Legea votului prin corespondenta: Diavolul sta in detalii. Responsabilitate sau praf in ochii alegatorilor? Interviu

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 15:05
3309 citiri
Legea votului prin corespondenta: Diavolul sta in detalii. Responsabilitate sau praf in ochii alegatorilor? Interviu
Foto: Facebook / Septimius Parvu

Dupa ce a zacut luni de zile in sertare, legea votului prin corespondenta trece zilele acestea in mare graba prin Parlament, fara dezbateri serioase si cu o serie de lacune, de ordin procedural sau chiar legislativ.

Asteptata cu mare interes de romanii din afara granitelor tarii si promisa de intreaga clasa politica dupa dezastrul inregistrat la alegerile prezidentiale de anul trecut, legea votului prin corespondenta a trecut prin Senat in doar cateva zile, urmand sa fie votata miercuri si de Camera Deputatilor, decizionala.

Luni seara, pe ultima suta de metri, Comisia de Cod Electoral a organizat o intalnire cu reprezentanti ai societatii civile si ai mai multor institutii implicate in derularea procesului electoral.

"Legea va fi creatia partidelor", subliniaza Septimius Parvu, reprezentantul Expert Forum (EFOR), care a enumerat intr-un interviu acordat Ziare.com principalele hibe ale proiectului legislativ, dar si temerile legate de punerea lui in aplicare.

Cum a decurs intalnirea de luni seara?

Au fost 5 membri ai comisiei, de la PSD, PNL si UDMR, circa 10 reprezentanti ai ONG-urilor si cateva institutii care ar trebui sa fie implicate in procesul de organizare a votului prin corespondenta: MAE, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), Posta Romana si altele.

Aceasta intalnire a fost organizata in urma unei scrisori pe care noi am trimis-o la inceputul saptamanii trecute si in care am cerut sa existe dezbateri. Oricum, ea vine un pic tardiv, mai ales ca termenul limita pentru depunerea amendamentelor de catre deputati era ora 14, iar noi ne-am intalnit cu dansii la ora 17. Este adevarat insa ca membrii comisiei pot depune amendamente pana astazi.

La ora 16 se face raportul in comisie si maine se da votul in plen, o chestiune strict administrativa.

Votul prin corespondenta a trecut de Senat

Punctele slabe ale legii votului prin corespondenta - raport EFOR

Ce propuneri s-au facut si care au fost pozitiile exprimate? Care sunt cele mai mari deficiente ale proiectului?

Noi am prezentat propunerile trimise de saptamana trecuta, dar nu s-a schimbat mare lucru. Legea arata cam tot asa cum a iesit din Senat.

Problemele apar de la amendamentele facute de partide. Printre cele mai daunatoare, in opinia mea, este amendamentul PSD sustinut de UDMR prin care se doreste eliminarea inscrierii electronice. Practic, te mai poti inscrie doar personal sau trimitand o scrisoare la reprezentantele diplomatice.

Apoi, din lege se elimina detaliile referitoare la cererea unui nou buletin de vot, mai exact eliminarea de pe lista speciala daca ti se pierde buletinul de vot. Practic, in momentul acela nu prea mai ai ce face, chiar daca nu este vina ta ca ti s-a pierdut/furat/distrus buletinul. In proiectul adoptat de Senat exista o astfel de prevedere, dar PSD propune eliminarea ei.

De asemenea, PSD si UDMR ar dori eliminarea prevederii prin care buletinele de vot se pot imprima direct de catre alegatori. Aici e o discutie, cum e mai bine, sa ti se trimita in plic sau sa poti printa. Dar pana la urma nu buletinul de vot este elementul de securitate, ci sigiliul de pe plic.

Tot printre amendamente am vazut ca Ministerul de Externe propune introducerea preinregistrarii generale obligatorii, adica la un moment dat toata lumea va trebui sa se inscrie. Pot sa ii inteleg, pentru ca pot sa vada cine voteaza mai usor, dar din punctul de vedere a ceea ce inseamna accesul la vot asta ar fi un dezastru pentru ca, practic, 90% dintre cei care voteaza acum direct la sectiile de votare n-ar mai putea sa voteze.

A mai fost o discutie legata de cei de la Posta. Dansii s-au plans ca nu au fost consultati in scris de Parlament. A existat insa o discutie la AEP, dar cei de la Posta nu sunt foarte siguri ca pot implementa proiectul cu resursele pe care le au si in termenele pe care le prevede legea.

In plus, a mai fost o problema - daca este legal sau nu ca toate aceste servicii sa fie date catre Posta prin lege, fara achizitie publica. Este si asta o problema, dar exista o reglementare europeana care spune ca serviciile postale pot fi exceptate de la regulile de achizitie.

Noi am intrebat daca a fost consultat Consiliul Concurentei, pentru ca poate fi considerat ajutor de stat si atunci este o problema mare. Ni s-a raspuns ca da, dar nu stiu daca in scris.

Avand in vedere ca, totusi, Posta face cam 75% din ceea ce este de facut in aceasta procedura, este foarte important sa fie consultati, pentru ca la un moment dat, daca nu pot duce la capat procedura, ne vom trezi cu un dezastru. Cel mai bine ar fi fost sa existe un document scris inainte de a trece legea, pentru ca, daca ne trezim cu probleme din astea sau cu articole neconstitutionale, legea va fi foarte greu de aplicat in 2016.

O alta problema este ca votul prin corespondenta nu se leaga nicicum de informatizarea sectiilor de votare. Nu exista nicio prevedere in lege ca se verifica daca cineva a votat de doua ori. PSD propune intoarcerea la un sistem de verificare manuala, dar asta e o chestiune destul de primitiva. Daca tot ai sistemul informatic, de ce nu il pui si in folosinta votului prin corespondenta?

Oricum sunt o gramada de articole neclare. Raspunsul comisiei a fost ca a incercat sa nu intre foarte mult in detalii si sa asigure mecanismele mari de functionare, dar stiti cum e, "diavolul sta in detalii".

AEP a trimis la Parlament punctul de vedere cu privire la votul prin corespondenta - Ce prevede proiectul

Votul prin corespondenta - "greseala obligatorie" sau solutia reala pentru diaspora?

Dvs. sunteti convins de buna credinta a partidelor? Cu totii stim ca partidele au propriile lor interese legate de votul prin corespondenta.

Mie mi se pare ca faptul ca 6 luni nu s-a discutat nimic, iar acum, in doar o luna de cand a inceput comisia sa lucreze, se trece "fast forward" prin toate procedurile, cred ca arata ca nu a existat o dorinta foarte mare ca legea sa fie adoptata. Si acest lucru a fost vizibil si pentru omul de rand, nu trebuia sa urmaresti neaparat ce se intampla.

Si mai cred ca e si o chestiune de asumare, pentru ca, daca iese prost, cred ca primul tap ispasitor va fi AEP, pentru ca ei au scris legea, desi la comanda Parlamentului, ca sa zic asa, deoarece AEP nu are drept de initiativa legislativa.

Presedintia are un interes foarte mare sa vada legea trecuta de Parlament, numai ca in varianta PSD, ca urmare a amendamentelor care au fost depuse, legea se va aplica numai la alegerile parlamentare. Inainte ca legea sa treaca de Senat se stabilise ca va fi aplicata la parlamentare, prezidentiale si europarlamentare. Ar putea exista niste motive sa se inceapa cu parlamentarele, iar dupa aceea legea sa fie modificata, dar nu inteleg de ce au fost scoase alegerile prezidentiale.

De cati politicieni e nevoie ca sa ingropi votul prin corespondenta?

Exista state unde se voteaza de foarte multi ani prin corespondenta. Noi de ce o luam de la zero? De ce nu "imprumutam" o lege aplicata si verificata in alte state?

Noi ne-am intalnit de mai multe ori cu cei de la AEP si din ce am discutat cu dansii am inteles ca s-au inspirat din mai multe modele. Intr-adevar, daca ma intrebati pe mine, votul prin corespondenta este un pic depasit si in multe tari isi arata limitele, sunt multe tari care vor sa il elimine.

De exemplu, Marea Britanie, unde la ultimele alegeri a fost un caz in care s-au gasit vreo 20.000 de voturi cu potential de frauda.

Daca s-a gasit asa ceva in Marea Britanie, nu exista acelasi risc si in Romania?

Orice tip de vot ti-ai fi asumat, fie prin Internet (electronic), fie prin posta, riscul exista. Este un tip de vot care nu implica o cabina fizica. Dar asta este un tip de politica publica pe care trebuie sa si-o asume orice guvernare.

Ce vrei? Ca omul sa poata sa voteze sau sa ai 100% siguranta? Eu as prefera sa existe posibilitatea ca omul sa voteze de la distanta. Iti asumi riscurile.

Sa ne uitam, de exemplu, ca in Bulgaria a fost un referendum organizat in acest weekend si au votat daca doresc votul prin Internet. Din ce am vazut, mare parte au zis da, chiar daca nu a fost prezenta foarte mare. Vecinii nostri din R.Moldova s-ar putea sa aiba in 2018 vot prin Internet.

Argumentele lui Tariceanu impotriva votului prin corespondenta: Poate fi fraudat

Pe de alta parte, chiar daca legea va fi votata maine, UDMR a anuntat ca o va contesta la CCR, asa ca exista riscul sa nu intre in vigoare inainte cu un an de alegerile parlamentare, asa cum a cerut CCR

Ei asta vor. Si aseara domnul Marton Arpad a spus ca ei insista, dar nu stiu daca vor strange numarul de deputati si senatori necesar pentru a contesta legea la CCR.

Problema cu legea nu e neaparat partea tehnica, ci partea de principii. AEP a scris proiectul plecand de la principiile partidelor, pentru ca nu are drept de initiativa legislativa, asa ca nu au putut sa scrie ce lege vor ei. Prin urmare, partidele trebuie sa isi asume ce vor - vot numai pentru cetatenii cu domiciliu in afara sau ca, odata trimis buletinul, nu mai poti vota in sectie etc. Astea sunt niste lucruri asumate politic.

Legea va fi creatia partidelor. Iar mie mi se pare ca, daca amendamentele despre care am vorbit trec astazi, avem toate premisele ca maine sa iasa o lege si mai proasta decat cea care a trecut de Senat.

Sa intelegem ca legea nu va fi un pas inainte? Noi am mai incercat si votul uninominal, care s-a dovedit un dezastru.

Nici nu i-am dat prea multe sanse, un vot nu isi poate arata eficienta in doar doua scrutine. Insa eu sunt de parere ca, daca legea este limitativa si proasta, risca sa creeze mai mult prejudiciu, de exemplu, daca nu se va inscrie lumea sa voteze, daca apar si problemele care genereaza frauda. Nu stiu daca asta ne dorim.

Am tot auzit teoria 'Hai sa trecem o lege si carpim dupa!'. De ce nu facem de la inceput un lucru bun?

Dar stim cu totii ca exista nefericita practica a ordonantelor de urgenta. Nu exista riscul ca indiferent de forma in care va fi adoptata legea de Parlament, ea sa fie modificata ulterior prin OUG in functie de interesele partidelor de la putere?

Este foarte posibil sa se intample si asta, nu este exclus. Ideal ar fi ca, odata ce trece, sa fie o lege buna.

Dar este discutabil. Ati vazut cum a trecut legea la Senat: in jumatate de zi a trecut si in comisii, si in plen. Este halucinant! Inteleg ca e procedura de urgenta, dar nu am vazut, de exemplu, consultari cu romanii de afara, care sunt grupul tinta. Noi am fost la comisie de fiecare data, dar singura consultare reala a fost cea de ieri, cand a fost prea tarziu.

Legea asta e o creatie a partidelor, nu stiu daca e si in interesul alegatorilor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Septimius Parvu lege vot corespondenta, #deputati vot corespondenta , #lege