Liderii de sindicat si membrii CES vor putea fi verificati de catre ANI

Marti, 10 August 2010, ora 15:11
1456 citiri
Liderii de sindicat si membrii CES vor putea fi verificati de catre ANI

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis sa includa in categoria celor a caror avere poate fi verificata de catre Agentia Nationala de Integritate membrii Consiliului Economic si Social si liderii de sindicat.

In cadrul dezbaterilor de marti din Comisia juridica pe marginea noii legi ANI, deputatii juristi au mai hotarat sa existe cate un singur formular pentru declaratiile de avere si cele de interese. Originalul acestora urmeaza sa fie pastrat la institutiile in care activeaza demnitarul respectiv, iar copiile sa fie trimise la ANI. Reprezentantii Agentiei au cerut ca originalele sa fie remise ANI, insa cererea nu le-a fost admisa.

In plus, Comisia a revenit la termenul de trei ani de la terminarea mandatului in care un fost demnitar poate verificat de catre ANI.

"Practic am decis reintroducerea termenului de trei ani in interiorul caruia Agentia poate sa faca verificari. Apreciez ca vor fi introduse, cu siguranta, si comisiile de verificare a averilor de pe langa Curtea de Apel. Dezbaterile sunt destul de consistente, pot sa apara modificari insa nu cred ca vor fi probleme in a adopta din punct de vedere formal si al pastrarii spiritului acestei legi forma initiala a Camerei", a declarat presedintele Comisiei juridice Daniel Buda (PDL).

Comisia a luat o scurta pauza urmand sa reia lucrarile la ora 14.30 in prezenta ministrului de Justitie Catalin Predoiu si a presedintele ANI, Alexandru Macovei.

Potrivit formei legii ANI adoptate de Senat in iulie, s-a eliminat partea care prevedea introducerea comisiilor de control al averilor, astfel ca prerogativele ANI ramaneau fie sesizarea ANAF, fie a Parchetului, dupa caz, cu raportul de analiza pe care-l intocmeste in urma constatarii unei diferente mai mari de 10.000 de euro intre modificarea averii pe durata mandatului si veniturile din aceeasi perioada.

De asemenea, s-a mai eliminat la acea vreme articolul care dezincrimina fapta persoanei care isi modifica declaratiile, daca denunta fapta mai inainte ca autoritatea sa se fi sesizat pentru aceasta.

In ceea ce priveste declaratiile confidentiale si cele publice, Senatul a respins propunerea presedintelui ca declaratia de avere destinata publicitatii sa coincida cu cea confidentiala, mai putin sub aspectul datelor cu caracter personal, astfel incat accesul la astfel de informatii sa nu fie ingradit.

In schimb, s-a revenit la formula de declaratii publice si confidentiale in structura decisa initial de Senat, cea care prevedea eliminarea din declaratia de avere destinata publicitatii a subcapitolului dedicat bunurilor sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimonial cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5000 de euro.

De asemenea, nu s-au introdus in formulare mentiunile cerute de presedintie in privinta afacerilor cu statul ale titularului declaratiilor si a rudelor acestuia. Senatul nu a acceptat nici solicitarea presedintelui ca termenul de prescriptie pentru verificarea declaratiilor de avere si de interese sa creasca de la 1 an la 3 ani.

Legea care a trecut de Senat, declarata ulterior neconstitutionala, mai prevedea si ca termenul pana la care trebuie redepuse declaratiile de avere dupa promulgarea acesteia se majoreaza de la 30 de zile, propuse la Camera, la 90 de zile.

Toate aceste modificari urmeaza sa fie discutate in sesiunea extraordinara de deputati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#lege ANI, #sindicalisti verificati ANI, #membri CES verificati ANI, #Agentia Nationala de Integritate , #lege