Ziare.com

Legea votului prin corespondenta - pasi de urmat pentru romanii din diaspora

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 11:40

   

Legea votului prin corespondenta - pasi de urmat pentru romanii din diaspora
Deputatul de diaspora Eugen Tomac a trimis presei, miercuri dimineata, explicatii referitoare la proiectul de lege initiat de PMP care prevede introducerea votului prin corespondenta, destinat romanilor din strainatate.

Dupa ce, marti, i-a cerut presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa puna initiativa legislativa pe ordinea de zi, Tomac a remis Ziare.com noi detalii despre proiectul, care a fost depus in Parlament inca din septembrie 2013 si care, daca ar fi fost adoptat la timp, i-ar fi scutit pe romanii din diaspora de cozile uriase formate la sectiile de votare la prezidentiale.

Proiectul se numeste "Legea pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot de catre alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate", iar initiatorul sau este Eugen Tomac.

CE are incredere ca autoritatile de la Bucuresti vor rezolva plangerile privind votul diasporei

Potrivit actului normativ, romanii din diaspora se pot folosi de votul prin corespondenta la alegerile pentru Camera Deputatilor si Senatului, alegerile pentru presedintele Romaniei si alegerile pentru Parlamentul European.

Legea nu se aplica si in cazul unui referendum national, "deoarece termenele prevazute in actele normative in vigoare nu ar permite exercitarea dreptului de vot prin corespondenta. Ar necesita modificarea Constitutiei Romaniei".

De asemenea, proiectul de lege nu se adreseaza celor care se afla in strainatate si nu au un domiciliu sau o resedinta, insa acestia se pot prezenta la urnele fizice din sectiile de votare, ca si pana acum.

Ce pasi urmezi ca sa votezi prin corespondenta

Astfel, alegatorii romani cu domiciliul in strainatate trebuie sa solicite in scris sa isi exercite prin corespondenta dreptul de vot. Acestia trebuie sa se inregistreze in "Registrul alegatorilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta", la ambasada sau la consulatul din circumscriptia consulara la care sunt arondati.

Cum a votat diaspora: 378.811 alegatori, cei mai multi in Italia, Spania si R. Moldova

Registrul, in format electronic, va fi constituit de ambasade si consulate "intr-un sistem informatic care interconecteaza intr-o retea securizata misiunile diplomatice, oficiile consulare, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta".

In lege se vor preciza elementele pe care cererea de inscriere va trebui sa le contina, iar diplomatii vor intocmi liste cu cei care vor sa voteze prin corespondenta.

Sufragiul se realizeaza pe baza "Atestatului pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot", care contine si o declaratie pe proprie raspundere ca optiunea electorala nu a fost influentata, iar secretul votului nu a fost afectat.

Documentele necesare votului prin corespondenta vor fi realizate de Compania Nationala Imprimeria Nationala S.A., din subordinea Ministerului Finantelor Publice.

Printre documentele pe care le-ar primi cei care voteaza astfel se numara:

- atestatul pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot
- un autocolant cu mentiunea "Votat" care va fi aplicat pe buletinul de vot, in patrulaterul care contine optiunea alegatorului

- un plic interior in care va fi introdus buletinul de vot
- un autocolant tip kinegrama care va fi aplicat pe plicul alb, dupa ce a fost introdus buletinul de vot, pentru a securiza sigilarea acestuia
- instructiuni cu privire la procedura exprimarii votului prin corespondenta

Costurile, impartite intre ambasada si votanti

Aceste documente se trimit alegatorilor din strainatate cu 15 zile inainte de data scrutinului, iar costurile sunt suportate de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular. Dupa ce si-au exprimat votul, alegatorii vor trimite materialele la ambasada sau consulat pe propria cheltuiala.

Cum a votat diaspora: Iohannis, invingator detasat. Ponta a castigat doar in patru sectii

La alegerile prezidentiale, in al doilea tur de scrutin se va urma modelul legislativ din Austria, adica alegatorul va scrie de mana, pe un buletin de vot, numele si prenumele unuia dintre cei doi contracandidati. Secretariatele ambasadelor primesc corespondenta pentru alegeri si o predau pe baza de proces verbal presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare intocmeste o lista cu persoanele care au transmis votul prin corespondenta, iar, la inchiderea urnelor, este verificata existenta atestatului si a plicului ce cuprinde votul.

Toate plicurile sunt introduse apoi intr-o urna speciala. Ulterior, se numara voturile, care se consemneaza in procesul verbal, inclusiv buletinele albe, nule si anulate.

In initiativa legislativa se mentioneaza ca modelul documentelor, cum ar fi atestatul, autocolantul etc., se stabileste prin hotarare de guvern, "la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Administratiei si Internelor si Autoritatii Electorale Permanente in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi".

"Conform recomandarilor OSCE, legislatia in domeniul electoral trebuie adoptata anterior organizarii scrutinului electoral, care va avea loc in 2016 si nu doar cu cateva luni inainte de alegeri, asa cum s-a intamplat pana in prezent", subliniaza Tomac in comunicatul de presa.

Scrisoare catre Valeriu Zgonea

Deputatul de diaspora i-a cerut presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa introduca pe ordinea de zi a sedintei de plen de miercuri dezbaterea proiectului de lege privind votul prin corespondenta.

Eugen Tomac ii cere lui Zgonea sa introduca votul prin corespondenta pe ordinea de zi

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, se arata intr-un alt comunicat remis de Tomac Ziare.com.

Cozi uriase la vot in diaspora: Proteste la Paris si curcubeu la Munchen (Video & foto)

Dupa dezastrul de la alegerile din diaspora, cand multi romani au stat la cozi kilometrice si nu au mai apucat sa voteze, voci politice au readus in dezbaterea publica introducerea votului prin corespondenta. In urma protestelor, doi ministri de Externe si-au dat demisia din Guvern, pentru proasta organizare a alegerilor, si anume Titus Corlatean si inlocuitorul sau Teodor Melescanu.

D.T.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4962 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce nu inteleg

Inseamna ca prin aceasta procedura secretul votului nu mai exista.
De aici rezulta alte complicatii...

 

cum a fost si pana acum..

daca la deschiderea plicurilor si numararea voturilor sunt observatori independenti, secretul votului este asigurat - primul plic, cu numele expeditorului, se deschide separat de al doilea - plicul alb - care contine votul.

Prea multă birocratie,hartogăraie

Turcii cum au putut vota pe stadioane ?!
priviti aici ce de sectii de votare doar intr-o
sală sportivă.
https://www.facebook.com/SiegfriedMEP/photos/a.767874479943163.1073741829.731035500293728/808361819227762/?
type=1&theater
Sa se legifereze votul electronic,prin internet
ar simplifica mult toata harababura.

Cum am mai explicat, votul prin Internet este

complimentar votului prin corespondenta si dependent de existenta votului prin corespondenta! Nu poate functiona independent. Trebuie sa existe un control ca cel care voteaza este bine cel care semneaza identificarea :) Semnatura sa este si in actele de identitate electronice si completata de alte masuri de identificare de securitate :)))

In schimb, fata de propunerea romaneasca, reteau de transmisie este reteaua publica de Internet, nu o retea consulara protejata. Votul electronic care se practica aici are caracteristici de inviolabilitate foarte importante si revizate sau ameliorate permanent. Sint echipe de specialisti care traiesc NUMAI din asta, daca port spune astfel. Fac parte dintre acestia :)))

@MosGerila

Votul pe internet este net superior votului prin corespondenta dintr-un motiv foarte simplu: pentru amandoua trebuie sa te inregistrezi la consulat/ambasada, dar o data obtinuta semnatura digitala, votul electronic nu mai implica nici un cost.. Infrastructura necesara pentru autentificarea celor 20 milioane cetateni (in realitate maxim 5 milioane ar folosi sistemul) si inregistrarea votului este infima. Singura problema ar fi protectia interfetei web la atacuri de tip ddos.
Intr-un scenariu ideal in care am vota toti sau aproape toti pe internet, s-ar putea schimba fundamental sistemul de participare la guvernare - parlamentul devine inutil ca instrument de reprezentare, fiind inlocuit cu echipe de specialistii pe domenii de legiferare.

ce nu intelegi tu...

Ca sa poti vota pe stadion trebuie sa fii prin apropiere de consulat sau ambasada.
Sunt romani care traiesc la peste 1000 de KM de consulate.Romanii din Canada sau SUA. Pentru ei este util votul prin corespondenta.

Nu ati inteles, desi procedura este foarte clar explicata.

In Elvetia este exact aceeasi procedura, dar absolut pentru toti cetatenii, din tara sau diaspora!
Iata pe scurt:

1. Fiind inscris si cu drept de vot primiti un Plic de votare care contine:
+ o cartela cu un cod numeric, o rubrica in care scrieti de mana data de nastere. Aceasta cartela serveste la controlul ca votantul are drept de vot si ca nu a mai votat in alta parte.
+ o lista de propuneri de vot (nume). Puteti bifa manual un nume, sau mai multe, puteti sterge-trasa cite nume vreti, puteti adauga una nou nume care nu este propus;
+ un plic gol, mai mic, in care o asa bagati foaia de vot anterioara, inchideti plicul cu votul si il sigilati. Deci votul dvs. este secret!

2. In plicul de vot (mare) primit, bagati inapoi fisa de identoificare codata su plicul cu votul dvs.

3. Inchideti Plicul de vot si il sigilati. Plicul este cu adresa deja scrisa si cu timblul postal pus.

4. Puneti Plicul de vot la orice posta sau in urnele din sectia de votare care va convine.

Odata ajunds Plicul de vot la scrutatori si observatori, este deschis, se verifica idenntitatea votantului, dreptul sau de vot si faptul ca nu a mai votat in alta parte. daca este OK, plicul sigilat cu votul sau este introdus in urna sigilata. Testul hartiilor in alta urna sigilata. Daca nu este validat votul, este introdus in alta urna sigilata.

Controlul este siplu: numarul de plicuri cu vot valid + numarul de plicuri cu vot invalid este egal cu numarul de plicuri din urna centrala.

Votul electronic este absolut identoic, daor ca este dematerializat, fara hartii. In plus are un sistem de cifraz al votului cu cheie publica si privata, ca pentru e-banking. Dar ca sa il exerciti, trebuie sa primesti acasa prin posta, plicul cu codul de recunoastre (prima foaie de care v-am vorbit).

Clar :))) Pare complicat dar este mai simplu, in realitate. In plus, in Plicul de vot trebuie sa aveti un material electoral care va prezinta scopul votlui si fiecare alternativa sau candidat, toate in format standardizat, cu acelasi numar de cuvinte, poze, etc...

dar de unde stiu

ca plicul meu cu votul meu a ajuns in urna?

ok , dar ...

eu vad o problema mare ...
ca la noi , asa numitii baroni locali , vor avea 100% scor favorabil .. ca num ai merge cu 'ia spaga si sa votezi asa' , o sa fie cineva care supervizeaza cum voteaza fiecare ...

@camarila

dar de unde stii ca votul tau fizic, ajuns in urna, a fost numarat? daca cineva de la consulat/ambasada iti poate arunca votul la gunoi, nu poate la fel de bine sa iti anuleze votul din sistemul actual cu o stampila in plus?..
nici un sistem nu este perfect pentru ca la baza sunt oameni. putem introduce o gramada de mecanisme de verificare, dar in final tot trebuie sa avem un dram de incredere in comisii. in cel mai rau caz, te inscrii observator..

Aici se vor da lupte

Picarea legii amnistiei si aruncarea catorva alesi pe mana justitiei, desi istorice, nu pot fi letale pentru partidul stat. Dar la aceasta lege ma astept sa se foloseasca de orice tertip pentru a o amana la infinit. Deoarece orice vot electronic sau prin corespondenta ar putea face sa voteze 1.5 milioane de romani din diaspora ori asta e un scenariu de cosmar pentru PSD. Ei au facut ce au facut in diaspora pentru cele 70 de mii de romani care l-au votat in 2009 pe Basescu. Nici prin cap nu le-a trecut ca 400 de mii vor vota in 2014 cu toate restrictiile draconice pe care le-au introdus. Vor trebui bine stransi cu usa sa ajunga sa-si voteze propria condamnare la urne.

 

nu e chiar asa..

in 2016 sunt alegeri parlamentare si locale. pot sa voteze si 2 milioane de romani in diaspora, legile actuale nu le permit sa fie reprezentanti proportional in parlament. la locale oricum nu se voteaza in strainatate. deci votul prin corespondenta va fi cu adevarat util abia peste 5 ani. pentru 2016 avem nevoie de vot electronic pentru romanii cu domiciliu temporar in strainatate (cel putin 1 milion) care ar putea sa voteze pentru circumscriptiile lor din tara, unde isi trimit azi banii, unde isi construiesc maine casele, unde le-au ramas copiii.

Si totusi...

In primul rand, votul electronic sau prin corespondenta ar trebui sa fie acelasi si pentru romanii din tara si cei din diaspora. De asemenea el ar trebui sa fie acelasi pentru orice fel de alegeri plus referendumuri chiar daca diaspora ar vota numai la presedentie si referendumuri.
Pe de alta parte, ca acest vot sa se poata aplica peste 5 ani, el trebuie adoptat cu cel putin un an inainte la care trebuie adaugat asteptatul lung timp de tarare a lui prin camerele parlamentului. Simplul motiv ca se invoca discutarea lui pe anumite tipuri de alegeri, denota faptul ca alesii natiei nici nu vor sa auda de el. Si nu in ultimul rand: daca isi revine psd-ul din buimaceala si peste 6 luni suspenda presedintele: ne ingramadim din nou la ambasade?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor