea pe strada, nu tropaie sa deranjeze vecinul de jos ... .
Cronos
rank 3
Cine stie pe ce vecin sau parlamentar cu pisici a prins ciuda
dl Andrei Sava!!

Astia vorbesc in numele poporului!! Cu CERTITUDINE poporul este superior Parlamentului!!
niculaeda
rank 5
@I_deea
- am vazut pe net un suport care se pune pe vasul de wc , si pot sta comod , daca sunt invatate ! ideea e ca sunt unii care nu suporta animalele nici daca sunt la altii in casa si nu-i deranjeaza cu nimic ! cineva ma intreba , si la ce-ti folosesc ? cu stima.
grindina
rank 5
dar urla
doua luni pe an de nu dorm 2 blocuri de 9 etaje cu 3 scari
I_deea
rank 5
o fi mamica ta .....?!
majoritatea pisicilor din apartamente sunt castrate asa ca nu nuntesc.
fdan
rank 5
!
Urla pisicile vagaboande. Am impresia ca legea nu se refera la ele ci la pisicile din apartamentele de bloc(din apartamente).
MosGerila
rank 5
@Grindina. Vii si tu ca grindina dupa ploaie:
pisicile urla fiindca le doare! Pe tine nu te-a durut niciodata? Mai pisicuta! Nah, mi-am mai facut un prieten!
MosGerila
rank 5
Cu tot respectul, pisicile lui Niculaeda tropaie!
Scuza-ma Nicolaeda, am glumit :D
Geo 6101
rank 5
...
...Pentru fiecare din animalele de companie ar trebui sa se plateasca cota-parte din intretinere (parca 30%), aceasta fiind o reglementare a asociatiilor de locatari (proprietari)! Daca s-ar si respecta, nu cred ce le-ar mai conveni sa tina asa multe...
niculaeda
rank 5
@Geo 6101
- da, de ce sa plateasca ? la bloc toate consumurile sunt contorizate ! ce e asta , amenda sau ce ?
Geo 6101
rank 5
Nu spun eu ca trebuie sa plateasca! Citez:
"Adunarea generala a proprietarilor este cea care impune masuri locatarilor care detin animale de casa. Mai exact:
- Acestia trebuie sa plateasca lunar o suma fixa care este cuprinsa intre 5 si 7 lei pentru fiecare animal in parte. Suma reprezinta contravaloarea energiei electrice pentru functionarea suplimentara a ascensorului, curatenia suplimentara pe spatiile comune."
MosGerila
rank 5
Gata Niculaeda Ati inteles perfect: taxa pe pisici
si ciini va scapa guvernul Ponta de datorii si va prpulsa Romania in clubul natiunilor infloritoare din Europa si de pe planeta! (In fine, depinde de ce planeta vorbim,...). Amitiés.
I_deea
rank 5
@niculaeda
"suport care se pune pe vasul de wc"-multumesc de idee, nu cred sa gasesc in comert dar as putea sa-i bricolez unul din lemn.
MosGerila
rank 5
Da, dar taxa asta l-ar ruina pe Sf. Mason Al.Cuza.
Vezi primul comentariu. Si omul este deja un pic strimtorat la sfirsit de luna... ca noi toti de altfel...
maxwell
rank 5
ei sunt oameni care ne conduc
cred ca usl si d-l sava nu mai au de munca , au terminat tot ce trebuia facut si acuma se plictisesc. ma si vad atunci cand vin tov.de la partid sa-mi numere matele din casa cum dosesc cate un motan , nu de alta da nu cumva sa nu-l ia tov. de la partid pe motan la smotocit !
I_deea
rank 5
noi il asteptam cu nerabdare
Patrocle are sa-i comunice cate ceva, asa, ca intre caini, iar eu sunt curios, inca nu a muscat pe nimeni.
MosGerila
rank 5
@I_deea. Patrocle al dvs. este si grec, nu-i asa?
Musca tare ciini greci, domnule! A propos, va mai amintiti ce ciinele grec (de adevarate-lea) care acompania toate manifestatiile, era in prima linie si ataca toti politistii? Devenise mascota Atenei!
Sile
rank 5
In loc sa se apuce sa corecteze
Atricolele tembele din constitutie si legislatie parlamentarii nostri vin cu alte idei si mai tembele.Tare batuti in cap sunt daca nu inteleg ca un stat de drept nu poate functiona normal fara o legislatie de calitate.
nettzy
rank 1
parlament
excelent! bravo! astia in loc sa se screama la wc scot treaba de acolo pe gura. fratilor! nu maiau bani pt.ca s-a FURAT ce mai era de furat si nu stiu cum sa ne mai bage mana in buzunar . mai rau este ca invrajbesc oamenii. ,,divide et impera"!,,circus et pane" avem in fiecare zi, mai putin pane.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor