Dupa ce Iohannis a cerut reexaminarea Legii referendumului, Parlamentul o trimite la promulgare in aceeasi forma. Urmeaza referendumul pentru familie?

Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 12:53
4423 citiri
Dupa ce Iohannis a cerut reexaminarea Legii referendumului, Parlamentul o trimite la promulgare in aceeasi forma. Urmeaza referendumul pentru familie?

La nici doua saptamani dupa ce Liviu Dragnea a transmis social-democratilor ca vrea ca Legea referendumului sa fie cat mai grabnic trimisa la promulgare, pentru a putea stabili o data pentru referendumul pentru familie, deputatii s-au conformat si au adoptat, in aceeasi forma, legea pe care Iohannis o trimisese pentru reexaminare.

Practic, presedintele va fi obligat sa promulge Legea referendumului in forma votata, miercuri, de Camera Deputatilor, for decizional.

Klaus Iohannis ceruse, in 14 martie, Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, care ii ia presedintelui orice atributie in organizarea unei consultari populare.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat insa, miercuri, in calitate de for decizional, Legea, in aceeasi forma pentru care presedintele ceruse reexaminarea.

Cum va fi organizat referendumul

Pana acum, Parlamentul elabora cate un proiect separat de lege de fiecare data cand se organiza un astfel de referendum, pe care presedintele il promulga sau il putea retrimite parlamentului la reexaminare.

Potrivit textului legii retrimise spre promulgare, "cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului".

Camera Deputatilor a mai adoptat proiectul legislativ la finalul lunii decembrie 2017, iar presedintele Klaus Iohannis a cerut in 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

In 28 martie, Camera Deputatilor a respins o alta cerere de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis, cea privind Legea ANI, prin care interdictiile aplicate parlamentarilor intre 2007 - 2013, aflati in conflict de interese, inceteaza de drept. Senatul este for decizional, in acest caz.

Miza: referendumul pentru familie, dorit de PSD

Primul referendum ar putea fi, asadar, cel pentru familie, chiar in luna mai a acestui an, dupa cum a anuntat, la finalul lunii martie, vicepresedintele partidului Paul Stanescu.

"Am discutat despre modificarile Legii referendumului, care intra in vot final la Senat. Speram sa se adopte modificarile si sa ajunga la Camera Deputatilor, urmand ca aici in procedura de urgenta sa o adoptam, dupa care sa o trimitem spre promulgare. Dupa ce presedintele o promulga si dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, vom decide imediat sa se continue procedura in Senat, respectiv votul efectiv pentru revizuirea Constitutiei si stabilirea datei pentru referendum", a declarat presedintele PSD, dupa BPN-ul din 26 martie.

Amintim ca, anul trecut, Camera Deputatilor a adoptat initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie.

In prezent, Constitutia prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti.

Citeste si Senatul a adoptat Legea Referendumului, pe care Iohannis a trimis-o la reexaminare. Presedintele ramane scos din schema

Citeste si:
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Se încing spiritele în PSD după ce partidul a comandat un sondaj care o dă pe Gabriela Firea pe prima poziție într-un top al încrederii. În urmă cu câteva săptămâni, într-un alt...