Ziare.com

Modificarea Codurilor Penale a trecut si de deputati, in procedura de urgenta: "Astazi, hotia a castigat in Parlament!"

de Camelia Badea
Miercuri, 24 Aprilie 2019, ora 13:10

   

Modificarea Codurilor Penale a trecut si de deputati, in procedura de urgenta: "Astazi, hotia a castigat in Parlament!"
Proiectele de modificare a Codurilor Penale, aprobate in mare graba, marti, de comisia speciala condusa de Florin Iordache, au fost votate miercuri de Camera Deputatilor, decizionala, dupa ce trecusera si de Senat.

Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, nu a condus sedinta si nici nu a fost prezent la dezbatere, dar a venit la votul final.

PNL si USR au anuntat ca vor ataca modificarile la Curtea Constitutionala, avand doar 2 zile la dispozitie, pentru ca proiectele au fost adoptate in procedura de urgenta.

"Este cea mai grava situatie din ultimii doi ani de zile din punct de vedere legislativ, pentru ca aceste modificari ii ajuta in mod substantial pe infractori", avertizase inainte de vot deputatul USR Stelian Ion.

In sedinta de plen, PNL si USR au facut apel la deputatii UDMR si la cei ai minoritatilor sa nu voteze proiectele, fara succes insa.

Printre cei care au votat in favoarea modificarilor la Codurile penale se numara presedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, precum si liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian.

In schimb, Victor Ponta (liderul Pro Romania) si Kelemen Hunor (presedintele UDMR) nu au participat la sedinta de astazi.

La PSD a existat o singura iesire din rand: deputatul de Braila Nicu Nita a votat "Nu" la CPP, dar a revenit alaturi de colegii sai la CP, votand "Da".

Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul de Procedura penala.

Lista deputatilor care au votat modificarile la Codul Penal.

Florin Iordache a anuntat cu putin timp inainte de vot ca sunt prezenti 181 de deputati, insa in doar cateva minute prezenta a crescut brusc la 265 de deputati, conform votului electronic, inregistrat si transmis in direct.De fapt, Puterea chiar si-a mobilizat, in pauza de 5 minute, oamenii in sala, in timp ce Opozitia a incercat o strategie de blocare: PNL si USR si-au scos cartelele de vot la testul de prezenta, sperand ca astfel sedinta ramane fara cvorum. Daca la testul de prezenta ar fi fost mai mica de 165, sedinta sar fi incheiat fara voturile finale. Cum PSD-ALDE-UDMR-minoritati au strans 181 de deputati, opozantii proiectelor au introdus si ei cartelele de prezenta si au votat ulterior impotriva proiectelor.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii din sedinta Camerei Deputatilor in format LIVE text:

13:10 - PNL anunta ca va contesta la CCR cele doua legi adoptate azi.

"Au votat pentru ca Liviu Dragnea sa aiba un Paste fericit. Pentru PNL e o zi neagra, dar pentru fiecare roman din aceasta tara este o zi care va ramane in istoria loviturilor la temelia democratiei", a subliniat liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan.

12:36 - Deputatii USR anunta ca vor contesta cele doua legi la CCR.

"Liviu Dragnea nu mai are niciun fel de limita, nu mai conteaza nimic pentru el. Ca sa scape de problemele penale este dispus sa sacrifice interesul Romaniei. Infractorii sunt intr-un Rai legislativ. Toate aceste modificari incurajeaza infractorii", a subliniat liderul USR, deputatul Dan Barna.

12:33 - Florin Iordache a anuntat ca cele doua legi prin care se modifica CPP au fost "adoptate de ambele camere" si, fiind in procedura de urgenta, "termenul de sesizare la CCR este de 2 zile, incepand de astazi". O situatie similara este si cea a legii BNR.

Urmeaza sedinta de Birou Permanent. "Va doresc un Paste fericit!", le transmite Florin Iordache colegilor.12:20 - Si modificarile la Codul penal au fost adoptate.

"Astazi, hotia a castigat in Parlament!", subliniaza liderul USR, deputatul Dan Barna.


Foto: captura ecran Privesc.eu

12:18 - Codul de Procedura Penala a fost votat cu o larga majoritate, prezenta inregistrata fiind mult mai mare decat cea anuntata de Florin Iordache cu putin timp in urma si inregistrata pe tot parcursul diminetii.


Foto: captura ecran Privesc.eu

Raluca Turcan subliniaza ca Liviu Dragnea e prezent in sala. "Ati reusit prin legi in Parlamentul Romaniei sa favorizati infractorii", spune liderul deputatilor PNL, care anunta ca PNL va contesta votul la CCR.

"Romania va fi supusa unui infringement. Va bateti joc de angajamentele pe care ni le-am asumat!", spune si deputatul USR Stelian Ion.

Eugen Tomac (PMP) declara: "Am votat impotriva, pentru ca nu credem in aceasta mascarada".

12:11 - Florin Iordache isi invita colegii in sala, pentru votul final. Opozitia cere verificarea din nou a prezentei, prin vot electronic de control. Se "reporneste sistemul", anunta Iordache.

" 181 prezenti, suntem in cvorum, peste 165", anunta presedintele de sedinta.


Foto: captura Privesc.eu

12:05 - S-a luat o pauza de 5 minute, dupa care incepe sesiunea de vot final, in cadrul careia se vor vota electronic toate proiectele aflate azi pe ordinea de zi si dezbatute.

11:37 - Dezbaterile pe Codurile Penale s-au incheiat, toate propunerile Opozitiei au fost respinse lejer de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Votul final se va da dupa ora 12.

Sedinta continua cu celelalte proiecte aflate pe ordinea de zi, primul fiind cel prin care se modifica Legea 312/2004 privind statutul BNR. PSD vrea sa se permita aducerea in tara a rezervei de aur aflata la Londra.

Pavel Popescu (PNL) reaminteste ca nu s-a obtinut avizul Bancii Centrale Europene, obligatoriu. "Ce tari si-au mai repatriat rezerva de aur? Venezuela, Turcia si Ungaria", mai spune el, subliniind ca respectivele tari sunt in criza politica.

11:20 - Dezbaterile continua. Unul dintre voturile electronice arata ca sunt 182 de deputati prezenti, dintre care 122 sustin pozitia Puterii si doar 65 pe cea a Opozitiei.

Toti deputatii USR sunt prezenti, fiind singurul partid cu o prezenta de 100%.11:07 - Florin Iordache spune ca abuzul in serviciu nu face obiectul modificarilor. "Abuzul in serviciu in forma calificata este dezincriminat daca veti vota articolul de lege in forma de azi", il contrazice Ioan Cupsa (PNL).

11:04 - Stelian Ion spune inca o data ca modificarile favorizeaza infractorii si le cere deputatilor care reprezinta minoritatile in Parlament sa nu fie complici la ce se intampla astazi in Camera Deputatilor.

"Lupta impotriva coruptiei trebuie intarita, pentru ca altfel, fiecare dintre dvs puteti avea de suferit. Stiu baroni locali care au avut probleme de sanatate si nu au avut unde sa se duca la spital din cauza coruptiei. Familiile dvs pot fi victime ale unor ticalosii, infractorii nu aleg victimele pe strada", spune Stelian Ion.

10:44 - Un amendament propus de Stelian Ion (USR) este respins cu un numar dublu de voturi din partea Puterii, fata de cel primit "pentru". In sala sunt prezenti circa 182 de deputati.

Este respins, cu un raport similar, si un amendament propus de Ioan Cupsa (PNL).

Dezbaterile continua in aceeasi linie.

10:39 - Incep dezbaterile pe amendamente, timpii de dezbatere fiind foarte mici.

Stelian Ion spune ca nu este vorba despre o obligatie de a vota legea, asa cum a sustinut Nicolicea. "Parlamentul e suveran", spune el, poate sa respinga legea in integralitate sau pe articole.

10:36 - Eugen Nicolicea (PSD) spune ca nu vor fi facute decat modificari cerute de CCR sau la articole asupra carora nu au exista niciun fel de contestatie la Curte. "Legea va fi in acord cu CCR (...) Acest proiect a fost avizat, practic, pozitiv de CCR. E un caz care nu mai poate sa fie criticat nici de cei mai rau voitori din exterior. Se incearca criticarea de cei care nici macar n-au habar ce modificari se fac" si "vor sa ne dea noua lectii", mai spune Nicolicea.

Nicolicea sustine si ca este vorba despre o reexaminare a legii.

10:30 - Marius Pascan (PMP) subliniaza ca nu vede care e urgenta acestor modificari, mai ales in Saptamana Patimilor.

"PMP nu va vota acest proiect care nu are legatura cu problemele reale ale Romaniei (...) Nu va preocupa aceste probleme, e absolut jalnic", spune el.

10:25 - Marton Arpad (UDMR) le transmite colegilor de la USR "sa nu se ocupe cu noi, sa se ocupe cu ei, cu oamenii cu care intra in coalitie, cu trecutul acestora", facand trimitere inclusiv la fosta Securitate.

Marton Arpad sustine ca doar anumite articole de lege se modifica si ca CCR e cea care a considerat ca "multe articole" sunt neconstitutionale, iar decizia a fost de a le elimina.

"Avem dreptul si obligatia de a modifica acele articole sau pe cele care sunt in stransa legatura cu acestea. Nu avem dreptul sa aducem alte modificari substantiale la alte articole", mai spune el.

"In cadul Codului de Procedura penala, aceste interventii ale CCR trebuiau sa fie aplicate intocmai, unde au fost gasite constitutionale, nu pot fi modificate. In cazul CPP vom vota numai modificarea articolelor gasite neconstitutionale", spune el.

10:17 - Stelian Ion (USR) invoca o incalcare de procedura flagranta. "Raportul supus astazi dezbaterii ar fi trebuit sa fie supus atentiei cu trei zile inainte, am avut acces la el cu cateva minute inainte de sedinta. Vom invoca aspectul intr-un atac la CCR", spune Stelian Ion.

"Azi, atacul la adresa oamenilor cinstiti a ajuns la paroxism! Puterea actuala, PSD-ALDE, induce in eroare votantii, minte cand spune ca aceste modificari sunt cerute de CCR si de directivele UE. Nimic mai fals! Majoritatea modificarilor nu sunt cerute nici de CCR nici ce directivele UE, sunt introduse de dvs pentru a va favoriza sefii de partid", spune deputatul USR.

Stelian Ion reaminteste reactiile negative ale Comisiei de la Venetia si ale Comisiei Europene.

"De la PSD-ALDE nu mai asteptam nicio schimbare de vot, iau masuri numai in favoarea infractorilor. Avem asteptari de la colegii din UDMR, stiu ca modificarile sunt in favoarea infractorilor, va rugam sa nu fiti complici si sa nu votati aceste modificari, asa cum ati facut corect si anul trecut. Le solicit colegilor de la minoritati sa nu voteze! Aceste modificari constituie un atac la statul de drept, oamenii nu v-au votat sa sustineti infractorii in Parlamentul Romaniei", spune Stelian Ion.

Deputatul USR enumera mai multe modificari care submineaza anchetele penale. "Nu fiti partasi la aceste abominabile modificari legislative care sunt doar in favoarea infractorilor!", spune el.

10:13 - Ia cuvantul liderul Deputatilor PNL, Raluca Turcan. "Sunteti chemati sa dati un vot de o gravitate exceptionala", spune Raluca Turcan, care prezinta mai multe modificari facute de majoritate in codurile penale.

"Se reduc termenele de prescriptie a raspunderii penale. Sunt favorizate persoane foarte influente acuzate de coruptie si infractori periculosi. Ordonante de urgenta cu dedicatie pentru infractori va fi posibil sa fie adoptate. Mita si cumpararea de influenta au fost dezincriminate partial, a fost dezincriminata total infractiunea de neglijenta in serviciu", a enumerat, printre multe altele liderul deputatilor PNL.

"Nici una dintre aceste modificari nu are legatura cu oamenii cinstiti din aceasta tara si cu problemele reale ale romanilor, nici cu deciziile CCR, care sunt folosite ca pretext pentru favorizarea infractorilor prin legea pe care astazi trebuie sa o votati. Astazi transmiteti si un mesaj usturator pentru Comisia de la Venetia, careia ii spuneti ca nu va pasa", spune Raluca Turcan.

Raluca Turcan le cere colegilor de la minoritati, UDMR, ALDE sa nu voteze aceasta lege.

Citeste mai multe despre consecintele modificarilor legislative care se adopta azi.

10:00 - Sedinta de plen a inceput, este condusa de Florin Iordache, care prezinta raportul comisiei pe Codurile Penale.

09:40 - Sedinta de plen a Camerei Deputatilor a inceput la ora 8:30, cu declaratii politice. Dezbaterile sunt programate sa inceapa de la ora 10:00, iar votul final se va da la 12:00.

Modificari in mare graba

Proiectul a fost adoptat rapid, saptamana trecuta, de Senat, dupa care a intrat din nou in Comisia speciala parlamentara pe domeniul Justitiei, condusa de Florin Iordache (PSD), care a aprobat raportul, marti, fara sa accepte amendamentele Opozitiei. Raportul a fost adoptat cu 12 voturi pentru (PSD, ALDE, UDMR), 6 impotriva si 2 abtineri.

Citeste mai multe despre: Codurile penale, modificate de comisia Iordache: Cu sau fara votul dumneavoastra

Alina Gorghiu (PNL) a cerut amanarea sedintei, deoarece la Bucuresti este o delegatie de experti ai Comisiei de la Venetia, dar solicitarea a fost respinsa prin votul membrilor comisiei.

Florin Iordache a explicat ca membrii Comisiei de la Venetia nu au venit in Romania pentru a analiza modificarile la Codurile Penale, ci mai multe ordonante de urgenta prin care s-au modificat Legile Justitiei. Vicepresedintele Camerei Deputatilor a anuntat ca vrea neaparat sa treaca marti prin vot respectivele modificari, pentru ca ele sa fie votate miercuri in plen.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19902 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

turma

a votat
https://www.youtube.com/watch?v=qHOKEogpdxw

 

Bravo dragi compatrioti:))) Va trimit din Diaspora cele mai frumoase

felicitari pentru monstrul pe care l-ati creat in parlament, prin absenta la vot si prin nepasare. Nu fac parte din emigratia romaneasca, deci nu ma pot pronunta in numele lor. Dar banuiesc ca si ei (vreo cateva milioane) sunt cat se poate de multumiti de ce ati reusit sa faceti din Romania!

In fine, hotii, escrocii, coruptii, criminalii pota baga la zdup oamenii cinstiti, procurorii care ii deranjeaza sau judecatorii care le mai dau din cand in cand pedepse cu executare. Va propun sa acordati medalii si onoruri lui Ghitza, Udrea, Bica, Mazare si tuturor nevinovatilor din Rromania lui draknea.

Nu uitati, psd, alde si udmr au nevoie de votul vostru. Sustineti-i ca sa ia si eu un salariu european ca lumea. Voi stati linistiti in casa si indopati-va cu mielul lui daea, cu porkul lui dracnea, cu carnatii lui udrea si cu pepenii lui geaona. Nu uitati sa cumparati patlagelele rosii ale lui valentin draknea :))) Sa aiba si gura lui ce manca...

 

Despre PSD si ALDE stim cu totii care e treaba

Dar sunt unii care se tot ascund si anume UDMR-ul.

Oare maghhiarii din tara asta se simt reprezentati de UDMR-ul actual? UDMR a ajuns practic aripa PSD-aripa maghiara, ii sprijina in absolut toate mutilarile aduse legilor justitiei si in modificarile codului penal. Absolut toate in favoarea infractorilor. In frunte cu "actorul" Marton Arpad.

Maghiarilor din Romania chiar li se pare normal? Poate ar fi bine ca UDMR-ul actual sa faca o pauza de la reprezentarea parlamentara. Sa apara un alt partid sau magharii sa mai voteze si alte partide.

 

Porcii 'psd-alde'

Ori trece sau nu Dl presedinte si opozitia are suficiente resurse pentru a contesta rezultatul in cazul ca;cocina de porci al majolitatii 'psd-alde' si *** racolati de la alte partide vor reusi sa treaca modificarile.Totusi sper sa nu reuseasca.

Sa nu uitam si Porcinele PNListe sau sa zic USList

care trebuiau sa fie tot de 100% prezenti ca USR !

Asa va fi la alegeri

La următoarele alegeri parlamentare va fi necesară coaliția celor de dreapta: PNL, ALIANTA 2020, PMP să fie minim 52% mandate in următorul Parlament. Ungaria va indemna maghiarii să voteze cu UDMR. PSD, ALDE, Pro Romania vor caștiga cel putin 48%.

:):):)

Blatistii se bat intre ei :):):) sanchi...

Blaturi ordinnare intre toti !!!

PSD-ul + ALDE se bat (cica) cu abuzurile, dar Tariceanu este unul dintre stalpii de baza cand a fost format statul paralel, sanchi...

Dragnea ca el e patriot original si si-a dat girul pentru pactul pentru migratie, cica gata cu dublu standard si opreste in vami camioanele cu fructe/legume doar din Polinia, Ungaria si Spania, de parca astia au fost aia din lista aia de 12 ambasade, cand il intreaba jurnalistii despre non-reactia lui Melescanu apropo de derapajul celor 12 ambasade, Dragnea o baga pe aia ca Melescanu nu era in tara :):):)

Acum cica nu poate pune ministrii din cauza lui Iohannis dar blatul intre palate se vede de pe partea intunecata a lunii...

Marsshh mai patriotule...ce scarrba am prins si pa asta...ptiu...

PNL-ul, niste corrturari ai zilelor noastre (a NU se citii carturari)...

USR + PLUS +, daca e sa-i tai de pe lista pe toti care au luat vreodata vreun leu de la statul roman (indiferent de context) raman partidele astea fara conduceri...

Justitia, cercuri infractionale organizate (sunt mai multe gasti)...

Serviciile secrete, umflate cu pompa, cand te uiti in spate vezi doar ca au fost partasi la toate nenorrocirile petrecute in Romania...

Punctul culminant, un TORTIONAR in fruntea parchetului general !!

Comunisti, securisti, slugi si profitori in tot spectrul politic, justitie and so on...

Bleah... iar nu am cu cine vota !!!!!!!!

asta este

noua strategie a pesederastilor?
am vazut in ultima vreme miscari de trupe si modificari de idei
dati in toti inclusiv alde'pesede ca sa nu iasa lumea la vot?
ba vor iesi si vor vota asa cum trebuie

Mai androginule, voi nu vedeti unde ajunge tara?

Pleaca romanii buni de munca pe capete, NU MAI EXISTA FORTA DE MUNCA, nu mai are cine produce, tinerii abia asteapta sa-si termine scoala ca sa plece si ei, javrele pe care tu le aperi vor sa aduca pakistanezi ca sa aiba cine munci!
Si tu cu ciracii tai trolls fomisti va dati cu capul de pereti sa aparati gunoaiele alde-pesediste!
Bai, voi chiar nu vedeti ca Rromania e IN DESCOMPUNERE datorita voua?

O infrangere de asteptat

Era greu sa invingi coalitia de la putere cu un numar atat de mic de opozanti, daca membrii ei ei pun deasupra interesului national pe cel al liderului de partid.
Si ce pretentii sa ai de la UDMR, sau de la minoritati daca nici opozitia care, declarativ era foarte impotriva legilor de modificare a CP, a avut atat de multi absenti de la sedinta!
Doar USR a participat suta la suta, demonstrand seriozitate si sinceritate in declaratii. PMP-istii au participat 7 din 12, iar din cei 68 de liberali in total, au lipsit 25! (fata de doar 20 de absenti de la PSD, din totalul de 140)
E adevarat ca Pambuccian si presedintele UDMR au fost penbili, dar ce explicatii vor putea da electoratului lor PMP sau liberalii?
Daca tot era greu sa depaseasca nnumeric adversarul, era absolut obligatoriu sa iasa la lupta fara nici o exceptie!

Cocina de porci PSD!

Sper ca opozitia sa se uneasca astfel incat banda de infractori grup organizat 'psd-alde' sa devina minoritate si sa nu treaca codurile penale.Prin acest vot poporul va vedea pe cine a trimis in uriasa cocina de porci numit parlament?

 

anchetele nu ar trebui sa se faca

prin furt, de portofele in cautarea datelor apropiatilor.

 

Jos ciuma rosie

Voturile electronice arata ca sunt 182 de deputati prezenti, dintre care 122 sustin pozitia infractorului sef al PSD si doar 65 pe cea a Opozitiei.

Asta este o exprimare corecta a starii de fapt!

 

Psd alde udemere, ciuma rosie E :) Sobolanii rosii colcaie in tot

parlamentul. Ar trebui sa deparazitati dracnealui odata cuibul asta de paraziti!
Nu va este rusine sa intrati in saptamana Pastelui cu aceasta banda de talhari care va conduc catre foame si saracie intelectuala? Aici, astia nu ar fi sta nici macar 24 de ore in fotoliile lor de piele. Erau dati afara "manu militari" !

 

pzd a transformat parlamentul in stabor

adica, ei decid cine e vinovat si de ce, pentru ca li se falfaie de adevar si justitie; pentru ca pot, ca doar fraierii de romani i-au votat pe rrr... = majoritarii pzd

 

Lista sobolanilor care trebuie vanati oriunde-s intalniti!!

Astia sunt cei care au votat golaniile:
http://www.cdep.ro/pls/steno/evot.nominal?idv=22364&ord=3

 

BLAH, blah, blah...

...ce tot se perpeleste opozitia asta de doi lei, nu e de inteles...stiind ca aia au majoritate, lasa i domne sa faca ce vor, iar daca nu fac ceva cum credeti voi ca e bine, schimba ti voi cand veti veni la putere..!! schimbati legile la loc, faceti le si mai aspre si ii bagati pe toti hotii la puscarie..e simplu...faceti ce fac ei...invers..!!
nimeni nu mosteneste pamantul totul e trecator.!.bucuria unora de azi, poate fi supararea lor de maine...!
problema e mult mai adanca decat ne inchipuim noi...unii nu vor fi pedepsiti niciodata...a fost azi Ion Caramitru la Digi 24...dosarul revolutiei nu se va judeca pana nu vor muri de moarte buna toti cei vinovati..!! ghiciti voi de ce..!

 

hahahahahahaahah

va fac astia in sange!! unde sunt #rezistentii??? numai ies in piata sa apere democratia?!?

 

bia prostalane, nivelul #rezistentilor e ceva la care poolimea

pesedista si jegurile ca tine n-au cum sa ajunga bah.
un tantalau care rage bucuros ca nimicurile astea l-au facut scapat pe Dragnea merita doar scuipat intre ochi.

unde sunt #rezistentii???

fuga in piata ....jandarmii va asteapta..

 
 

asta i nivelu..

#rezistentilor... iti doresc totusi,sarbatori fericite tie si fam. tale!

Samsarii de la PSD si negustorii de la UDMR au lucrat bine

Frati intru hotzie au dat mana sa acopere tunurile de pana acum cat si cele viitoare. Iar noi, alegatorii, am ales sa-i giram, sa le dam ca si pana acum banii tarii pe mana. Fiecare om si popor si-o face cu mana lui. Hai sa iesim din amortire. Avem in curand trei momente cand putem sa dam reactia (feedback): la alegeri.

 

Dom'ne, dupe cum văz io,

carcotasii moare de oftică că duomnu' dracnea nici acu' nu merge la puscărie.
Da' stati olecută, că urmează legea care interice cercetarea faptele penale trecute, prezente si viitoare ale membrilor de partid.
Trăiască republica infractorilor!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor