Legea tuturor relelor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 Martie 2010, ora 12:17
4160 citiri
Legea tuturor relelor
Foto: Evenimentul Zilei

Protestele din Educatie nu sunt doar decontul saraciei, al salariilor de mizerie ale profesorilor si al nereformarii acestui domeniu. Ele sunt, in primul rand, decontul unei imense minciuni electorale.

Iar aceasta minciuna a asezat un butoi cu pulbere sub scaunul oricarui ministru al Educatiei care va incerca sa reformeze domeniul.

Aceasta imensa minciuna a fost comisa in toamna lui 2008, inaintea alegerilor parlamentare, cand toate partidele, fara exceptie, au votat in unanimitate o lege evident inaplicabila si principial gresita.

Legea prin care profesorii ar fi urmat sa primeasca salarii cu 50% mai mari a fost intampinata cu ropote de aplauze si lacrimi de fericire.

Degeaba a incercat apoi PNL - partid de guvernamant, ai carui reprezentanti, in frunte cu ministrul de atunci Educatiei, au votat fara retineri actul normative - sa blocheze cumva aceasta bomba bugetara.

Curtea Constitutionala a refuzat sa o declare inadecvata legii fundamentale si actul normativ a ajuns la promulgare. Iar presedintele Basescu, in loc sa se opreasca aberatia, a preferat sa implante cutitul in vechiul sau dusman, fara sa se gandeasca ca, de fapt, loveste letal reforma educatiei pe care o initiase.

Si, odata promulgata legea, nebunia a mers mai departe. PD-L, pe atunci in Opozitie, si PSD s-au jurat ca imediat ce vor ajunge la putere vor da si restul de 33% din majorarea legiferata. PD-L a depus chiar o motiune impotriva guvernului Tariceanu pentru ca refuza aplicarea actului normativ.

Si cele doua partide au ajuns la putere. Chiar impreuna. Evident, n-au aplicat legea despre care stiau foarte bine ca e inaplicabila de cand au votat-o. Au crezut ca profesorii vor inghiti galusca. Ei bine, n-au inghitit-o si bine au facut. Tot mai multi au dat guvernul in judecata pentru neaplicarea legii si au castigat. Asa se face ca executivul are acum de executat nu numai legea, ci si hotararile judecatoresti emise in baza ei.

Il cred ca nu are de unde. Il cred ca o astfel de majorare este imposibil de suportat de catre buget si, odata acordata, ar fi generatoare de inflatie. In plus, ea este chiar imorala, ca orice majorare salariala independenta de criteriile de performanta.

Sigur ca nu doar acest guvern, ajuns la vremea decontului, este responsabil pentru intreaga minciuna. Dar isi merita pe deplin soarta cat timp si-a incalcat toate principiile pentru a sustine un populism nerusinat.

Cel mai rau este insa ca decontul acestei minciuni loveste direct reforma in educatie. El vine exact atunci cand ministrul Daniel Funeriu, care, culmea!, nu are absolut nicio legatura cu aberatia legislativa a anului 2008, incearca sa lanseze o reforma profunda. Aceasta reforma nu poate fi facuta insa fara colaborarea profesorilor.

Si asa multi dintre ei nu sunt gata pentru noul mod de abordare a demersului didactic, pentru libertatea imensa pe care o vor avea asupra programei (25% la dispozitia lor, pentru a fi adaptata la nivelul clasei), pentru predarea intr-un stil nou, cat mai putin teoretizat.

Acum sunt si antagonizati. Nici macar bunavoita de a intelege si a se adapta noilor cerinte n-o vor mai avea, probabil, si nici nu le mai poate fi pretinsa. Pentru ca nimic nu inversuneaza mai rau decat umilinta si minciuna. Dupa ce ai recurs la ele pentru a castiga voturi, nu mai poti apela la intelegerea celui in cauza.

In toamna lui 2008, la promulgarea legii, presedintele Traian Basescu invoca principiul "bani contra reforma". Ei bine, iata ca banii n-au venit. Cum sa pretinzi atunci reforma? Sigur, presedintele si-a cerut scuze pentru promulgarea legii, pe care a calificat-o drept o greseala. Dar ele nu shimba cu nimic datele reale ale problemei.

Sigur ca iesirea in strada de acum este in mare masura politizata si manata de la spate de PSD in coniventa cu liderii sindicali, sigur ca profesorii ar putea, teoretic, sa inteleaga situatia. Dar era nevoie de aceasta lectie dura pentru a sanctiona promisiunile electorale nerusinate.

O imensa minciuna a sapat o prapastie imensa intre profesori si guvernanti, prapastie in care cad elevii si s-ar putea prabusi insasi reforma educatiei.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Comentarii
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
Este adevarat, salariile profesorilor de preuniversitar sunt mici, dar e cumlea sa ceri marirea salariilor cand peste tot in lume salariile scad