Legea unitara a pensiilor va fi dezbatuta luni

Luni, 14 Iunie 2010, ora 07:46
2583 citiri
Legea unitara a pensiilor va fi dezbatuta luni

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice va intra luni in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, urmand sa fie supus votului final miercuri, 16 iunie.

Potrivit deciziei Biroului permanent al Camerei, propunerea legislativa se va afla pe ordinea de zi la pozitia a doua.

Pe 2 iunie, Comisia de munca a Camerei Deputatilor a adoptat raport favorabil pentru initiativa referitoare la sistemul unitar de pensii publice. Decizia a fost luata cu 10 voturi pentru si 7 impotriva.

Printre cele mai importante modificari aduse de comisie se numara reducerea varstei standard de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63 de ani. Amendamentul, formulat de social-democratul Dan Mircea Popescu si sustinut de democrat-liberalul Ioan Botis, a fost adoptat cu majoritate de voturi. In forma proiectului initiat de Guvern, varsta standard de pensionare era stabilita la 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei.

In schimb, deputatii din Comisia de munca au adoptat forma Executivului in ceea ce priveste valoarea punctului de pensie si calcularea acestuia.

"La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. Valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizata pe anul precedent", se arata in articolul 102 adoptat in forma Guvernului.

In ceea ce priveste cuantumul pensiei anticipate partiale, comisia a hotarat ca acesta se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta prin diminuarea cu 0,65% pentru fiecare luna de anticipare.

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a mai decis majorarea punctajului calculat din punctul de pensie care se acorda lunar persoanelor in drept sa obtina pensii de invaliditate gradul I si II.

In ceea ce priveste punctajul calculat din punctul de pensie pentru pensionarii cu grad de invaliditate III, acesta a ramas la cuantumul prevazut in proiectul de lege.

Deputatii au mai decis ca, la calculul punctului de pensie, sa fie folosit castigul salarial mediu brut in locul salariului mediu brut, iar militarii sa fie integrati in sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, cadrele militare, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare, vor participa la sistemul unitar de pensii publice, prevazut a intra in vigoare la 1 ianuarie 2011

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#legea pensiilor, #dezbatere Parlament, #comisie munca Camera Deputatilor, #Ioan Botis PDL , #lege